Σε νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα προέβη την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, αναφορικά με τις χθεσινές πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, και στη Σάμο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών του Αιγαίου.

Ο γ.γ. τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο γ.γ. πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν στις σχέσεις των δύο χωρών κλίμα ιδιαίτερης έντασης, που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσής του.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη και σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μόνο χθες (έως 21:00) τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν 126 παραβιάσεις και 39 υπερπτήσεις στο Αιγαίο!

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!