Δύο ομιλίες με θέμα την φιλοσοφία του Επίκουρου του Σάμιου θα δώσει στις 23 και 24 Ιουνίου στη Σάμο ο αναπληρωτής καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή τού ΕΚΠΑ, Χρήστος Γιαπιτζάκης.

Δείτε το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των ομιλιών, οι οποίες δίνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Ηραία – Πυθαγόρεια”, που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου “Ο Λυκούργος” και το Επιμελητήριο Σάμου:

Πέμπτη 23/6, ώρα 20.00. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σάμου.

Θέμα ομιλίας: “Ο Επιστημονικός Ανθρωπισμός του Επίκουρου”

Η ηθική φιλοσοφία του Επίκουρου είναι το ανθρωπιστικό συμπλήρωμα της επιστημονικής γνώσης.

Ο Επίκουρος χρησιμοποίησε μια εμπειρική μεθοδολογία παρατήρησης της φύσης και του ανθρώπου, και αντιλήφθηκε πως κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει ευτυχισμένος, εάν χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές του.

Αυτές οι δυνατότητες είναι η ελευθερία σκέψης και η επιστημονική προσέγγιση της πραγματικότητας, οι οποίες σε συνδυασμό με την προσωπική αρετή της φρόνησης και το συμμετοχικό αγαθό της φιλίας μπορούν να τον οδηγήσουν στην ευδαιμονική ζωή.

Η φιλοσοφία του Επίκουρου επηρέασε πολλούς υγιώς σκεπτόμενους ανθρώπους στις περιόδους της Ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας, της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, αλλά είναι και σήμερα επίκαιρη αφού η ψυχοσωματική υγεία μέσω της ελευθερίας και της γνώσης παραμένει η υψηλότερη αξία των ανθρώπων.

Παρασκευή 24/6, ώρα 20.00. Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου.

Θέμα ομιλίας: “Η Φιλοσοφική Διαχείριση του Στρες”

Το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Φιλοσοφικής Διαχείρισης του Στρες υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από καθηγητές Ιατρικής και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την κάλυψη της ανάγκης διαχείρισης του στρες λόγω της έκτακτης υγειονομικής κρίσης στη χώρα από την εξάπλωση της νόσου COVID-19.

Το Πρόγραμμα είναι μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως, καθώς συνδυάζει εκείνη την ελληνική φιλοσοφική παράδοση που συμβαδίζει με την σύγχρονη επιστημονική γνώση.

“Όπως ακριβώς έργο της ιατρικής είναι να θεραπεύει το σώμα, έτσι της φιλοσοφίας αποστολή είναι να θεραπεύει την ψυχή” υποστηρίζει ο Επίκουρος.

Μπορεί, πράγματι, η ορθή φιλοσοφία να θεραπεύσει την ψυχή μας;

Η απάντηση είναι ναι, κατηγορηματικά ναι!

Ο νους όλων μας βασανίζεται από έγνοιες, φόβους, άγχη, φοβίες.

Τα περισσότερα από αυτά είναι εντελώς αστήρικτα και αδικαιολόγητα, και εξαφανίζονται αμέσως μόλις εκτεθούν στο φως της πραγματικότητας.

Ο σκοπός του προγράμματος αυτού είναι ακριβώς τούτος: να διώξει μακριά το ψυχικό άλγος με την δύναμη της Επικούρειας φιλοσοφίας, και να γεμίσει τον νου με το φως του λόγου, ώστε να μας καταστήσει απρόσβλητους στην δυστυχία κατά το δυνατόν – και υγιείς.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή:

Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μέλος της Επιτροπής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή Υγείας» της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!