Στις 5 Αυγούστου 1824 ο ελληνικός στόλος υπό τον Σαχτούρη καταναυμαχεί τον οθωμανικό στην Σάμο. Πηγή φωτογραφίας: Περιοδικό: "Ιστορία Εικονογραφημένη".

Στη σύναψη επενδυτικού δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ενταγμένου στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την εκτέλεση του έργου “Ο πολιτισμός του σήμερα στην ιστορία του χθες – Τρισδιάστατη αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Μυκάλης” προχωρά ο Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου πήρε ομόφωνη απόφαση για την αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων έγκρισης του δανείου όπως αυτοί περιγράφονται στο υπ’ αρ.πρ. 81497-23/9/2021 έγγραφο του Διοικητικού Συμβουλίου Τ.Π.&Δ. Με την ίδια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος κ. Γ. Στάντζος για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης που θα προκύψει.

Υπενθυμίζεται ότι η πράξη έχει ενταχθεί από τον περασμένο Αύγουστο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή της Ναυμαχίας της Μυκάλης μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης της ναυμαχίας, ψηφιακής ξενάγησης επαυξημένης πραγματικότητας στην ιστορική περιοχή της Μυκάλης το 1824 και δημιουργίας πρωτότυπου ψηφιακού μεταφερόμενου μουσείου.

Σημαντικά γεγονότα ιστορικής τεκμηρίωσης και ιδιαίτερης πολιτισμικής σημασίας θα παρουσιαστούν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, ώστε οι επισκέπτες κάθε ηλικίας να έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά στην ιστορική εκείνη περίοδο. Θα απευθύνεται σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, από ιστορικούς, ερευνητές, επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων μέχρι και πάσης φύσεως τουρίστες.

Η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου διαφυλάσσει και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της εθνικής εορτής της Σάμου την 6η Αυγούστου, ως ένδειξη σεβασμού στην ιστορία της Σάμου, συνδέεται με τα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ενισχύει τον πολιτιστικό τουρισμό του νησιού.

Προχώρησε σε σχετικό διαγωνισμό ο Δήμος

Ήδη τον περασμένο μήνα ο Δήμος Ανατ, Σάμου προχώρησε σε Διακήρυξη Διαγωνισμού Υπηρεσιών με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής για την επιλογή αναδόχου για την Σύμβαση με τίτλο: «ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΜΥΚΑΛΗΣ».

Η προτεινόμενη δράση στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή της Ναυμαχίας της Μυκάλης με την δημιουργία τρισδιάστατης ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας.

Σκοπός της δράσης είναι να αναβιώσει ο επισκέπτης/θεατής την εμπειρία του ιστορικού γεγονότος. Καθώς οι πιο πρόσφατες μελέτες σχετικά με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας καταδεικνύουν ότι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο τόσο για εκπαίδευση όσο για ψυχαγωγία, τα ιστορικά γεγονότα της 5ης Αυγούστου 1824 καθώς και τα στιγμιότυπα εχθροπραξιών θα αποδοθούν με τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση και θα αποτελέσουν το θέμα του ψηφιακού μουσείου.

Τα σημαντικά σχετικά ιστορικά γεγονότα, με την ιστορική τους τεκμηρίωση θα παρουσιαστούν με τη χρήση ψηφιακών τεχνικών και μέσων έτσι ώστε οι επισκέπτες κάθε ηλικίας να έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην ιστορική εκείνη περίοδο.

Ο τρόπος δημιουργίας του ψηφιακού μουσείου και της ψηφιακής αναπαράστασης του ναυμαχίας θα είναι τέτοιος που να απευθύνεται τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους ειδικούς επισκέπτες (ιστορικούς ερευνητές) όσο και στους απλούς επισκέπτες του νησιού για τουρισμό.

Παράλληλα, με την ύπαρξη στερεοσκοπικών ηχητικών ερεθισμάτων, ο χρήστης/επισκέπτης θα μπορεί να κατανοεί τι γίνεται γύρω του στον εικονικό χώρο που τον περιβάλλει με πολύ φυσικό τρόπο.

Επιπλέον, η προσθήκη εξεζητημένου ηχοτοπίου (π.χ. παφλασμοί της θάλασσας, ήχοι από τις συγκρούσεις, διάλογοι ιστορικών πρωταγωνιστών) θα ενισχύει τον βιωματικό χαρακτήρα του μουσείου.

Το ψηφιακό μουσείο θα αποτελέσει μνημείο διαφύλαξης ιστορικού αποθέματος του Έθνους και πόλο έλξης και επίσκεψης ενός ευρύτερου κοινού, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στο πολιτιστικό τοπίο και τον κοινωνικό βίο του νησιού.

Τα παραδοτέα του έργου

Το έργο θα διαρθρωθεί σε τέσσερα (4) παραδοτέα:

– Παραδοτέο 1: Συλλογή & Τεκμηρίωση υλικού – Σύνταξη Μουσειολογικής Μελέτης

– Παραδοτέο 2:Συγγραφή Σεναρίου, δημιουργία story board -Κινηματογράφηση

– Παραδοτέο 3:Δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού ταινίας

– Παραδοτέο4:Δημιουργία ψηφιακού μουσείου – Τοποθέτηση Εξοπλισμού, Προβολή

Πολλαπλά τα οφέλη από την υλοποίηση της πράξης

Η υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης θα έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για τον ίδιο το Δήμο.

Ειδικότερα, τα αναμενόμενα οφέλη είναι :

– Ανάδειξη του ρόλου του νησιού στην Ελληνική Επανάσταση

– Ανάδειξη του ρόλου του πολιτισμού και της ιστορίας στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας με έμφαση στο συνδυασμό πολιτισμού και τεχνολογίας.

– Διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου και μάλιστα με παραγωγή «προϊόντων» που θα μπορούν να καταναλώνονται από διαφορετικά ηλικιακά κοινά και κάθε χρόνο.

-Ενίσχυση της ταυτότητας του Δήμου ως digi-friendly με παρουσίαση καινοτόμων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας

– Ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού

O διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των προσφορών. Το χρονοδιάγραμμα της υπηρεσίας ορίζεται στους 8 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης σε πλήρη συνέπεια με τις απαιτήσεις του Προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Κωστής Κριτσιάνης

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!