fbpx

BINTEO-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της Σάμου!

Παραδοσιακά επαγγέλματα της Σάμου όπως η κεραμική τέχνη, η οργανοποιία και η ναυπηγική τέχνη με το ξακουστό σαμιώτικo πεύκο αναδεικνύει το υπέροχο βίντεο της Reeldrone!

Το βίντεο γυρίστηκε στο πλαίσιο της τουριστικής εκστρατείας του δήμου Ανατολικής Σάμου με τίτλο “Samos, Explore Within” και μπορείτε να το απολαύσετε παρακάτω!

Σύμφωνα με την περιγραφή του βίντεο από τον σκηνοθέτη της σαμιώτικης εταιρείας παραγωγής Reeldrone, Μιχάλη Κατινά, “ο πολιτισμικός πλούτος του τόπου μας εκφράζεται μέσα από τα παραδοσιακά επαγγέλματα που έχουν διασωθεί από την αρχαιότητα και αντιστέκονται πεισματικά στην επέλαση της τεχνολογίας.

Η αρχαία κεραμική τέχνη παράγει προϊόντα μέχρι σήμερα, με τεχνικές διασωσμένες στα χεριά των ντόπιων καλλιτεχνών. Με έμφαση στη δημιουργία της φημισμένης δίκαιης κούπας του Πυθαγόρα, ναι μεν ένα προϊόν απόλαυσης σαμιώτικου κρασιού αλλά ταυτόχρονα και το μέσο διδασκαλίας της τήρησης του «παν μέτρον άριστον».

Οργανοποιοί, με μεράκι δίνουν σχήμα στο ξύλο καρυδιάς, πλάτανου και μουριάς, δημιουργούν χειροποίητα μπουζούκια, τζουράδες και μπαγλαμαδάκια, στολίζοντάς τα με την ιδιαίτερη αισθητική του δημιουργού τους. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας της Σάμου εξακολουθεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα επαγγέλματα της θάλασσας.

Η ναυπηγική τέχνη άνθισε στο νησί μας στην αρχαιότητα για να μας παραδοθεί ξαναγεννημένη σαν αναγκαιότητα τον 18ο αιώνα. Με τα πεύκα μας, ποτισμένα στο ρετσίνι να αποτελούν την καρδιά κάθε ανθεκτικού και υπάκουου σκάφους, κατασκευασμένο από τα χέρια μερακλήδων καραβομαραγκών στους μοναχικούς ταρσανάδες της Σάμου.

Ας γνωρίσουμε μαζί μερικά από τα παραδοσιακά επαγγέλματα που εξακολουθούν να επιβιώνουν στη Σάμο μας, μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση και την αγάπη για την παράδοσή μας από γενιά σε γενιά“.

Δείτε φωτογραφίες του Μανώλη Θράβαλου για την Reeldrone από παραδοσιακά επαγγέλματα στη Σάμο:

Καραβομαραγκός
Οργανοποιός
Αγγειοπλάστης
Αμπελουργός
Μελισσοκόμος

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!