Σειρά συναντήσεων και επισκέψεων είχε την Παρασκευή στη Σάμο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, που έφθασε στο νησί συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο.

Σκοπός ήταν η καλύτερη προετοιμασία κι ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου κατά τους θερινούς μήνες, στο πλαίσιο των δράσεων συνεργασίας και ενίσχυσης της ετοιμότητας που προωθεί το υπουργείο.

Προς την κατεύθυνση αυτή, αρχικά ο υπουργός βρέθηκε το πρωί στο Ηραίο, στον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί ενημερώθηκε για τους προληπτικούς καθαρισμούς, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού – Περιβάλλοντος και των τοπικών αρχών.

Ακολούθησε σύσκεψη στο Καρλόβασι, στον δήμο Δυτικής Σάμου (Καρλόβασι).

Σειρά είχε η επίσκεψη του υπουργού στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρλοβάσου. “Δουλεύουμε μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, τη Δασική Υπηρεσία και τους εθελοντές” επισήμανε.

Κατόπιν ο κ. Στυλιανίδης βρέθηκε και στο Βαθύ, όπου επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία. “Δίπλα τους πυροσβέστες μας, διαμορφώνουμε ένα νέο δόγμα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, θέτοντας στο επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την άμεση επέμβαση κατά την αντιπυρική περίοδο” τόνισε ο υπουργός.

Αργότερα ο υπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη στο δημαρχείο Ανατολικής Σάμου, με τη συμμετοχή του μητροπολίτη κ. Ευσεβίου, του βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη, της τοπικής Πολιτικής Προστασίας, καθώς και εκπροσώπων από τον Ερυθρό Σταυρό Σάμου, τον Σύλλογο Αυτοδυτών, την ΕΟΔ και εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια του νησιού.

Ο κ. Στυλιανίδης έδωσε το παρών και στην τελετή παράδοσης δύο πυροσβεστικών οχημάτων σε εθελοντικές ομάδες του νησιού, από τον αδελφοποιημένο δήμο Sindelfingen της Γερμανίας.

Οι δηλώσεις

Στο πλαίσιο των επισκέψεών του, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ιδιαίτερα ότι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προωθεί μια νέα αντίληψη, ένα νέο “δόγμα” για την πυροπροστασία της χώρας, το οποίο επικεντρώνεται στην πρόληψη, την προετοιμασία/ετοιμότητα και την άμεση επέμβαση, με ενίσχυση των επίγειων και εναέριων περιπολιών, αλλά και προληπτικές δράσεις μεγάλης κλίμακας, όπως οι καθαρισμοί που πραγματοποιούνται σε δασικές εκτάσεις και αρχαιολογικούς χώρους σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Απευθυνόμενος σε πυροσβέστες, ο ίδιος υπογράμμισε πως “έχει αλλάξει το δόγμα μας και φέτος κινούμαστε περισσότερο στην ενίσχυση της πρόληψης, παρά στην καταστολή. Χρειάζεται, βέβαια, χρόνος. Έχουμε περάσει σε μία πιο επιστημονική τεκμηρίωση, των αναλύσεων και των δεδομένων μας για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί επί του πεδίου, αλλά τις πυρκαγιές δεν τις σβήνουν ούτε τα εναέρια μέσα, ούτε τα προληπτικά μέτρα. Τις σβήνετε εσείς, εσείς είστε οι ήρωες επί του πεδίου, η αναγνώριση και η εκτίμηση της κοινωνίας πρέπει να είναι προς τα πρόσωπά σας” ανέφερε, τονίζοντας ότι παράλληλα χρειάζεται η κοινωνία, οι πολίτες, να είναι σύμμαχοι της Πολιτείας σε αυτή την προσπάθεια. “Θέλουμε κάθε πολίτη σύμμαχο, ώστε μην προκαλούνται πυρκαγιές από ανθρώπινη αμέλεια, καθώς δυστυχώς το 95% των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια. Θέλουμε να έχουμε τον πολίτη δίπλα μας, σωστά ενημερωμένο” είπε υπουργός.

