fbpx

Στη Σάμο την Παρασκευή ο Χρ. Στυλιανίδης – Υπό συζήτηση και το θέμα των εθελοντών πυροσβεστών

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, επισκέπτεται την Παρασκευή στη Σάμο, για συναντήσεις του με τοπικούς φορείς και επισκέψεις. Θα συνοδεύεται από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Αλέξιo Ράπανο.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει:

08:50: Άφιξη – Επίσκεψη στο Ηραίο για επίβλεψη καθαρισμών.

09:30: Σύσκεψη στον δήμο Δυτικής Σάμου (Καρλόβασι) – Επίσκεψη στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο (Καρλόβασι).

12:00: Επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου.

13:30: Σύσκεψη στον δήμο Ανατολικής Σάμου – Τελετή παράδοσης δύο πυροσβεστικών οχημάτων σε εθελοντές από αδελφοποιημένο δήμο Γερμανίας. Επίσκεψη στον μητροπολίτη Σάμου.

16:00: Αναχώρηση για Κω.

Το πρόβλημα με τους εθελοντές πυροσβέστες

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σάμο, στον κ. Στυλιανίδη θα τεθεί και το θέμα των εθελοντών πυροσβεστών. Ήδη, με αφορμή και την έλευση του υπουργού, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Σάμου απέστειλε προς τον βουλευτή του Νομού, Χριστόδουλο Στεφανάδη, ενημέρωση σχετικά με την πιστοποίηση των εθελοντικών κλιμακίων στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π.

Σε αυτήν, συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος του Τμήματος, Αλέξανδρος Τατούρης, ανέφερε σχετικά:

Κύριε βουλευτά,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στον νομό μας υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα και εμπειρότερα εθελοντικά κινήματα στον τομέα της Δασοπροστασίας – Δασοπυρόσβεσης.

Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται στα νησιά μας 43 εθελοντικές Οργανώσεις, δυστυχώς όμως μόνο 13 από αυτές είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και 11 από αυτές έχουν ως αντικείμενό τους την Δασοπυρόσβεση – Δασοπροστασία, συγκεκριμένα οι εγγεγραμμένες στο μητρώο Πολιτικής Προστασίας εθελοντικές οργανώσεις είναι οι κάτωθι:

Περιφερειακή Ενότητα Σάμου:

1. Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου

2. Εθελοντική Ομάδα SOS Κοκκαρίου

3. Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Σάμου

4. Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πύργου

5. Σύλλογος Βλαμαριτών Σάμου

6. Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Παλαιοκάστρου

7. Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Αγίων Θεοδώρων Σάμου

8. Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Δήμου Φούρνων Κορσέων

9. Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Αγίου Κηρύκου

10. Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Πλατάνου

11. Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κεντρικού Αιγαίου

12. Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου

13. Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Υδρούσσας “Ο Διόνυσος”.

Η ένταξη των εθελοντικών συλλόγων στο μητρώο της ΓΓΠΠ ξεκίνησε το 2003 όπου φαίνεται να έχουν ενταχθεί:

1) Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου

2) Εθελοντική Ομάδα SOS Kοκκαρίου

3) Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Σάμου και ο τελευταίος σύλλογος που εντάχθηκε ήταν ο Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Υδρούσσας “Ο Διόνυσος” το 2017.

Δυστυχώς, οι υπόλοιπες 30 Εθελοντικές Οργανώσεις ή Σύλλογοι ή κλιμάκια τα τελευταία 20 χρόνια δεν θελήσαν να υποβάλουν στη Γ.Γ.Π.Π. αιτήματα προκειμένου να ενταχθούν και εκείνες με τη σειρά τους στο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας, άρα ουσιαστικά η ΓΓΠΠ δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους. Επίσης, και οι 13 πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις δεν διέθεταν πιστοποιημένα από τη Γ.Γ.Π.Π. μέλη, με αποτέλεσμα και αυτοί ουσιαστικά να μην πληρούν τις προϋποθέσεις για την εμπλοκή τους σε συμβάντα Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με την κειμένη Νομοθεσία.

