Φωτογραφία από σημερινή επίσκεψη τοπικών στελεχών του ΚΚΕ στην ΚΕΔ προσφύγων και μεταναστών Σάμου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προσφύγων.

Σε συλλαλητήριο κατά της απέλασης του νεαρού πρόσφυγα από την Γουινέα, Βαφίνγκ Σισέ (Vafing Cisse), καλούν τους κατοίκους του νησιού το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ και το ΚΚΕ, το οποίο κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Παράλληλα, τοπικά στελέχη του ΚΚΕ πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας επίσκεψη στην ΚΕΔ στην περιοχή Ζερβού Σάμου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας προσφύγων, ενώ και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Κολλάρος, εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα αυτή την ημέρα.

Επίσης, τρεις γυναικείοι σύλλογοι της Σάμου που είναι μέλη της Οργάνωσης Γυναικών Ελλάδας, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου και η Ομάδα Γυναικών ΟΓΕ Μαραθοκάμπου και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Σάμου εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον νεαρό Βαφίνγκ Σισέ.

Καταρχήν το Eργατικό Kέντρο Σάμου και το Nομαρχιακό Tμήμα Σάμου εξέδωσαν τα εξής καλέσματα στην κινητοποίηση υπέρ του πρόσφυγα:

Εργατικό Κέντρο Σάμου:

“Να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του μαθητή Σισέ Βαφίνγκ για την απόδοση ασύλου!

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου δηλώνει την στήριξή του στο δίκαιο αίτημα του μαθητή Σισέ Βαφίνγκ για απόδοση ασύλου. Ο Σισέ ήρθε στο νησί μας το 2019 ως ασυνόδευτος ανήλικος και ξεκίνησε φιλότιμες προσπάθειες να φοιτήσει στο Γενικό Λύκειο Σάμου σημειώνοντας σημαντική πρόοδο με βραβεύσεις στον αθλητισμό κλπ. Πλέον έχοντας συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του έρχεται αντιμέτωπος με την πάγια τακτική του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αυτή της απέλασης.

Η περίπτωση του Σισέ, όπως και του Σαϊντού Καμαρά, που έγινε γνωστή το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας, αφορά το σύνολο των προσφυγόπουλων που έρχονται αντιμέτωποι με την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολιτική, που πιστά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, που ενώ από τη μία δήθεν πλασάρουν τις ευαισθησίες τους για τα ασυνόδευτα ανήλικα, την ίδια στιγμή τους απελαύνουν μόλις ενηλικιωθούν με συνοπτικές διαδικασίες, επιστρατεύοντας και την Frontex, προς χώρες μάλιστα που χαρακτηρίζονται ως δήθεν ασφαλείς από την ΕΕ και την κυβέρνηση πχ Τουρκία. Την ίδια στιγμή δε, προετοιμάζουν το έδαφος μέσα από συμφωνίες επανεισδοχής με χώρες προέλευσης και διέλευσης (πχ η κυβέρνηση της ΝΔ με Πακιστάν και Μπαγκλαντές) ώστε να διασφαλίζεται το απαραίτητο φτηνό εργατικό δυναμικό για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια και τους μεγαλοεργοδότες της Ελλάδας με «νόμιμες» πλέον οδούς μετανάστευσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους, συλλόγους και φορείς, γονείς, δασκάλους και μαθητές να σταθούν στο πλευρό του Σισέ και του κάθε Σισέ κόντρα σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές και απαιτούμε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του για την απόδοση ασύλου. Διεκδικούμε:

• Την προστασία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων, τη στήριξη για την ουσιαστική ένταξή τους μετά από την ενηλικίωση σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, Εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ.

• Να δοθεί άσυλο σε όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους και να σταματήσουν οι απελάσεις λόγω της ενηλικίωσής τους.

• Να καταδικαστεί το αντιδραστικό νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεών της, απέναντι στους ξεριζωμένους από τις χώρες τους λόγω ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, φτώχειας και εκμετάλλευσης.

• Άμεσος απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες προτίμησής τους και κλείσιμο της απάνθρωπης φυλακής του ΚΥΤ στου Ζερβού.

