fbpx

Art Space Pythagorion: Έκθεση “HANDMADE: Για τις κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας” από 5/8-25/9

Την ομαδική έκθεση “HANDMADE: Για τις κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας” παρουσιάζει στο κοινό, από 5 Αυγούστου έως 25 Σεπτεμβρίου στο Πυθαγόρειο της Σάμου, το Ίδρυμα Schwarz, στο Art Space Pythagorion, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Η έκθεση, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 4 Αυγούστου στις 20:00, πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) της Αθήνας. Συμμετέχουν 10 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό – οι Νίκος Αλεξίου, Μαρία Βαρελά, Bertille Bak, Silvina Der Meguerditchian, Μαρία Λουίζου, Jennifer Nelson, Ελένη Μυλωνά, Ναταλία Μαντά, Sphinxes – και περιλαμβάνονται και έργα από τη συλλογή του Μουσείου.

Η έκθεση σηματοδοτεί μια νέα συνέργεια μεταξύ των δύο φορέων, στα πλαίσιο της πολιτικής του Ιδρύματος Schwarz να επισυνάπτει συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς του εσωτερικού και του εξωτερικού, αλλά και της νέας πολιτικής του ΕΜΣΤ, που έχει ως στόχο να συμβάλλει στην περαιτέρω διάδοση του σύγχρονου εικαστικού πολιτισμού και να εκθέτει έργα της συλλογής του εκτός των τειχών του και εκτός της πρωτεύουσας.

Την ημέρα των εγκαινίων στο Art Space Pythagorion θα πραγματοποιηθεί η πεφόρμανς Six Breaths Per Minute της Μαρίας Λουίζου με τη συμμετοχή της Αλίκης Σιούστη και της Κατερίνας Νουνοπούλου στις 20:30. Η περφόρμανς θα επαναληφθεί το Σάββατο 6 Αυγούστου στις 19:30.

Η έκθεση συνοδεύεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “HANDMADE / Πες μια ιστορία”, που σχεδιάζει, επιμελείται και υλοποιεί η εικαστικός και επιμελήτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη σύγχρονη τέχνη Κατερίνα Ζαχαροπούλου. Προσεχώς θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες και ο τρόπος συμμετοχής για μαθητές, εκπαιδευτικούς και οργανωμένες ομάδες (Διάρκεια: Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2022).

Ναταλία Μαντά, Memorial Tools, 2019 (installation view), 41 γλυπτά, πηλός, μεταβλητές διαστάσεις. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Schwarz, “τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης για έργα που βασίζονται στη χειροτεχνία ή είναι χειροποίητα. Ο όρος «χειροτεχνία» αναφέρεται σε διαδικασίες, ενέργειες, τεχνικές και μορφές δημιουργικότητας που εκτελούνται συνήθως διά χειρός ή με τη χρήση χειροκίνητων συσκευών. Με την έλευση της Βιομηχανικής Επανάστασης, την πίεση για παραγωγικότητα και αποδοτικότητα αλλά και με τη μαζική παραγωγή χαμηλού κόστους, η χειροτεχνία σταδιακά περιθωριοποιήθηκε και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαφανίστηκε εντελώς. Παραδοσιακές τεχνικές και τεχνογνωσία που υπήρχαν για γενιές εξαλείφθηκαν. 

Σήμερα, πολλοί καλλιτέχνες επιστρέφουν στις χειροποίητες πρακτικές και στις πρακτικές που ενέχουν δημιουργική υλικότητα. Ένας λόγος ίσως είναι η αυξανόμενη διείσδυση της ψηφιακή κουλτούρας, η κυριαρχία του άυλου, της πληροφορικής και της πνευματικής εργασίας (cognitive labour) στη σύγχρονη ζωή και η περιθωριοποίηση του απτού και του απτικού. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι σε πολλές χώρες η χειροτεχνία συνδέθηκε κυρίως με τις γυναίκες, την εργατική τάξη, καθώς και με τις μειονότητες – δηλαδή με περιθωριοποιημένες, μη κυρίαρχες ομάδες που αποκλείστηκαν από τον χώρο της «υψηλής» τέχνης και των ορθόδοξων ή θεσμικών ιστορικών αφηγήσεών της. Σήμερα η αντίθεση τέχνης-χειροτεχνίας αμφισβητείται, καθώς αμφισβητούνται οι κυρίαρχες αφηγήσεις της ιστορίας και της ιστορίας της τέχνης, οι οποίες υπαγόρευαν τους κανόνες τι ανήκει στην «υψηλή τέχνη» και τι όχι.  Αυτό, από πολλές απόψεις, εξηγεί την επιστροφή της χειροτεχνίας, η οποία κάποτε αποτελούσε ένα ούτως ή άλλως αναπόσπαστο μέρος της καλλιτεχνικής πρακτικής.

