Πηγή: Imperial War Museum

Το ντοκιμαντέρ “ΣΜΥΡΝΗ, Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ, 1900-1922”, της Μαρίας Ηλιού, θα προβληθεί στη Σάμο το Σάββατο 6 Αυγούστου, ώρα 21:00, στον θερινό κινηματογράφο CINE REX, στο χωριό Μυτιληνιοί, με ελεύθερη είσοδο.

Η συγκεκριμένη προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης “HANDMADE: Για τις κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας”, η οποία πραγματοποιείται στο Art Space Pythagorion από το Ίδρυμα Schwarz, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά συγχρόνως και την επιστήμη της Ιστορίας, το Ίδρυμα Schwarz και το ΕΜΣΤ μεταφέρουν και στη Σάμο αυτή τη σημαντική ταινία, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2012, φέρνοντας στο φως άγνωστο αρχειακό φωτογραφικό και φιλμικό υλικό που ανακαλύφθηκε στην Αμερική και την Ευρώπη. Προτείνει, παράλληλα, έναν νέο τρόπο προσέγγισης της Ιστορίας, μακριά από ακραία εθνικιστικά αφηγήματα αλλά και νεότερες απόπειρες καταγραφής, που αποσιωπούν τα τραγικά γεγονότα της Καταστροφής, παραμορφώνοντας την αλήθεια.

Εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή, ένα ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, με άγνωστο οπτικό υλικό από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης, προσφέρει μια νέα ματιά στην ιστορία της Σμύρνης.

Πώς ήταν η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα; Πώς ζούσαν οι Έλληνες δίπλα στις άλλες κοινότητες; Γιατί ήταν τόσο μοναδικό αυτό το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Μεσογείου που ακόμη και σήμερα συνδέεται στη μνήμη μας με τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την Καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1922;

Με άγνωστο αρχειακό φωτογραφικό και φιλμικό υλικό που ανακαλύφθηκε από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY INC στην Αμερική και την Ευρώπη, η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους ξεδιπλώνουν με συναρπαστικό τρόπο την ιστορία της κοσμοπολίτικης Σμύρνης αλλά και της Σμύρνης της Καταστροφής, σε μια ταινία που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2012.

Στην ταινία συμμετέχουν ως ομιλητές οι Giles Milton (συγγραφέας του βιβλίου Χαμένος Παράδεισος και βασικός ομιλητής της ταινίας), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), Θάνος Βερέμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βικτώρια Σολομωνίδου (Fellow, King’s College και δεύτερης γενιάς, με καταγωγή από τη Σμύρνη), Ελένη Mπαστέα (New Mexico University και τρίτης γενιάς, με καταγωγή από τη Σμύρνη), Leyla Neyzi (Sabanci University) και Jack Nalbantian (γεννημένος στη Σμύρνη).

Χορηγοί του ντοκιμαντέρ: Argyros Family Foundation, Nicholas J. & Anna K. Bouras Foundation, James Chanos, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε., Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Marianthi Foundation

Συνεργαζόμενοι φορείς της προβολής: Πρωτέας – Proteus NY INC, Ίδρυμα Schwarz & Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Λίγα λόγια για την ταινία και τη σημασία της

Ύστερα από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας στην Αμερική και την Ευρώπη, η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ φέρνουν πίσω στο κοινό εικόνες ξεχασμένες σε “κλειστά” αρχεία, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την Καταστροφή της Σμύρνης κάτω από μια διαφορετική οπτική, που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της πόλης, καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922. Το ιστορικό ντοκιμαντέρ είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό βλέπει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη, αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες βλέπουν με έναν νέο τρόπο την Ιστορία. Κρατούν αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση όσο και από νεότερες απόπειρες που αποσιωπούν τα τραγικά γεγονότα της Καταστροφής, παραμορφώνοντας την αλήθεια. Εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή, οι δυο συνεργάτες θέλουν να τιμήσουν τον κόσμο που χάθηκε το 1922 αλλά και συγχρόνως την επιστήμη της Ιστορίας.

Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν για τη μεγάλη Ιστορία, ενώ Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τα προσωπικά τους βιώματα. Μάλιστα, τρεις από αυτούς ξετυλίγουν οικογενειακές μικροϊστορίες σε σχέση με τα γεγονότα, από την ελληνική, την αρμενική και την τουρκική πλευρά, από την εποχή του κοσμοπολιτισμού ως τα χρόνια της Καταστροφής. Το ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης και από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathé, της Albert Kahn Fondation αλλά και από ιδιωτικές συλλογές. Για την ηχητική επένδυση της ταινίας η μοντέζ Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής προκειμένου να ζωντανέψουν τα γεγονότα, ενώ ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος βασίστηκε σε τραγούδια από τη Σμύρνη και σε επιτυχίες της εποχής για να γράψει την πρωτότυπη μουσική για το φιλμ.

Συντελεστές

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μαρία Ηλιού
Ιστορικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Μουσική: Νίκος Πλατύραχος
Μοντάζ: Αλίκη Παναγή
Διεύθυνση φωτογραφίας: Allen Moore
Ήχος: John Zecca
Μιξάζ: Γιώργος Μικρογιαννάκης
Παραγωγή: ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY INC.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!