Πηγή φωτογραφίας: ΕΟΣΣ

Από την Σάμο ξεκίνησε φέτος ο τρύγος στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ειδική σε αγροτικά θέματα ιστοσελίδα, ypaithros.gr.

Συγκεκριμένα μόλις πριν λίγες μέρες, κόπηκε το πρώτο σταφύλι στο νησί, στα πρώιμα αμπέλια που βρίσκονται κοντά στο Πυθαγόρειο.

Ο τρύγος παραδοσιακά συνεχίζεται έως και το τέλος Σεπτεμβρίου σταδιακά από τα πιο πεδινά στα πιο ορεινά, τα οποία έχουν και καλύτερη ποιότητα.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, Γιάννης Σκούτας, εκτιμά ότι ο τρύγος δεν θα χρειαστεί να διακοπεί καθόλου, όπως συμβαίνει κάποιες φορές που χρειάζεται να περιμένουν την ωρίμανση σε κάποιους αμπελώνες. «Θα πάμε κανονικά», προαναγγέλλει.

Ποσοτικά η παραγωγή προβλέπεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα ή ίσως και λίγο χαμηλότερα. Στο νησί όπου συνήθως έχει υψηλές βροχοπτώσεις άνω του ενός μέτρου ύψος βροχής κάθε χρόνο, φέτος δεν ξεπέρασε τα 800 χιλιοστά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως αναφέρει, «λιγότερες ασθένειες και μείωση των αναγκαίων επεμβάσεων στο 1/3 από ό,τι συνήθως χρειάζεται για να προφυλαχθούν οι αμπελώνες από τις ασθένειες».

Ο συνεταιρισμός, σε μια προσπάθεια να συνεχιστεί η καλλιέργεια του Μοσχάτου στο νησί, αύξησε την τιμή του παραγωγού 10%. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αύξηση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Το σταφύλι καλής ποιότητας θα πληρωθεί, σύμφωνα με τις τιμές που έχουν ανακοινωθεί, στα 0,70 ευρώ το κιλό, ενώ η μέση τιμή για το Μοσχάτο Σάμου, την ποικιλία που εκτείνεται στο 95% των αμπελώνων του νησιού, διαμορφώνεται στα 0,62 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, οι αμπελουργοί για τις ποσότητες που παραδίδουν τώρα θα εξοφληθούν πλήρως τον Δεκέμβριο.

Η πολιτική αύξησης των τιμών αποδίδει, εφόσον πέρυσι και φέτος πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια νέες φυτεύσεις πρέμνων.

Πηγή: Ypaithros.gr

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!