Όλοι στην κινητοποίηση αλληλεγγύης και στήριξης των προσφυγόπουλων την Πέμπτη 23/06, 18.30 στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ“.

Νομαρχιακό τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ:

Η ΕΓ του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ δηλώνει τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα του πρόσφυγα μαθητή Βαφίνγκ Σισσέ και καταγγέλει την απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, να μην κάνει δεκτή την αίτηση παροχής ασύλου και την υπαγωγή του σε καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Ο Σισσέ, γεννηθείς το 2002, ήρθε στην Ελλάδα απ’ τη Γουϊνέα τον Οκτώβρη του 2019 ως ασυνόδευτος ανήλικος και διαμένει στο Βαθύ, όπου πηγαίνει σχολείο και ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό.

Υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις πανελλαδικά και μας δίνει ελπίδα ο αγώνας και η αλληλεγγύη, που λαμβάνουν χώρα τώρα αλλά και στο παρελθόν. Αποτελούν όπλα διεκδίκησης τόσο για το Σισσέ, όσο και για κάθε άλλο πρόσφυγα που αποτελεί θύμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ξεριζώθηκε απ’ τον τόπο του εν μέσω καταστροφικών πολέμων και εξαθλίωσης.

Διεκδικούμε:

Ολόπλευρη φροντίδα, για τη μόρφωση και τα δικαιώματα όλων των προσφυγόπουλων

Καθολική πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, κόντρα σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις.

Προστασία όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων, στήριξη για την ουσιαστική ένταξη τους μετά από την ενηλικίωση σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ.

Απαιτούμε να αναγνωριστεί ο Σισσέ ως πρόσφυγας και να του αποδοθεί το προβλεπόμενο άσυλο. Να εγκριθεί η αίτησή του και να παραμείνει στη χώρα μας, ώστε να συνεχιστεί η φοίτησή του στο σχολείο του

Συμμετέχουμε και καλούμε σην κινητοποίηση της Πέμπτης 23 Ιούνη στην Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ στις 18:30“.

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή από βουλευτή του ΚΚΕ για την παραμονή στην Ελλάδα των ασυνόδευτων ανηλίκων κατά την ενηλικίωση τους.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, υπέβαλε στη Βουλή την ακόλουθη ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με θέμα την παραμονή στην Ελλάδα των ασυνόδευτων ανηλίκων κατά την ενηλικίωση τους:

Όταν πριν από λίγους μήνες, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η ιστορία του πρόσφυγα μαθητή Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα, που δέχθηκε την αλληλεγγύη των μαθητών και δασκάλων του, του γονεϊκού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος, ως ΚΚΕ είχαμε επισημάνει την ανάγκη να ληφθούν συνολικότερα μέτρα για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων που δεν πρέπει να απελαύνονται μετά από την ενηλικίωσή τους. Είχαμε προειδοποιήσει ότι η περίπτωση του Σαϊντού Καμαρά δεν ήταν η μόνη.

Σήμερα μια παρόμοια ιστορία και με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά έρχεται στο φως στη Σάμο. Πρόκειται για την περιπέτεια του «Σισσέ», CISSE (επώνυμο) VAFING (όνομα), από την Γουϊνέα, που γεννήθηκε το 2002 και εισήλθε στην Ελλάδα στις 30.10.2019 ως (ορφανός) ασυνόδευτος ανήλικος.

Στις 4.3.2021 εκδόθηκε η με αριθμό 2972/2021 απόφαση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Σάμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του για άσυλο. Άσκησε προσφυγή, επί της οποίας εκδόθηκε η με αριθμό 343798/26.10.2021 απόφαση της 6ης Επιτροπής της Αρχής Προσφυγών, με την οποία απορρίφθηκε εκ νέου το αίτημά του. Η δευτεροβάθμια απόφαση επιδόθηκε στις 15.6.2022 και διατάσσει την επιστροφή του στην χώρα καταγωγής του.

