Ο Κ. Τζίχας. Φωτογραφία: Ν. Δραπανιώτης

Επίκαιρη ερώτηση για την αντιπυρική προστασία, και ειδικότερα για αντιπυρικές ζώνες στους οικισμούς, κατέθεσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου, που σημειώνει πως η δημοτική αρχή δήλωσε αναρμόδια για τα περισσότερα και με πενιχρές χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις πυροπροστασίας.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ερώτηση της ΛΑ.Σ. είχε ως ως εξής:

“Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος με τις πυρκαγιές να καταστρέφουν τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, να καταστρέφουν κατοικίες, τους κόπους μιας ζωής, να χάνονται ανθρώπινες ζωές όπως με τα δυο μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου στη Σάμο ή τον υπερήλικα που με την αυτοκτονία του στην Ανθούσα έστειλε κραυγή απελπισίας και απόγνωσης για το συνεχιζόμενο έγκλημα.

Η πρόσφατη φωτιά στο Παλιοχώρι Μαραθοκάμπου και η μεγάλη καταστροφή στη περιοχή, αλλά και οι επαναλαμβανόμενες φωτιές στη περιοχή μας επιβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν άλλαξε, ότι η φωτιά είναι κάθε χρόνο περίπου μοιραία εξέλιξη, που δεν αντιμετωπίζεται με ξόρκια.

Απαιτούνται μέτρα και έργα πρόληψης, ενίσχυση της Π.Υ., από την οποία λείπουν 4.000 πυροσβέστες. Απαιτείται σχέδιο και έργα προστασίας των οικισμών και των δημόσιων υποδομών κ.ά, έγκαιρη αποκατάσταση της βατότητας της δασικής και αγροτικής οδοποιίας, καθαρισμοί περιαστικών δασών κλπ. Τα λέμε και τα ξαναλέμε, τα λένε τα στελέχη της Πυροσβεστικής και του δασαρχείου, αλλά … «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα».

Στα καθ’ ημάς, όλα τα χρόνια της θητείας αυτού του Δ.Σ και προηγούμενα φέρνουμε το θέμα της προστασίας των οικισμών με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Η διευθύντρια της δ/σης Δασών πρόσφατα απαντώντας σε δική μας ερώτηση κατέρριψε τον μύθο ότι δεν αφήνει η δασική υπηρεσία (λες και δεν πρόκειται για νόμους αυτού του ανάλγητου αστικού κράτους, αλλά για καπρίτσιο κάποιων υπαλλήλων). Εν πάσει περιπτώσει, είπε ότι μπορούν να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, αλλά πρέπει να προηγηθούν μελέτες και να βρεθεί χρηματοδότηση. Εδώ «κολλάνε» πάντα τα πράγματα, όταν πρόκειται να δώσουν οι αστικές κυβερνήσεις κάποια ψίχουλα για πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Φέρνουν τη καταστροφή, χάνεται ο κόσμος.

Εμείς ρωτάμε ακόμη μια φορά τη δημοτική αρχή: Τι ενέργειες έκανε από τον χειμώνα μέχρι τώρα για να μπει μπροστά ένα σχέδιο αντιπυρικής προστασίας των οικισμών και να βρεθεί χρηματοδότηση; Σας επισημαίνουμε μόνο ότι αν πριν λίγες μέρες η φωτιά που ξέσπασε στην παραλιακή του Βαθιού ξέφευγε πάνω από την παλιά εθνική οδό προς Κουμαριώνα, σήμερα ίσως μιλούσαμε για άλλου μεγέθους προβλήματα”.

Οι άλλες ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης

* “Σας είναι γνωστό το πρόβλημα με τον Ναό του Χριστού στη κεντρική πλατεία Μυτιληνιών, όπου υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης και τραυματισμών των παιδιών που παίζουν εκεί καθημερινά. Εμπλέκεται η Αρχαιολογία είναι η απάντηση. Άλλου κράτους είναι η Αρχαιολογία και δεν είναι δυνατόν 19 μήνες μετά τον σεισμό να δώσει οδηγίες και να εποπτεύσει κάποιες εργασίες υποστύλωσης; Ρωτάμε τη δημοτική αρχή αν έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα και αν έχουμε κάποια εξέλιξη για το θέμα, πριν καταριόμαστε τη μοίρα μας και το άδικο το ριζικό μας έτσι και συμβεί ατύχημα.

Η απάντηση ήταν η ίδια, ότι για το θέμα ευθύνη έχει η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Μητρόπολη Σάμου.

* Στους Μυτιληνιούς επίσης μια πενταετία τουλάχιστον εκκρεμεί το πρόβλημα των κακοτεχνιών του έργου αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, που έμεινε ημιτελές. Αποτέλεσμα οι διαρροές του δικτύου σε πολλά σημεία που, εκτός της απώλειας νερού που δεν το έχουμε σε επάρκεια, έχουμε και σοβαρά προβλήματα στην τοιχοποιία σπιτιών παρακείμενων στο δίκτυο. Προβλήματα που δεν μπορούν καν να αντιμετωπισθούν σε ατομική βάση, αφού η αιτία παραμένει. Ρωτάμε τη δημοτική αρχή και τις Τεχνικές Υπηρεσίες τι έχουν κάνει και τι πρόκειται να κάνουν ώστε να εντοπιστούν, επισκευαστούν τα πολλά σημεία διαρροής και να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο;

Μας απάντησαν ότι περιμένουν έγκριση δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης και ολοκλήρωσης από την Περιφέρεια, ενώ στο μεταξύ συνεργεία του δήμου έχουν παρέμβει σε τρία σημεία του δικτύου».

