Στη γενέτειρα του Πυθαγόρα, την ακριτική Σάμο, επί 16 συναπτά έτη το Φεστιβάλ “Ηραία-Πυθαγόρεια” αναδεικνύει την πολυπολιτισμική παράδοση του πανέμορφου νησιού και φιλοξενεί σημαντικά ονόματα με πανελλαδικό και παγκόσμιο κύρος. Εκδηλώσεις που συνδέουν μοναδικά τη μακραίωνη ιστορία της “Ιωνίας” με τη Σάμο του πολιτισμού, της φιλοσοφίας και της επιστήμης, αλλά και τη διαρκή συνεισφορά τους στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Οι  καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διεξάγονται κάθε χρόνο στη μαγευτική Σάμο στα πλαίσια του φεστιβάλ αποτελούν το κορυφαίο γεγονός του σαμιώτικου καλοκαιριού και δίνουν το έναυσμα της συμμετοχής τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων, ντόπιων και επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων.

Το Φεστιβάλ “Ηραία – Πυθαγόρεια” έχει αναγνωριστεί για την προσφορά του στον πολιτισμό και την Ελληνική παιδεία από την UNESCO, το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού.

Τον φετινό Αύγουστο, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, το φεστιβάλ, που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον δήμο Ανατολικής Σάμου ενώ υποστηρίζεται από τον εξαιρετικά δραστήριο πολιτιστικό  σύλλογο Πυθαγορείου “Ο Λυκούργος”, ξεδιπλώνει τον δυναμισμό του και φιλοξενεί πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ!

Αύγουστος

– Δευτέρα 1 Αυγούστου, ώρα 21:00, Πορφυριάδα Σχολή, Καρλόβασι: Συναυλία Άλκηστης Πρωτοψάλτη.

– Τετάρτη  3 Αυγούστου, ώρα 20:00, νέο δημαρχιακό μέγαρο Πυθαγορείου: Ομιλία του Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή και προέδρου του τμήματος Γενετικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, με θέμα: “Το Γονιδίωμα, αλφαβητάρι ζωής”.

– Πέμπτη 4 Αυγούστου, ώρα 21:00, αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου: Συναυλία Βαγγέλη Γερμανού.

Δείτε περισσότερα για τις συναυλίες του Αυγούστου εδώ.

– Τετάρτη 10 Αυγούστου, ώρα 20:00, νέο δημαρχιακό μέγαρο Πυθαγορείου & Σάββατο 13 Αυγούστου, ώρα 20:00, δημοτική βιβλιοθήκη Σάμου: Παρουσίαση βιβλίου “Η καρδιά μου, το όπλο σου”, του Γιώργου Καραγιαννίδη, καθηγητή Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ.

– Τρίτη 16 Αυγούστου, ώρα 19:00, δημοτικό πάρκινγκ Πυθαγορείου: Ξενάγηση στον χρόνο και την ιστορία με οδηγό τη μουσική: “Το τραγούδι των αιώνων”με ξεναγό την Ειρήνη Χαραλαμπάκη. Συμμετέχουν το συγκρότημα της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου”, οι μουσικοί Γιάννης Λουλουργάς, Σπύρος Ζωχιός, η υψίφωνος, Ζαφειρώ Χατζηφωτίου και η performer Τίνα Αλεξοπούλου.

– Τετάρτη 17 Αυγούστου, ώρα 21:00, αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου & Πέμπτη 18 Αυγούστου: “Πατρίδα λέω τα τραγούδια”: Συναυλία Ελένης Τσαλιγοπούλου, με τραγούδια από τη Μικρά Ασία, στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”, σε διοργάνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Δείτε περισσότερα για τις συναυλίες του Αυγούστου εδώ.

– Παρασκευή 19 Αυγούστου, ώρα 19:00, όχθες Ίμβρασου Ποταμού-Ηραίο: “Τα Ηραία στο Ηραίον”, θεατρική αναπαράσταση της αρχαίας εορτής. Συμμετέχουν το συγκρότημα “Lyre and Rhapsody”, η Ζαφειρώ Χατζηφωτίου, η performer Τίνα Αλεξοπούλου. Χορεύει η Θάλεια – Μαρί Παπαδοπούλου.

– Σάββατο 20 Αυγούστου, ώρα 21:00, Δημοτικό Σχολείο Πυθαγορείου: Έναρξη της μεγάλης πομπής των Ηραίων, αναπαράσταση με τη συμμετοχή χορευτικών και καλλιτεχνικών συγκροτημάτων.

– Σάββατο 27 Αυγούστου, ώρα 20:00, νέο δημαρχιακό μέγαρο Πυθαγορείου: “Τρεις χιλιάδες χρόνια μουσικής” – “Η Φύση της Μουσικής και η Μουσική της φύσης στο Πυθαγόρειο Σύμπαν”, ομιλία της Αναστασίας Γεωργάκη, προέδρου του τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

– Κυριακή με Τρίτη 28-30 Αυγούστου, “Το Εθνικό Αστεροσκοπείο στο νησί του Αρίσταρχου”: Δράσεις για παιδιά και ενήλικες σε θέματα Αστρονομίας, στο νέο δημαρχιακό μέγαρο Πυθαγορείου, στο Κάστρο και σε υπαίθριους χώρους στο Πυθαγόρειο.

Κυριακή 28 Αυγούστου: “Ουρανογραφία – παρατήρηση με τηλεσκόπιο», αναγνώριση των αστερισμών του καλοκαιρινού ουρανού, σύνδεσή τους με την ελληνική μυθολογία και παρατήρηση ουρανίων αντικειμένων με φορητό τηλεσκόπιο.

Δευτέρα 29  Αυγούστου: “Αποστολές στο Διάστημα” (εκτόξευση νεροπυραύλων). Μια εισαγωγή – ομιλία για τις αποστολές του ανθρώπου στο διάστημα, την οποία θα ακολουθήσει δημιουργία αυτοσχέδιων νεροπυραύλων και εκτόξευσή τους σε εξωτερικό χώρο.

Τρίτη 30 Αυγούστου: “Το ηλιακό μας σύστημα σε κλίμακα αποστάσεων”. Ένα βιωματικό παιχνίδι στο οποίο οι συμμετέχοντες μαθητές θα μάθουν για το ηλιακό μας σύστημα και θα μεταφέρουν υπό κλίμακα τις θέσεις των πλανητών σε διάφορα σημεία του νησιού. Οι δράσεις υλοποιούνται από τους Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Δημήτρη Τσιμπίδα και Δήμητρα Τσιούτσια, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σεπτέμβριος

– Παρασκευή 2 Σεπτέμβριου, ώρα 20:00, νέο δημαρχιακό μέγαρο Πυθαγορείου: “Το Μυστήριο της γήρανσης και των Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων”, ομιλητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

– Κυριακή 11 Σεπτέμβριου, ώρα 11:00, Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου, ξενάγηση για ενήλικες και παιδιά. Ξεναγός Ειρήνη Χαραλαμπάκη.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!