Με έναν πρωτότυπο τρόπο γιορτάστηκε φέτος η Ναυμαχία της Σάμου του 1824, αυτή που αποτέλεσε κατά πολλούς την αναγέννηση του ελληνικού ναυτικού, καθώς την παραμονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 5η προς 6η Αυγούστου, σταμάτησαν οριστικά οι επιδιώξεις του τουρκοαιγυπτιακού στόλου να καταπνίξει την ελληνική επανάσταση.

Συγκεκριμένα, το τρισδιάστατο οπτικοακουστικό έργο ”Σάμος 1824: Η σπίθα της Νίκης στις θάλασσες της Ελευθερίας” προβλήθηκε πάνω σε περιπολικό πλοίο του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με τον δήμο Ανατολικής Σάμου, δυο χρόνια μετά την αναβολή των εορτασμών λόγω της πανδημίας, φέτος επιλέχθηκε ένας “πρωτότυπος και καινοτόμος τρόπος προβολής της ιστορίας, που δίνει και στίγμα για το αύριο”. Η προβολή έγινε την παραμονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με την τεχνική του 3d projection mapping, για πρώτη φορά στην Ελλάδα πάνω σε πλωτό μέσο χάρη στην αρωγή του Λιμενικού Σώματος και του Λιμεναρχείου Σάμου, “αυτών που επί χρόνια τώρα σε συνεργασία με το Δήμο και τις αρμόδιες αρχές περιπολούν νυχθημερόν και ανταποκρίνονται με αυταπάρνηση στις δυσκολίες”.

Η δράση εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, με τίτλο “Ο Πολιτισμός του σήμερα στην Ιστορία του χθες – Τρισδιάστατη Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σάμου”, έπειτα από το αίτημα που υπέβαλλε η Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Στο έργο – δραματοποιημένη αφήγηση ξετυλίχθηκε το ιστορικό από την αμετάθετη απόφαση του Σαμιακού λαού να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις έως τη Ναυμαχία του 1824. Επρόκειτο για πρωτότυπο οπτικοακουστικό έργο διάρκειας 7,5 λεπτών, στο οποίο παρουσιάστηκαν κρίσιμες στιγμές της Ναυμαχίας, οι ηγέτες και η τόλμη των Σαμιωτών, η πίστη στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Πατρίδας. “Κάθε στιγμιότυπο της ναυμαχίας επιβεβαιώνει το βαθύ αποτύπωμα της γενναιότητας και της αυταπάρνησης των Ελλήνων στην Ιστορία. Η νικηφόρα έκβαση της ναυμαχίας αποδεικνύει ότι δεν νικούν τα πλοία αλλά οι άνθρωποι” ανέφερε η δημοτική Αρχή.

Για την παραγωγή του οπτικοακουστικού αυτού έργου έγινε φωτογραμμετρία στο πλοίο του Λιμενικού Σώματος – καμβά της προβολής, δημιουργήθηκε πρωτότυπο οπτικό έργο σε δύο και τρεις διαστάσεις, χρησιμοποιήθηκε σκιτσογραφία σε κίνηση για να δοθεί έμφαση σε εικαστικά έργα του αγώνα. Η τρισδιάστατη προβολή πάνω σε σκάφος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό μόνο για επιλεγμένα γεγονότα και εκδηλώσεις, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων και τεχνικών προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αφενός αυτό καθ’ αυτό το σκάφος καμβάς δίνει πολλές, αλλά μικρότερης έκτασης επιφάνειες για την προβολή, αφετέρου η συνθήκη της σταθερότητας της επιφάνειας προβολής δεν μπορεί να τηρηθεί (λόγω των καιρικών συνθηκών).

Για την υλοποίηση του έργου, σε συνεργασία με το πλήρωμα του σκάφους, έγινε ψηφιακή σάρωση της μιας επιφάνειας του πλοίου που λειτουργεί ως καμβάς, επελέγησαν τα σημεία αναφοράς για την τρισδιάστατη προβολή και προστέθηκε προβολικό πανί στη μια πλευρά – για ανάπτυξη της επιφάνειας προβολής. Το έργο ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό και από τεχνική άποψη, προκειμένου να δημιουργηθεί ακριβές 3διάστατο αντίγραφο του περιπολικού πλοίου του Λιμενικού Σώματος στο στούντιο της αναδόχου εταιρείας του έργου που εντάχθηκε.

Την παραγωγή (σενάριο, σκηνοθεσία, δημιουργία γραφικών, 3d design, mapping) επιμελήθηκε η εταιρεία White Fox A.E. και η ομάδα της. Την αφήγηση έκανε ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

Η προβολή επαναλήφθηκε δυο φορές με αφήγηση και στα αγγλικά για τους ξένους επισκέπτες.

Μετά την προβολή επαναλήφθηκε το έθιμο της καύσης της τουρκικής φρεγάτας από τα ελληνικά πυρπολικά.

Δείτε τη μακέτα του οπτικοακουστικού έργου:

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!