Διακόσια ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 8 Μαΐου 1821, όταν ο μητροπολίτης Σάμου Κύριλλος με τον Λυκούργο Λογοθέτη και άλλους ηρωικούς καπεταναίους και οπλαρχηγούς ύψωσαν τη σημαία – κήρυξαν την Επανάσταση στο Μεσαίο Καρλόβασι της Σάμου, για την αποτίναξη της τουρκικής σκλαβιάς στο νησί.

Φωτογραφία: Δημήτρης Παπαργυρός

Την επέτειο αυτή τίμησε η τοπική κοινωνία, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Τελέσθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Μεσαίου και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση των ηρώων της Σαμιακής Επανάστασης, χοροστατούντος του μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιου.

Ακολούθησε η ύψωση της Σημαίας και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων και μαθητών σχολείων Α’ και Β’θμιας εκπαίδευσης.

Στέφανα κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος βουλευτής Ν. Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου Βασίλης Πανουράκης , ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ο εκπρόσωπος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού ταξίαρχος διοικητής της 79 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής “Μυκάλη” Νικόλαος Λαμπιδώνης , ο ταξίαρχος διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου Δημήτριος Μαϊστρέλλης, η διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Σάμου πύραρχος Σταυρούλα Μπονέ, η εκπρόσωπος του λιμενάρχη Σάμου υποπλοίαρχος Στέλλα Καλυβάκη, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρλοβάσου Μανώλης Νικολού και εκπρόσωπος των εφέδρων.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Μεσαίου Καρλοβάσου Ιωάννη Αγγελίδη.

Ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος και ο Σαμιακός Ύμνος και ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση, με συλλόγους και μαθητές να παρελαύνουν υπό τους ήχους της δημοτικής μπάντας, κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Δείτε βίντεο του Νίκου Χατζηιακώβου και φωτογραφίες του Φώτη Ζανέτη και του Νίκου Δραπανιώτη από τον εορτασμό!

      

Φωτογραφίες: Φώτης Ζανέτης, Νίκος Δραπανιώτης

Βίντεο: Νίκος Χατζηιακώβου

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!