Ο Σισσέ μιλάει οκτώ (8) γλώσσες. Τον Ιανουάριο του 2020 και για όσο διάστημα διέμενε στη Safe Area το Κ.Υ.Τ. Σάμου ξεκίνησε μαθήματα ελληνικών, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε ασυνόδευτους ανηλίκους. Μετά την ενηλικίωση του, τον Απρίλιο του 2020, οπότε και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την ειδική δομή για τους ασυνόδευτους ανήλικους, συνέχισε αυτοβούλως την εκμάθηση ελληνικών. Τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε να φοιτά στην Α΄ τάξη του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου, απ’ όπου αποφοίτησε με επιτυχία. Στη συνέχεια, εγγράφηκε στη Β΄ τάξη του Ημερήσιου Γ.Ε.Λ. Σάμου, στην ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, την οποία παρακολουθεί.

Ο Sisse, όπως και πολλά ακόμα ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονται στην Ελλάδα, έφυγαν από τη χώρα τους, μόνα τους, στην πιο τρυφερή τους ηλικία, κυνηγημένα από τη βαρβαρότητα της εξαθλίωσης και των συγκρούσεων. Ως ασυνόδευτοι ανήλικοι δέχονται μια ορισμένη στοιχειώδη προστασία σύμφωνα με το νόμο και δεν απελαύνονται, φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, μαθαίνουν τη γλώσσα μας και αποκτούν δεσμούς. Όμως, μόλις ενηλικιωθούν, κουβαλώντας το τραύμα του ξεριζωμού ως παιδιά, απελαύνονται και γυρνούν πίσω στην κόλαση, από την οποία προσπάθησαν να ξεφύγουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να μην απελαθεί ο CISSE VAFING, όπως και όλα τα προσφυγόπουλα που έρχονται στη χώρα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι και κινδυνεύουν με απέλαση κατά την ενηλικίωσή τους λόγω της απόρριψης της αίτησης ασύλου“.

Η επίσκεψη τοπικών στελεχών του ΚΚΕ στο ΚΥΤ Ζερβού Σάμου

Την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) στου Ζερβού στη Σάμο επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 20-06-22 στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Σάμου του ΚΚΕ στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται στη δομή.

Τα μέλη του ΚΚΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που προέρχονται από την καταστροφή, την εξαθλίωση και τον ξεριζωμό. Αυτές οι αξίες άλλωστε είναι το μοναδικό όπλο για να υποστηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους στα δίκαια αιτήματά τους, ιδιαίτερα στους αιτούντες άσυλο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προσφυγόπουλου Σισσέ που έχει απορριφθεί το αίτημά του για τη χορήγηση ασύλου, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και κυβερνήσεων που εξαντλούν την «ευαισθησία» τους πρόσφυγες και μετανάστες μέχρι να ενηλικιωθούν και μετά τους απελαύνουν.

Καλούμε τον Σαμιακό λαό να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών κόντρα στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τον φασισμό“.

Το μήνυμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Σάμου, Γιώργου Κολλάρου για την παγκόσμια ημέρα προσφύγων:

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και δυστυχώς βιώνουμε καθημερινά τη κρίση του ξεριζωμού χιλιάδων ανθρώπων που λόγω πολέμων, εμφύλιων συρράξεων, κλιματικής αλλαγής και επισιτιστικής κρίσης εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους.

Αναμφίβολα ζούμε μια προσφυγική τραγωδία και μια πιεστικής κατάσταση που απαιτεί άμεσες και ολιστικές λύσεις. Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα και καμιά χώρα δεν μπορεί μόνη της να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα και ειδικά η Ευρώπη, που επίσης πλήττεται από τον πόλεμο και την ξηρασία, να σεβαστεί τις τυπικές κοινωνίες, να καταλήξει επιτέλους σε μια συνολική απόφαση που θα συνδυάζει τη συνεχή φύλαξη των συνόρων με παράλληλη στήριξη των χωρών που χειμάζονται και ανθρωπιστική βοήθεια σε εκείνους που φθάνουν στο ευρωπαϊκό έδαφός.

Η χώρα μας δίνει τη δική της μάχη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό , προστατεύει τα σύνορά της και την εθνική κυριαρχία της απέναντι στις απειλές και την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από τη γείτονα, υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και το Κράτος Δικαίου, σέβεται και τηρεί τις Διεθνείς Συνθήκες. Η Σάμος μας βίωσε στον υπέρτατο βαθμό τη κρίση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και «πόνεσε» όσο ελάχιστες περιοχές της χώρας . Ευχή όλων να υπάρξει ηρεμία, σύνεση και σεβασμός των δικαιωμάτων τόσο των προσφύγων όσο και της τοπικής κοινωνίας.

