Φωτογραφία του εκπαιδευτικού, Βασίλη Μπαρέκου

Ολοκληρώθηκε για το 2ο Γυμνάσιο Σάμου η 1η διακρατική κινητικότητα του Προγράμματος Erasmus+ KA229 “New technologies, new worlds” στη Σεβίλλη Ισπανίας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από 14 έως 18 Φεβρουαρίου 2022. Από το σχολείο παρέστησαν στην Ισπανία, η διευθύντρια, Χατζηιωαννίδου Πάτρα, ΠΕ04.04 και ο εκπαιδευτικός, Μπαρέκος Βασίλειος ΠΕ86, μαζί με 6 μαθητές/-τριες της Γ’ τάξης.

Στο πρόγραμμα επίσης συμμετέχουν και συνέβαλαν στην οργάνωση δραστηριοτήτων οι εκπαιδευτικοί, Μανίκα Αναστασία ΠΕ06, ο εκπαιδευτικός, Ευαγγέλου Ευθύμιος ΠΕ82, καθώς και η πλειονότητα των μαθητών/-τριών της Γ’ τάξης.

Το Πρόγραμμα στοχεύει να εκπαιδεύσει τις μελλοντικές ευρωπαϊκές γενιές στις τεχνολογικές γνώσεις και την πρόοδο.

Έχει 2 μέρη: το τεχνολογικό κομμάτι και το ηθικό-κοινωνικό τμήμα.

Στο τεχνολογικό, επικεντρώνεται στη ρομποτική και το σχεδιασμό εφαρμογών όπως βιντεοπαιχνιδιών.

Οι μαθητές εκπαιδεύονται στη χρήση διαφορετικών γλωσσών προγραμματισμού με τις οποίες μπορούν να σχεδιάσουν βιντεοπαιχνίδια, εφαρμογές και ρομπότ.

Το κοινωνικό μέρος, εξετάζει με κριτική ματιά την τεχνολογία.

Στοχεύει να καταστήσει τους νέους υπεύθυνους για τη χρήση των τεχνολογιών που λειτουργούν σε καθημερινή βάση και να τους κάνει να έχουν μια κριτική σκέψη εννοιών όπως: κυβερνοεκφοβισμός, περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνολογίας, υπεύθυνη χρήση των κοινωνικών δικτύων, επιρροές βιντεοπαιχνιδιών και σχεδιασμός απόρριψης τεχνολογικών δημιουργημάτων στο τέλος της ζωής τους.

Στη συνάντηση αυτή βρέθηκαν για 1η φορά δια ζώσης όλοι μαζί οι εταίροι (Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ρουμανία) και είχαν μια πλούσια δημιουργική εβδομάδα με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και συνεργασία, κάτι που θα ενισχύσει τους δεσμούς για την συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος.

Τα συνεργαζόμενα σχολεία είναι το εξής

ΙΣΠΑΝΙΑ, Σεβίλλη, IES Las Encinas, www.ieslasencinas.org
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, Τρόφα, Agrupamento de Escolas da Trofa, www.aetrofa.com
ΙΤΑΛΙΑ, Μπενεβέντο, Liceo Scientifico Statale «G. Rummo», www.liceorummo.it
ΡΟΥΜΑΝΙΑ, Βράιλα, Colegiul National «Nicolae Balcescu», www.cnnb.ro
ΕΛΛΑΔΑ, Σάμος, 2ο Γυμνάσιο Σάμου, http://2gym-samou.sam.sch.gr

Το Ισπανικό Σχολείο IES Las Encinas καλωσόρισε τους μαθητές από τη Σάμο με θέρμη στις εγκαταστάσεις του, φρόντισε για την απρόσκοπτη και άνετη διαμονή των μαθητών ως φιλοξενούμενων σε ισπανικές οικογένειες και διοργάνωσε περιπάτους για εκπαιδευτικές επισκέψεις, τις παρουσιάσεις των εργασιών των σχολείων στην ολομέλεια, συζητήσεις με τους μαθητές για τον αντίκτυπο των βιντεοπαιχνιδιών και της χρήσης των Κοινωνικών Δικτύων καθώς και επιμορφώσεις στην εκπαιδευτική ρομποτική με Micro:bit για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στην υπέροχη πόλη Σεβίλλη, χτισμένη κατά μήκος του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, οι μαθητές και οι καθηγητές από τη Σάμο εντυπωσιάστηκαν από τα κτίρια με μπαρόκ προσόψεις, στενά σοκάκια, γειτονιές με ιστορία και παλάτια.

Τι σκέφτηκαν σημαντικά αξιοθέατα όπως τον Καθεδρικό της Σεβίλλης που είναι ο μεγαλύτερος γοτθικός καθεδρικός στο κόσμο και συνολικά 3η μεγαλύτερη εκκλησία, την εκθαμβωτική Plaza de Espana, την μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή του κόσμου το Metropol Parasol, τον Καθεδρικό του Cadiz κοντά στο Στενό του Γιβραλταρ, τον προϊστορικό τάφο La Pastora Dolmen της Χαλκολιθικής εποχής στην πόλη Valencina de la Concepcion του Σχολείου υποδοχής.

Επίσης ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Σεβίλλης και επισκέφτηκαν τα εργαστήρια ρομποτικής – μηχανολογίας – δικτύων Η/Υ του Πανεπιστημίου Μηχανικής στο Cadiz όπου διάφοροι καθηγητές τούς παρουσίασαν τις προκλήσεις του μέλλοντος και την έρευνα που διεξάγεται στο Ίδρυμα.

Με τη συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών από τη Σάμο σε όλες τις παραπάνω δραστηριότητες, ενισχύθηκαν οι STEM γνώσεις τους αλλά και οι γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες, αυξήθηκε το επίπεδο συνεργασίας όλων, ενώ όλοι γεύτηκαν στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ισπανίας και επέστρεψαν με πολλές όμορφες εμπειρίες, χρήσιμες για την μελλοντική επαγγελματική ανάπτυξη μαθητών και εκπαιδευτικών.

Δείτε τις φωτογραφίες του εκπαιδευτικού του 2ου Γυμνασίου Σάμου, Βασίλη Μπαρέκου, από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του σχολείου στη Σεβίλλη:

 

Φωτογραφίες του εκπαιδευτικού, Βασίλη Μπαρέκου

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!