Ο αρχηγός ΠΣ

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Αλέξιος Ράπανος, έκανε λόγο για ενίσχυση των εποχικών πυροσβεστών στο νησί, καθώς στους 100 εποχικούς πυροσβέστες προστίθενται άλλοι 13, ενώ οι μόνιμοι πυροσβέστες είναι 100.

Παράλληλα, δύο ελικόπτερα θα είναι το φετινό καλοκαίρι στο νησί: Στις 2 Ιουνίου πρόκειται να φτάσει ένα Augusta Bell, που θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πυροσβέστες για άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει και 3 τόνους νερού. Το δεύτερο ελικόπτερο, ένα μεσαίου τύπου, Mi-8 υδροφόρο με κάδο, είναι προγραμματισμένο να φτάσει στη Σάμο στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. “Είμαστε εδώ, γνωρίζουμε τα προβλήματα και στηρίζουμε και τους πυροσβέστες μας και την τοπική κοινωνία” τόνισε ο κ. Ράπανος.

Πριν την αναχώρησή του το απόγευμα για την Κω, ο κ. Στυλιανίδης, που την Κυριακή θα μεταβεί για ανάλογες επαφές και στη Ρόδο, είχε συνάντηση και με τον μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσέβιο, ενώ νωρίτερα τα είπε και με τον βουλευτή Χρ. Στεφανάδη.

Φωτογραφία από τη σελίδα facebook του Χριστόδουλου Στεφανάδη

Ο βουλευτής Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, δήλωσε μέσα από τη σελίδα του στο facebook τα εξής για την επίσκεψη του Χρήστου Στυλιανίδη στη Σάμο:

Σήμερα, είχαμε την χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε στη Σάμο τον Υπουργό κ. Χ. Στυλιανίδη. Ένα σημαντικό στέλεχος της Κυβέρνησης μας που συνδυάζει την τεράστια ευρωπαϊκή εμπειρία, από κορυφαία θέση που υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τη βαθιά πολιτική γνώση των κρίσιμων θεμάτων που διαχειρίζεται.

Τον κ. Υπουργό συνόδευαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Β. Παπαγεωργίου και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Α. Ράπανος.

Σε διαδοχικές επισκέψεις στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρλοβάσου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου διαπίστωσε την άψογη λειτουργία τους και συνεχάρη την ηγεσία τους, τους αξιωματικούς και το προσωπικό.

Σε συσκέψεις στο Δήμο Δυτικής και στο Δήμο Ανατολικής Σάμου ενημερώθηκε για θέματα της αρμοδιότητας του, με σοβαρότερο το πρόβλημα της πιστοποίησης των εθελοντών πυροσβεστών.
Ο κ. Υπουργός, που ήταν ήδη ενήμερος του θέματος, έδωσε λύση τόσο άμεση που αφορά την τρέχουσα περίοδο όσο και μεσοπρόθεσμη ενώ παράλληλα εξήρε τη διαχρονική προσφορά τους.

Στόχος το μεγάλο εθελοντικό σώμα του νησιού μας, το οποίο είναι πραγματικό κίνημα, να μπορεί απρόσκοπτα να επιτελεί το έργο του.

Παράλληλα, έγινε μια εκτενής ενημέρωση για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος που αφορά το Νομό μας.

Τέλος, στη πόλη της Σάμου εγκαινίασε δύο πυροσβεστικά οχήματα παρουσία των αρχών του τόπου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιου, δωρεά από τον Γερμανικό Δήμο του Sindelfingen μετά από ενέργειες του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου κ. Γ. Στάντζου.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Υπουργό που για μια ακόμη φορά απέδειξε το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τον πολύπαθο ακριτικό νομό μας“.

Φωτογραφίες: Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!