Την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το λιμάνι του Βόλου ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου, Νίκος Νύκτας. Προηγήθηκε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές της Ελληνικής Λύσης για το ίδιο θέμα.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει στην επιστολή του τα εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το λιμάνι του Βόλου, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδας το οποίο εξυπηρετεί ολόκληρη τη Θεσσαλία και μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων των νησιών μας, του ταξιδιωτικού κοινού και των μεταφορικών εταιριών.

Για τα νησιά μας οι συνδέσεις με την ηπειρωτική χώρα είναι όπως γνωρίζετε ύψιστης σημασίας, για κοινωνικούς, οικονομικούς, αλλά και εθνικούς λόγους και είναι σημαντικό να υφίστανται όλο το χρόνο, ώστε οι κάτοικοι των ακριτικών μας νησιών να μην αισθάνονται αποκομμένοι.

Ειδικά κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, η σύνδεση του Βόλου με τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο Θα διευκολύνει τις τουριστικές ροές από την ηπειρωτική Ελλάδα και ειδικότερα από τη Θεσσαλία, αλλά και την “Ηπειρο και τη Στερεά Ελλάδα προς το Βόρειο Αιγαίο, δίνοντας μια ανάσα στις τοπικές οικονομίες των νησιών που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο από την οικονομική δυσπραγία λόγω covid, αλλά και από τα ποικίλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η μεταναστευτική κρίση, της οποίας το κύριο βάρος έχουν σηκώσει τα νησιά της Π.Β.Α.

Οι συνδέσεις αυτές Θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό στήριγμα για τον εσωτερικό τουρισμό, από τη Θεσσαλία και την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά.

Επιπλέον θα εξυπηρετήσουν τους φοιτητές (Πν/μια Θεσσαλίας, Ηπείρου και Αιγαίου), τους στρατιωτικούς και τους επαγγελματίες των συνδεόμενων περιοχών, ενισχύοντας την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας μεταξύ τους.

Σας απευθύνουμε ένα πάγιο αίτημα των ακριτικών νησιών μας, να εξετάσετε με πραγματικό ενδιαφέρον τη δυνατότητα επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Βόλου με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά την προσβασιμότητα και Θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία και από τις δύο πλευρές, με αμφίδρομα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Άλλωστε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διατυπώσει το ίδιο αίτημα.

Παρακαλούμε να εξετάσετε το εύλογο αίτημα των ακριτικών κοινωνιών μας με θετικό τρόπο, δίνοντας μια σημαντική και ευνοϊκή για τον τουρισμό αναπτυξιακή ευκαιρία στα ακριτικά νησιά μας, που στενάζουν από αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις και είναι αντιμέτωπα με την απειλή της ερημοποίησης πολλών περιοχών τους.

Ευελπιστούμε στην άμεση και θετική ανταπόκρισή σας, με την βεβαιότητα ότι και εσείς, που έχετε και την γενικότερη εικόνα, αντιλαμβάνεστε τη σημασία και την σκοπιμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των ακριτικών νησιών του Βορείου Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα“.

Λίγες μέρες νωρίτερα, δύο βουλευτές της Ελληνικής Λύσης υπέβαλαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια με θέμα την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλίας με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η ερώτηση, η οποία υπογράφεται από τους βουλευτές Απόστολο Αβδελά και Κωνσταντίνο Χήτα, αναφέρει αναλυτικά:

ΘΕΜΑ: «Ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλίας και Βορείου Αιγαίου»

Κύριοι, κύριοι, Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Βόλου, έντονο είναι το ενδιαφέρον στη περιοχή τους για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μαγνησίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας γενικότερα με την αντίστοιχη Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.

Θεωρούν οι ως άνω ότι μία τέτοια ακτοπλοϊκή σύνδεση εκτός από τους επισκέπτες – τουρίστες θα εξυπηρετήσει τους φοιτητές, τους στρατιώτες και στρατιωτικούς των δυο περιοχών, ενώ έχει την αμέριστη υποστήριξη των επαγγελματιών και των τοπικών κοινωνιών.

Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι είναι έκδηλο το ενδιαφέρον των δυο Περιφερειών, καθώς υποστηρίζουν και επιδιώκουν το άνοιγμα της ακτοπλοϊκής προσβασιμότητας από τον Βόλο, στη Λέσβο, στη Χίο και τη Σάμο.

Ζητούν οι ως άνω να μεσολαβήσουμε, ώστε να προχωρήσει κατά την φετινή χρονιά η επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση των Περιφερειών της Θεσσαλίας και του Βορείου Αιγαίου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί,

Προτίθεσθε να ενεργήσετε αρμοδίως, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε να προχωρήσει τη φετινή χρονιά η επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση των Περιφερειών της Θεσσαλίας και του Βορείου Αιγαίου;

Ο ερωτώντες Βουλευτές
ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!