Φωτογραφία αρχείου

Με μαζική συμμετοχή της συντριπτικής πλειονότητας των αντιπροσώπων του συγκλήθηκε, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Σάμου, την Κυριακή η ετήσια γενική συνέλευσή του και μελών ΔΣ σωματείων, στον απόηχο της πρόσφατης απεργίας σε Σάμο και Ικαρία ενάντια στην ακρίβεια και τον πόλεμο.

Ομόφωνα υπερψηφίστηκαν από το ανανεωμένο ηλικιακά σώμα, μετά και τις πρόσφατες εκλογές πολλών σωματείων, ο απολογισμός και ο σχεδιασμός δράσης της διοίκησης, ο οικονομικός απολογισμός και ο προϋπολογισμός, καθώς και η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής.

Τη συνέλευση άνοιξε η πρόεδρος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρυνιώτη, η οποία αρχικά ανέλυσε τις συνθήκες του πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Αυτές οι συνθήκες έχουν επιδεινώσει, τόνισε, την ήδη προ του πολέμου επιβαρυμένη κατάσταση στα εργατικά στρώματα με την ακρίβεια, την ανεργία, τους πετσοκομμένους μισθούς, την πανδημία να είναι πραγματικότητα.

Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να απορρίψουμε τα διλήμματα για το ποιον ιμπεριαλιστή θα πρέπει να υποστηρίξουμε και να προτάξουμε τη δική μας συλλογική και οργανωμένη δράση με βάση τις δικές μας ανάγκες.

Ακολούθησε συζήτηση με εργαζόμενους από χώρους δουλειάς όπως η ΔΕΗ, τα ξενοδοχεία, οι οικοδομές, ο κλάδος των ιδιωτικών υπαλλήλων, οι μουσικοί, τα ΕΛΤΑ, οι συνταξιούχοι κλπ.

Υπερψηφίστηκαν ψηφίσματα σχετικά με τον πόλεμο, την ακρίβεια και τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και σχετικό υπόμνημα της Ένωσης Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας για την έλλειψη παιδιάτρων στις δημόσιες δομές υγείας του νησιού.

Σύμφωνα με το ΕΚΣ, το σώμα κατέληξε ότι “στο επόμενο διάστημα χρειάζεται να γίνουν κι άλλες προσπάθειες ώστε να ενισχυθούν και να συζητηθούν τα αιτήματα και το πλαίσιο πάλης, να βελτιωθεί η επιχειρηματολογία του στην αντιπαράθεση με τη γραμμή της εργοδοσίας και του κράτους. Να δραστηριοποιηθούν περισσότερα σωματεία, να βελτιώσουν τη μαζικοποίηση και τις συλλογικές τους διαδικασίες, την κινητοποίηση δυνάμεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ακρίβεια, τις ΣΣΕ, τον πόλεμο. Να ενισχυθεί η μαχητικότητα των εργαζομένων ώστε να σπάει η γραμμή του συμβιβασμού, του φόβου και της ηττοπάθειας”.

Διοίκηση και σωματεία ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Πρωτομαγιά, “ώστε να γίνει ένα βήμα ακόμα στην οργάνωση του εργατικού κινήματος για συλλογικές συμβάσεις στους κλάδους, αυξήσεις στους μισθούς, αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας, με μέτρα που θα ανακουφίζουν την λαϊκή οικογένεια, απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!