* Μετά την απόφαση για κατασκευή της δομής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων στον χώρο δίπλα στον ΧΥΤΑ, που για μας και όχι μόνο είναι ακατάλληλος, το Φιλοζωϊκό Σωματείο Σάμου επανήλθε με επιστολή του και σε συνάντηση με τον δήμαρχο πρότεινε άλλη τοποθεσία σε οικόπεδο στην περιοχή Ζερβού, που προσφέρεται σε χαμηλή τιμή και έχει νερό, ρεύμα, εύκολη πρόσβαση και δεν ενοχλεί κανέναν. Θεωρούμε ότι το να ξαναδούμε την απόφαση και να εξετάσουμε σοβαρά αυτή την περίπτωση είναι το πιο φρόνιμο που μπορεί να κάνει η δημοτική αρχή. Γι’ αυτό ρωτάμε αν σκέφτηκε την παραπάνω πρόταση και τι σκοπεύει να κάνει;

Η απάντηση που δόθηκε από τον δήμαρχο είναι ότι μέχρι να κριθεί η προσφυγή του φιλοζωϊκού σωματείου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το θέμα παγώνει.

* Επειδή διαβάζουμε διαμαρτυρίες του Συλλόγου ΑμΕΑ για τις ράμπες πρόσβασης των αναπήρων στη θάλασσα, θέλουμε να μας πληροφορήσετε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα 3 σημεία στο δήμο μας και αν η πρόσβαση των ΑμΕΑ είναι απρόσκοπτη.

Μας απάντησαν ότι πρόβλημα υπάρχει μόνο, σε ένα από τα 3 σημεία πρόσβασης που θα αποκατασταθεί σύντομα”.

Οι τοποθετήσεις για άλλα θέματα

Σφαγείο με κρατική χρηματοδότηση κατασκευής και λειτουργίας

Η ίδρυση και λειτουργία σφαγείου στη περιοχή είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, πρωτίστως για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά και οικονομικούς, επισήμανε η ΛΑ.Σ. και εξήγησε:

“Κριτήριο για μας είναι: 1) να προστατευθεί η δημόσια υγεία , 2) να υποστηριχθεί η μικρή κτηνοτροφική παραγωγή η οποία έχει το δικό της μερίδιο στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και 3) να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή υγιεινών, ποιοτικών και φθηνών διατροφικών αγαθών για το λαό. Το λαό που πληρώνει ως φορολογικό υποζύγιο κάθε χρόνο το 95% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και παίρνει ψίχουλα γιατί αυτοί που πληρώνουν το 5% παίρνουν «τη μερίδα του λέοντος» μέσα από διευκολύνσεις και τζάμπα χρήμα για τα διάφορα αναπτυξιακά λεγόμενα προγράμματα.

Η πρότασή μας είναι μόνιμη και σταθερή: Δημόσια σφαγεία με ευθύνη του κράτους για τη λειτουργία και τον υγειονομικό τους έλεγχο, με δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους κτηνοτρόφους , ώστε να μην επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής και να υπάρχει το λογικό κέρδος για τον μικρό παραγωγό για να επιβιώσει και να κρατήσει την εκμετάλλευσή του.

Παρ’ όλα αυτά δεν θα αρνηθούμε την κατασκευή και λειτουργία του σφαγείου έστω και έτσι και πρέπει η δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να βρει οικόπεδο , διεκδικώντας παράλληλα χρηματοδότηση από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Βιομηχανίας για την απρόσκοπτη λειτουργία του, ώστε να εξασφαλιστεί το χαμηλότερο κόστος ( στα όρια του συμβολικού) για τους κτηνοτρόφους”.

Αμέσριστη στήριξη στα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων

Την αμέριστη στήριξη των αιτημάτων του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου, εξέφρασε η Λαϊκή Συσπείρωση με την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Με αφορμή τη συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα στη Σάμο, ανέδειξε τις βασικές αιτίες των προβλημάτων οι οποίες βρίσκονται στην αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε και των αστικών κυβερνήσεων, που στοχεύει στη συγκέντρωση της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας σε μεγάλα αγροτοβιομηχανικά μονοπώλια, με την στοιχειώδη επιβίωση λίγων μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων.

Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά το δήμο, η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε ότι “… αντί να «ξοδεύεται» σε μαγειρέματα, φολκλορικές εκδηλώσεις και ταξίδια, ας ασχοληθεί πιο σοβαρά με όσα μπορεί και εντέλλεται να κάνει και τα οποία μονίμως αμελεί.

Δηλαδή με την αγροτική και δασική οδοποιία που έχει τα χάλια της, με την βελτίωση και σωστή διαχείριση της άρδευσης και με επιπλέον μέτρα και δράσεις για την άρδευση και άλλων περιοχών, με την λειτουργία λαϊκής αγοράς στη πόλη του Βαθιού, με την λειτουργία σφαγείου στη περιοχή, με την πυροπροστασία των ορεινών αγροτικών οικισμών κλπ. Έτσι θα βοηθήσει ουσιαστικά τους εναπομείναντες αγροτοκτηνοτρόφους να αντέξουν αυτή τη λαίλαπα της αντιαγροτικής πολιτικής και να κρατηθούν στις καλλιέργειές τους και στον τόπο τους”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!