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον Βαφίνγκ Σισέ από την Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, τον Σύλλογο Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου και την Ομάδα Γυναικών ΟΓΕ Μαραθοκάμπου:

“Η απόφαση για την απέλαση του μαθητή μετανάστη αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και η βαρβαρότητα των απελάσεων.

Ζούμε την βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και αυτή δεν εξαιρεί κανέναν λαό. Ο Σισσέ και ο κάθε Σισσέ μπορεί να αποτελεί την εικόνα του δικού μας μέλλοντος.

Ο σύλλογος και οι ομάδες γυναικών Σάμου μέλη της ΟΓΕ καταγγέλλουν την απόφαση για την απέλαση του μαθητή μετανάστη, Σισσέ. Τα παιδιά, η νεολαία όλων των λαών είναι το μέλλον του κόσμου και η ελπίδα ώστε να συμβάλλουν στον αγώνα για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος.

Ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τους πολέμους, την φτώχια και την προσφυγιά είναι η καλύτερη συμπαράσταση και στήριγμα στον αγώνα για να ακυρωθεί η απόφαση αυτή και όλες οι αποφάσεις που στέλνουν τους πρόσφυγες μετανάστες πίσω στον θάνατο και στην κόλαση από την οποίαν κατάφεραν να ξεφύγουν.

Καλούμε τις γυναίκες να ενώσουμε τη φωνή μας στην κινητοποίηση που θα γίνει στις 23/6/2022, στις 6:30 μμ στην πλατεία Πυθαγόρα.

Αδέρφια μου,
μες στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει
όλος ο κόσμος με όλα τα όνειρά του.
Δώστε τα χέρια, αδέρφια μου,
αυτό ‘ναι η ειρήνη.
Γιάννης Ρίτσος”

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τον Σισέ

Θέλουν να απελάσουν τον Σισέ. Θέλουν να απελάσουν ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, που το 2019 ήρθε στην Σάμο από την Γουινέα, μόνο του, στα 17 του μόλις χρόνια. Θέλουν να απελάσουν ένα παιδί, που παρά τις δυσκολίες, μιλάει άριστα ελληνικά, διαπρέπει στα μαθήματά του ως μαθητής του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου, έχει ενταχθεί πλήρως στην κοινωνική ζωή του τόπου και είναι αγαπητός από τους συμμαθητές και τους δασκάλους του.

Στις 04/03/2021 εκδόθηκε η απόφαση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Σάμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του για άσυλο-διεθνή προστασία. Άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε πριν από λίγες μέρες. Μία απόφαση η οποία πάρθηκε εξαιτίας του αντιπροσφυγικού νομοθετικού πλαισίου που έχει επιβάλλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θυμίζουμε πως η δυνατότητα νόμιμης παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2021, στερώντας από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες τη δυνατότητα να ζήσουν και να σπουδάσουν στην Ελλάδα μετά την ενηλικίωσή τους.

Ο Σισέ, όπως ο Σαϊντού πριν λίγο καιρό και όπως εκατοντάδες άλλα παιδιά πρόσφυγες που φοιτούν στο ελληνικό σχολείο, θέλουν και πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα, στην νέα τους πατρίδα. Ως αριστεροί-ρες και το σημαντικότερο ως δημοκράτες πολίτες, έχουμε την υποχρέωση να υψώσουμε το ανάστημά μας και να παλέψουμε για το δικαίωμα του Σισσέ και του κάθε παιδιού -πρόσφυγα στη ζωή. Για αυτό θα συμμετάσχουμε και καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν, στην συγκέντρωση της ΕΛΜΕ την Πέμπτη 23/6/2022 στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Πυθαγόρα.

Για να πάρει άσυλο ο Σισσέ Βαφίνγκ, ο συμμαθητής μας, ο συντοπίτης μας, ο φίλος μας, το παιδί“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!