Τα τελευταία 20 χρόνια η ενεργοποίηση και η εμπλοκή των εθελοντών σε συμβάντα Πολιτικής Προστασίας δεν γίνεται σύμφωνα με τα σχέδια που υποβάλει κάθε χρόνο η Γ.Γ.Π.Π., αλλά ακολουθείται μια τακτική η οποία είναι εκτός νομικού πλαισίου, δηλαδή η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζητάει τη συνδρομή των δήμων και αυτοί με τη σειρά τους έδιναν την εντολή ενεργοποίησης στις εθελοντικές ομάδες να εμπλακούν σε συμβάντα Πολιτικής Προστασίας.

Από τον Οκτώβριο του 2016 που τοποθετήθηκα από την τότε Περιφερειακή Αρχή προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σάμου, ενημέρωσα αμέσως όλους τους εμπλεκομένους φορείς (δήμους – Πυροσβεστική Υπηρεσία – μη πιστοποιημένους εθελοντές) για το θεσμικό πλαίσιο και για τους κινδύνους που διατρέχουν από τη συνέχιση του άτυπου τρόπου ενεργοποίησης των μη πιστοποιημένων εθελοντών, προτρέποντας όλους τους συλλόγους να ενταχθούν στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π. και να πιστοποιήσουν τα μέλη τους.

Με τη δημοσίευση του νέου νόμου 4662/2020 και έχοντας πλέον εκλεγεί οι νέες δημοτικές Αρχές, έθεσα εκ νέου τα παραπάνω προβλήματα.

Τώρα όσο αφορά την πιστοποίηση των μελών των εγγεγραμμένων στο Μητρώο Εθελοντικών Ομάδων, σας γνωρίζουμε ότι τα τελευταία 2 χρόνια δεν πραγματοποιήθηκαν εκπαιδεύσεις λόγω Covid-19.

Στις 8/4/2022 λάβαμε έγγραφο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα “Εκπαίδευση μελών εθελοντικών οργανώσεων οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο της Γ.Γ.Π.Π.” και αμέσως την ίδια μέρα αποστείλαμε έγγραφο στους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας του Νομού Σάμου εθελοντικούς συλλόγους, και στη συνέχεια επικοινωνήσαμε και τηλεφωνικά μαζί τους προκειμένου να δώσουμε κατευθυντήριες οδηγίες.

Λάβαμε δε τη διαβεβαίωση όλων ότι θα υποβάλουν αιτήματα για πιστοποίηση των μελών τους. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ήταν η 12η Απριλίου του 2022, διάστημα αρκετό για την υποβολή των δικαιολογητικών, αφού το μόνο που απαιτούνταν ήταν η υποβολή 2 excel και μίας υπεύθυνης δήλωσης.

Δικαιολογητικά κατέθεσαν ο Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου, η Εθελοντική Ομάδα SOS Κοκκαρίου, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Σάμου, ο Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Παλαιοκάστρου και ο Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Αγίου Κηρύκου, και εγκρίθηκε η πιστοποίηση των μελών όλων των ομάδων, πλην αυτής του Συλλόγου Εθελοντών Πυροσβεστών Παλαιοκάστρου.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκπαιδεύσεις των μελών των παραπάνω τεσσάρων συλλόγων στην πόλη της Σάμου, στο Καρλόβασι και στην Ικαρία από το Πυροσβεστικό Σώμα, που θα ολοκληρωθούν στις 23/5/2022.

Δυστυχώς, οι υπόλοιποι πέντε πιστοποιημένοι εθελοντικοί σύλλογοι που είχαν ως αντικείμενο τη Δασοπροστασία – Δασοπυρόσβεση δεν υπέβαλαν αίτημα στη Γ.Γ.Π.Π. για πιστοποίηση των μελών τους, για λόγους που δεν γνωρίζουμε.

Στους υπόλοιπους περίπου 30 συλλόγους που δεν είναι ενταγμένοι στο Μητρώο της Γ.Γ.Π.Π., όπως είναι λογικό, δεν δόθηκε η δυνατότητα από τη Γ.Γ.Π.Π. για την πιστοποίηση των μελών τους, διότι οι ίδιοι μέχρι και πέρυσι δεν είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στο Μητρώο Γ.Γ.Π.Π, αυτό μπορεί να σας το πιστοποιήσει το αρμόδιο τμήμα εθελοντών της Γ.Γ.Π.Π.

Από τη μεριά μας και στα πλαίσια τον αρμοδιοτήτων μας, κάναμε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να ενημερώσουμε και να καθοδηγήσουμε το εθελοντικό κίνημα για να αποφευχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα” κατέληξε ο κ. Τατούρης.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!