Φωτογραφία του Μανώλη Ζάννη

Πλήθος κόσμου έδωσε το “παρών” το πρωί της Παρασκευής στην ηλιόλουστη παραλιακή της πόλεως Σάμου, για να παρακολουθήσει την μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για την 201η επέτειο από την Επανάσταση του 1821.

Η παρέλαση για την 25η Μαρτίου πραγματοποιήθηκε έπειτα από 3 χρόνια στην πρωτεύουσα του νησιού, καθώς, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είχαν ακυρωθεί οι παρελάσεις στις 25/3/2020 και 25/3/2021.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας χειροκρότησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα τμήματα των συλλόγων και του Στρατού Ξηράς.

Από την εξέδρα των επισήμων την παρέλαση παρακολούθησαν οι τοπικοί φορείς.

Προηγήθηκε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, κ. Ευσεβίου, καθώς και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων, στην πλατεία Πυθαγόρα.

Δείτε το βίντεο του Άρη Κωνσταντάρα με τις εορταστικές εκδηλώσεις, το οποίο αναρτήθηκε στο κανάλι YouTube “Μικρές Διαδρομές Σάμου”, το βίντεο του καναλιού YouTube “Michali’s Films” με την παρέλαση (αρχίζει στον χρόνο 09:30) και παρακάτω πλούσια στιγμιότυπα από την παρέλαση!

Δείτε επίσης φωτογραφίες από την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων της πλατείας Πυθαγόρα, που προηγήθηκαν της παρέλασης!

Δείτε παρακάτω και άλλα στιγμιότυπα από την παρέλαση στην πόλη της Σάμου και στο τέλος τα επετειακά μηνύματα της 25 Μαρτίου!

Φωτογραφία του Μανώλη Ζάννη:

Βίντεο και φωτογραφίες του Νάσου Συμεωνίδη:

Τα επετειακά μηνύματα

Με μηνύματά τους τιμούν τη σημερινή εθνική επέτειο οι τοπικές Αρχές:

Χριστόδουλος Στεφανάδης, βουλευτής Σάμου

“«Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται και η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται»… είπε ο Βίκτωρ Ουγκώ εμπνεόμενος από την ηρωική ελληνική επανάσταση του 1821.

Μια επανάσταση που άλλαξε τον τότε κόσμο, αφού ανέτρεψε την πεποίθηση ότι η μοίρα των αδύνατων είναι προδιαγεγραμμένη.

Εμείς εδώ στο ηρωικό ανατολικό Αιγαίο, στα σύνορα της Ελλάδας που εκφράζει «όλο τον κόσμο που συστέλλεται»….

Σε απόσταση αναπνοής από τους τότε δυνάστες μας και σήμερα απειλητικούς γείτονες, έχουμε έναν ακόμη λόγο να γιορτάζουμε αυτή τη λαμπρή μέρα.

Θυμόμαστε και γονατίζουμε μπροστά στους Ήρωές μας.

Χρόνια πολλά!“.

Κώστας Μουτζούρης, περιφερειάρχης Β. Αιγαίου:

Η επέτειος του ξεσηκωμού των Ελλήνων για την ελευθερία του Έθνους που εορτάζουμε και φέτος κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες πανδημίας που επιμένει και πολεμικών εχθροπραξιών στην ευρύτερη γειτονιά μας, με θύματα και Έλληνες ομογενείς, αλλά και συνεχών τουρκικών προκλήσεων, αποτελεί μία αφορμή να στρέψουμε τη σκέψη στον Αγώνα και τη θυσία τους.

Είναι η εθνική μας κληρονομιά που οφείλουμε να διαφυλάξουμε με την υποχρέωση να μεταδώσουμε ως φάρο έμπνευσης στις επόμενες γενεές, με όραμα μία καλύτερη Ελλάδα και ένα δικαιότερο κόσμο.

Στον Ιερό αγώνα των Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που δόθηκε σε στεριά και θάλασσα ενάντια στον πολύχρονο Οθωμανό κατακτητή, οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου μαζί με τα άλλα νησιά πρωτοστάτησαν, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος. Εμπνεόμαστε από τον ηρωισμό και την αγάπη τους προς την ελευθερία.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ενωμένοι τον αγώνα, για να διαφυλάξουμε ό,τι μας πρόσφερε η θυσία τους.

