Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη κεντρική πύλη του νοσοκομείου διοργάνωσε σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης των υγειονομικών “ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας“.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου του νησιού γνωστοποιούν τα αιτήματα τους:

Απαιτούμε τη χρηματοδότηση, τη στελέχωση του νοσοκομείου μας, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας, την κάλυψη εφημερίων στην παιδιατρική κλινική και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου και τη χορήγηση αδειών και ρεπό σε όλους τους εργαζόμενους“.

Οι υπεύθυνοι του συλλόγου αναφέρουν επίσης για την σημερινή κινητοποίηση τα εξής:

Οι συγκεντρωμένοι υγειονομικοί έκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα το κεντρικό δρόμο έξω από το νοσοκομείο.

Κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας τους, προσερχόμενη η διοικήτρια του νοσοκομείου κλήθηκε από τους εργαζόμενους να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα τους.

Περιφρονητικά τους προσπέρασε“.

Τέλος οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σάμου προανήγγειλαν νέες κινητοποιήσεις:

Η απάντηση των εργαζομένων είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλο το Σαμιακό λαό την Πέμπτη 07 Ιουλίου στις 20.00 μ.μ. στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας“.

Δείτε στιγμιότυπα από τη σημερινή κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου:

Ο ΣΥΡΙΖΑ

“Η κινητοποίηση των εργαζομένων στις δομές υγείας του νομού και παρά τις επιμέρους διαφωνίες είναι η γνήσια έκφραση της αγωνίας των ανθρώπων του συστήματος υγείας και των κατοίκων για το παρόν και το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία του Νοσοκομείων σε Σάμο και Ικαρία και ιδίως η αυξανόμενη αποστελέχωσή τους λόγω αποχωρήσεων, συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων. Αυτή η αρνητική εξέλιξη στη στελέχωση του ΕΣΥ που παρατηρείται σε όλη τη χώρα δεν είναι αποτέλεσμα μνημονιακών ή δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά κεντρικής πολιτικής επιλογής. Διότι το κυβερνητικό σχέδιο για την υγεία δεν περιλαμβάνει την αναβάθμιση του ΕΣΥ, δεν περιλαμβάνει κάποια πρόβλεψη άμεσης και μακροπρόθεσμης στελέχωσής του, αλλά περισσότερο χώρο στον ιδιωτικό τομέα.

Μόνο που η επιβίωση του ΕΣΥ στις νησιωτικές περιοχές δεν είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής, αλλά κοινωνικής και υγειονομικής αναγκαιότητας. Σε αυτές τις περιοχές δεν μπορεί να αποτελεί σοβαρή κεντρική επιλογή η υποβάθμιση του δημόσιου Νοσοκομείου, του δημόσιου Κέντρου Υγείας «διά της διολισθήσεως» (με το να μην κάνει δηλαδή τίποτα για να τα ενισχύσει το κεντρικό κράτος) προκειμένου να δοθεί χώρος σε ιδιώτες επενδυτές. Η ιστορία έχει δείξει ότι ο ιδιωτικός τομέας σε αυτές τις περιοχές είναι ιδιαίτερα απρόθυμος να «επενδύσει» ή να παρέχει τις υπηρεσίες του ακόμη και μέσω του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου ο πολίτης να μην αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη του για υπηρεσίες που δεν παρέχει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Λύση δεν μπορεί παρά να είναι η επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η επένδυση στο ΕΣΥ. Επένδυση σε ανθρώπους, με τις αναγκαίες αμοιβές και κίνητρα, επένδυση σε υλικοτεχνική υποδομή, επένδυση σε νέες υπηρεσίες. Επένδυση αναγκαία στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε και ενώ 1 στους 4 συμπολίτες μας δεν μπορεί να έχει με οποιονδήποτε τρόπο την υγειονομική φροντίδα που χρειάζεται.

Τώρα η χώρα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ από ένα προοδευτικό πολιτικό σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ως εγγύηση ισότητας και αξιοπρέπειας στην υγεία.

Με προτεραιότητες:

την αυξημένη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας με επιπλέον 3 δις € την επόμενη τετραετία

το σχέδιο για 15.000 νέες μόνιμες προσλήψεις

την οργανική ένταξη στο ΕΣΥ των συμβασιούχων που υπηρετούν σήμερα στις δομές υγείας

την αυτόματη προκήρυξη των θέσεων που κενώνονται,

την αναβάθμιση του μισθολογίου των υγειονομικών με εισαγωγικό μισθό γιατρού στο ΕΣΥ τις 2.000€

τα ειδικά κίνητρα στελέχωσης άγονων περιοχών και ειδικοτήτων, ώστε οι νησιωτικές δομές να λειτουργούν με επάρκεια και ασφάλεια

την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου αναβάθμισης υποδομών υγείας (Φιλόδημος για την Υγεία)

την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με συγκρότηση επιπλέον 380 δημόσιων δομών (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα και

την υγειονομική φροντίδα στο σπίτι, αλλά και νέες δομές και υπηρεσίες, από τη ψυχιατρική φροντίδα και την αποθεραπεία-αποκατάσταση μέχρι τη σχολική υγεία με τη συγκρότηση των ΣΟΦΥ (ομάδες υγείας στα σχολεία) και την οδοντιατρική φροντίδα.

Και επειδή τελευταία ό, τι καλό γίνεται στα νησιά μας είναι «απαγορευτικό» να οφείλεται στην κοινοβουλευτική, και σε κάθε περίπτωση δημόσια, πίεση της Αντιπολίτευσης, ας αναλάβουν αυτοί που «ξέρουν και μπορούν» να κάνουν, έστω και σε προεκλογικό χρόνο, το απαιτούμενο πολιτικό by pass α) στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΣΥ στον Νομό και β) στην υγειονομική ανασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Σταμάτης Βαρδαρός, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας, σύμβουλος πολιτικής υγείας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!