Ωστόσο, ενώ μεγάλο μέρος των σημερινών πρακτικών που βασίζονται στη χειροτεχνία εστιάζει στην υλικότητα, στη μορφή της εν λόγω χειροτεχνίας ή στη διερεύνηση της παράδοσης, η παρούσα έκθεση θα επικεντρωθεί σε έργα που έχουν μια υποκείμενη κοινωνική και πολιτική διάσταση, και θα εξετάσει τις κοινωνικές και πολιτικές οικονομίες, τα πλαίσια, καθώς και τα δίκτυα σχέσεων που βρίσκονται στον πυρήνα των χειροτεχνικών πρακτικών και παραδόσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, η χειροτεχνία γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής ενδυνάμωσης, της αυτενέργειας, του διαμοιρασμού της γνώσης, της διατήρησης ή της επανεγγραφής της ιστορίας και, τέλος, ένα ανάχωμα ενάντια στην ιστορική αμνησία. Έτσι, οι σύγχρονες χειροτεχνικές πρακτικές μετατρέπονται πλέον σε κεντρικής σημασίας στοιχείο για την επανεξέταση των πολιτικών της υλικότητας, της ταυτότητας, της εργασίας και της κοινωνικής ανταλλαγής, καθώς ενσωματώνουν τις ιστορίες στα υλικά τους”.

Μαρία Λουίζου, Έξι Ανάσες Το Λεπτό, 2021 / Τρία κεραμικά γλυπτά και φωνητική περφόρμανς. Μεταβλητές διαστάσεις.
Ερμηνεύτριες: Μαρία Λουίζου, Κατερίνα Νουνοπούλου, Αλίκη Σιούστη. Το έργο έγινε με τη χορηγία υλικών της Τerraneo. Έγχρωμη φωτογραφία, άποψη εγκατάστασης: Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αθήνα. Φωτογραφία: Πέτρος Τουφεξής. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

Info

HANDMADE: Για τις κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας

Art Space Pythagorion, Λιμάνι Πυθαγορείου, Σάμος

Εγκαίνια: Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022, 20:00 – 23:00 / Περφόρμανς της Μαρίας Λουίζου “Six Breaths Per Minute” στις 20.30

Διάρκεια έκθεσης: 5 Αυγούστου έως 25 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 13:00 & 19:00 – 24:00

Από 26 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2022 επίσκεψη κατόπιν συνεννόησης.

Θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία εκπαιδευτικούς και οργανωμένες ομάδες από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τα τέλη Οκτωβρίου 2022.

Εισιτήριο: 2 ευρώ. Είσοδος ελεύθερη: Παιδιά, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι.

www.emst.gr

Art Space Pythagorion

Παράλληλη δράση

Προβολή της ταινίας “Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922”, 100 χρόνια μετά την  Kαταστροφή, ένα ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού, με άγνωστο οπτικό υλικό από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης.

Σάββατο 6 Αυγούστου  21:00, θερινός κινηματογράφος CINE REX, Μυτιληνιοί, Σάμος.

Είσοδος δωρεάν.

Λίγα λόγια για το ίδρυμα Schwarz

Το Ίδρυμα Schwarz είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με στόχο την προώθηση της ανταλλαγής ιδεών και πρακτικών μεταξύ πολιτισμών και χωρών. Ενόψει των σημαντικών αλλαγών που συντελούνται στην Ευρώπη και οι οποίες απαιτούν νέους τρόπους σκέψης, οι πρωτοβουλίες του ιδρύματος έχουν ως στόχο να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία επαναξιολόγησης και επανεξέτασης της ηπείρου, ιδίως της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της σχέσης της με τον περίγυρό της. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά και υποστηρίζει δράσεις που περιλαμβάνουν φεστιβάλ μουσικής, εκθέσεις, συμπόσια, υποστήριξη καλλιτεχνικών δράσεων, μεταξύ πολλών άλλων. Αποτελεί ισχυρή πεποίθηση του ιδρύματος ότι η κατανόηση της ιστορίας και των πολιτιστικών παραδόσεων, καθώς και η ευαισθησία απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα εντός της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στο σχεδιασμό του μέλλοντος αυτής της ιστορικά σημαντικής περιοχής.

Related Articles

error: Content is protected !!