Είναι το υψηλότερο χρέος μας η απόδοση τιμής στο αίμα που χύθηκε για την Ελευθερία του Έθνους μας. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821.

Ζήτω η Ελλάδα.

Ζήτω το Βόρειο Αιγαίο με τους νησιώτες του που συνεχίζουν καθημερινά να δίνουν τις μάχες που τους καλούν οι εξελίξεις και η ιστορία“.

Βασίλης Πανουράκης, αντιπεριφερειάρχης Σάμου:

“Η 25η Μαρτίου, η συμβολική αυτή μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, συνιστά την απαρχή της Ελληνικής Επανάστασης και η επέτειός της είναι εδώ για να μας θυμίζει το πόσο ψηλά πρέπει να κρατάμε τις αξίες και τα ιδανικά που προέκυψαν από τους αγώνες των ηρώων μας, όπως ο Καπετάν Κωνσταντής Λαχανάς και ο Λυκούργος Λογοθέτης.

Τα ιδανικά και η ψυχή των Ελλήνων αγωνιστών μας, πέρα από το ότι συνιστούν την πιο γερή παρακαταθήκη, αποτέλεσαν ανεξάντλητη πηγή αξιών και αναπόφευκτα επηρέασαν και επηρεάζουν την παγκόσμια ιστορία. Πέρα του συμβολισμού για κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη που πρέπει να κερδηθεί, η σκέψη μας μια τέτοια μέρα Αντίστασης και Επανάστασης, δεν μπορεί παρά να είναι και στον Ουκρανικό λαό, που ταλανίζεται από τη δίνη του πολέμου και δίνει τη δική του μάχη για να υπερασπιστεί το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας.

Χρόνια Πολλά στις απανταχού Ελληνίδες, Χρόνια Πολλά στους απανταχού Έλληνες!”.

Γιώργος Στάντζος, δήμαρχος Ανατ. Σάμου:

“Τη μέρα αυτή τη γιορτινή, τη μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, επέλεξαν οι Έλληνες να σημάνουν την επανάσταση το 1821. Σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές και τους ήρωες του 1821 που πάλεψαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Συγχρόνως καλούμαστε, κυρίως εμείς οι ακρίτες, να επαγρυπνούμε και να διαφυλάξουμε την ειρήνη, τη φιλία, τη Δημοκρατία, την εθνική μας ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

Από την ακριτική Σάμο δίνουμε μήνυμα Δύναμης και Ελευθερίας.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Χρόνια Πολλά Σάμο!”.

Αλέξανδρος Λυμπέρης, δήμαρχος Δυτ. Σάμου:

“Η 25η Μαρτίου είναι από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές και εθνικές εορτές για τους Έλληνες και τη πατρίδα μας!

Μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου μας, τιμούμε ένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα παγκοσμίως, την εθνεγερσία του 1821, μια επανάσταση που απέδειξε ότι η ψυχική δύναμη των Ελλήνων, η γενναιότητά τους και η ανδρεία τους έγιναν τα πιο ισχυρά όπλα σε ένα αγώνα άνισο για την απόκτηση της ελευθερίας τους!

Οφείλουμε να τιμούμε και να ευγνωμονούμε τους προγόνους μας, τους ήρωες της Ελλάδας μας, που με την παλικαριά τους διδάσκουν έως σήμερα τις αξίες της δημοκρατίας και του πατριωτισμού!

Τα γεγονότα των ημερών, ο πόλεμος στην Ουκρανίας, δυστυχώς μας επιβεβαιώνει ότι είναι αναγκαία η συνεχής επαγρύπνηση κάθε κράτους για τη διαφύλαξη της εδαφικής του ακεραιότητας και των δημοκρατικών του κεκτημένων.

Ας κρατήσουμε τις μνήμες ζωντανές και ας ευχηθούμε να έχουμε ομόνοια, ενότητα και ομοψυχία ως κοινωνία.

Χρόνια πολλά!!!”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!