Η ραγδαία επιδείνωση του προβλήματος της ακρίβειας πλήττει με ιδιαίτερη ένταση τα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Τα νησιά, λόγω των ίδιων των γεωγραφικών χαρακτηριστικών τους, αντιμετωπίζουν πρόσθετα βάρη τα οποία απειλούν άμεσα τη στοιχειώδη οικονομική ασφάλεια εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισημαίνει ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Ενδεικτικά αναφέρει πως η άνοδος του πληθωρισμού πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, όπως ανακοινώθηκε από τη Eurostat για τον Απρίλιο, ενδεχομένως να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των νησιωτικών τουριστικών προορισμών το προσεχές καλοκαίρι.

“Οι τιμές των καυσίμων έχουν ανέλθει σε πρωτοφανή ύψη, συμπαρασύροντας ασφαλώς πλήθος άλλων αγαθών και υπηρεσιών, όπως οι μεταφορές.

Την ίδια ώρα, οι νησιωτικές επιχειρήσεις, μετά από μια δεκαετία κρίσης και πανδημίας, δεν στηρίζονται επαρκώς στο να ανακάμψουν και να ελαφρυνθούν από τον μόνιμο βραχνά των χρεών που έχουν συσσωρευθεί” υπογραμμίζει.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Μιχαηλίδη, “οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αντιμετωπίζουν πολύ οξύτερα απ’ ό,τι συνήθως το ζήτημα των ακριβότερων τιμών σε όλο σχεδόν το φάσμα των συναλλαγών τους, από τις καθημερινές απαραίτητες αγορές, έως τις κατασκευές”.

Όπως τονίζει, “η αντιμετώπιση και διαχείριση των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νησιά καθίσταται αδύνατη χωρίς στοχευμένη παρέμβαση από την πολιτεία, τη στιγμή μάλιστα που οι πληθωριστικές πιέσεις προβλέπεται να εμμείνουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά εκτιμούνταν.

Μια τέτοια ειδική δέσμη μέτρων θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα όπως η γενναία ενίσχυση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μεταξύ άλλων και με επιδότηση των καυσίμων για όλους τους νησιώτες, η απτή ενδυνάμωση των μηχανισμών παρακολούθησης των τιμών στα νησιά, η άμεση μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ανεξάρτητα και πέρα από τον σχεδιασμό που υπάρχει για το 2025 και η παροχή δυνατότητας σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ρύθμιση – και διαγραφή μέρους – των χρεών της πανδημίας.

Φυσικά, ένα τέτοιο πακέτο μέτρων ειδικά για τα νησιά δεν απαιτεί μόνο συγκροτημένη Νησιωτική Πολιτική, αλλά και πολιτική βούληση για άρση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνική πλειοψηφία. Δυστυχώς, και τα δύο αυτά απουσιάζουν από την κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ειδικότερα” αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!