Με έναν πρωτότυπο τρόπο γιορτάζεται φέτος η Ναυμαχία της Σάμου του 1824, αυτή που αποτέλεσε κατά πολλούς την αναγέννηση του ελληνικού ναυτικού, αφού την παραμονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, 5η προς 6η Αυγούστου, σταμάτησαν οριστικά οι επιδιώξεις του τουρκοαιγυπτιακού στόλου να καταπνίξει την ελληνική επανάσταση.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Αυγούστου, στις 22:00 στο λιμάνι Πυθαγορείου, το τρισδιάστατο οπτικοακουστικό έργο ”Σάμος 1824: Η σπίθα της Νίκης στις θάλασσες της Ελευθερίας”, η ψηφιακή αναπαράσταση της πυρπόλησης του τουρκικού στόλου, θα προβληθεί πάνω σε περιπολικό πλοίο του Λιμενικού Σώματος!

Η προβολή θα γίνει με την τεχνική του 3d projection mapping, που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πάνω σε πλωτό μέσο χάρη στην αρωγή του Λιμενικού Σώματος και του Λιμεναρχείου Σάμου.

Η δράση εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, με τίτλο “Ο Πολιτισμός του σήμερα στην Ιστορία το χθες – Τρισδιάστατη Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Μυκάλης”, έπειτα από το αίτημα που υπέβαλλε η Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του δήμου Ανατολικής Σάμου.

Στο προβαλλόμενο έργο – δραματοποιημένη αφήγηση ξετυλίγεται το ιστορικό από την αμετάθετη απόφαση του Σαμιακού λαού να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις έως τη Ναυμαχία του 1824. Πρόκειται για πρωτότυπο οπτικοακουστικό έργο διάρκειας 7,5 λεπτών στο οποίο παρουσιάζονται κρίσιμες στιγμές της Ναυμαχίας, οι ηγέτες και η τόλμη των Σαμιωτών, η πίστη στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Πατρίδας. Κάθε στιγμιότυπο της ναυμαχίας επιβεβαιώνει το βαθύ αποτύπωμα της γενναιότητας και της αυταπάρνησης των Ελλήνων στην Ιστορία. Η νικηφόρα έκβαση της ναυμαχίας αποδεικνύει ότι δεν νικούν τα πλοία, αλλά οι άνθρωποι.

Για την παραγωγή του οπτικοακουστικού έργου έγινε φωτογραμμετρία στο πλοίο του Λιμενικού Σώματος – καμβά της προβολής, δημιουργήθηκε πρωτότυπο οπτικό έργο σε δύο και τρεις διαστάσεις, χρησιμοποιήθηκε σκιτσογραφία σε κίνηση για να δοθεί έμφαση σε εικαστικά έργα του αγώνα.

Η τρισδιάστατη προβολή πάνω σε σκάφος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό μόνο για επιλεγμένα γεγονότα και εκδηλώσεις, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων και τεχνικών προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αφενός αυτό καθ’ αυτό το σκάφος – καμβάς δίνει πολλές, αλλά μικρότερης έκτασης επιφάνειες για την προβολή, αφετέρου η συνθήκη της σταθερότητας της επιφάνειας προβολής δεν μπορεί να τηρηθεί, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Για την υλοποίηση του έργου σε συνεργασία με το πλήρωμα του σκάφους έγινε ψηφιακή σάρωση της μιας επιφάνειας του πλοίου που λειτουργεί ως καμβάς, επελέγησαν τα σημεία αναφοράς για την τρισδιάστατη προβολή και προστέθηκε προβολικό πανί στη μια πλευρά-για ανάπτυξη της επιφάνειας προβολής.

Το έργο ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό και από τεχνική άποψη, προκειμένου να δημιουργηθεί ακριβές 3διάστατο αντίγραφο του περιπολικού πλοίου του Λιμενικού Σώματος στο στούντιο της White Fox A.E., που είναι και η ανάδοχος εταιρεία του έργου.

Για την προβολή χρησιμοποιούνται τέσσερα προβολικά λέιζερ υψηλής φωτεινότητας 25.000 λούμενς το κάθε ένα, ειδικοί φακοί και πρόγραμμα προβολής και 5.1 surround ήχος. Την παραγωγή (σενάριο, σκηνοθεσία, δημιουργία γραφικών, 3d design, mapping) επιμελήθηκε η εταιρεία White Fox A.E. και η ομάδα της.

Την αφήγηση κάνει ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!