Βίντεο από τις κατά καιρούς παρενοχλήσεις και προκλήσεις τουρκικών ακταιωρών σε βάρος ελληνικών σκαφών στο Αιγαίο, σε Λέσβο, Χίο, Κω, έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ως απάντηση στις αιτιάσεις περί επαναπροωθήσεων.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, σημειώνει πως “η τουρκική προπαγάνδα για την παράνομη μετανάστευση έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται συχνά ψευδείς ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Προφανώς, οι εθνικές ανεξάρτητες αρχές διερευνούν όλους τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, αλλά όταν αυτές οι αρχές ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία από τους συντάκτες τέτοιων ρεπορτάζ, εκείνοι αρνούνται να τις παράσχουν”.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, “ελλείψει δράσης των τουρκικών αρχών, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή συνεχίζει να σώζει τις ζωές χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη θάλασσα κάθε χρόνο. Μεταξύ 2015 και 2021 η Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσε περισσότερους από 230.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευαν στη θάλασσα.

Μόνο τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα παρείχε ασφαλές λιμάνι για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, – δηλαδή τάξη μεγέθους  – πάνω από το δέκα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού μας.

Η Ελλάδα δεν είναι εναντίον της νόμιμης μετανάστευσης. Είμαστε εναντίον των λαθροδιακινητών και όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, είτε για οικονομικό όφελος, είτε για πολιτικούς σκοπούς”.

Με βάση πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, “η ενισχυμένη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων που έχει εφαρμοστεί έχει αναμφίβολα συμβάλει στην καλύτερη προστασία της ζωής των μεταναστών. Σε περισσότερες από 1.500 περιπτώσεις που διαχειρίστηκαν οι ελληνικές αρχές στη θάλασσα, την κρίσιμη περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί ελάχιστες απώλειες ανθρώπινων ζωών υπηκόων τρίτων χωρών, εν συγκρίσει με άλλους μεταναστευτικούς διαδρόμους της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου.

Τα στοιχεία για το 2021 είναι τα ακόλουθα:

Ανατολική Μεσόγειος 95 / 5%

Κεντρική Μεσόγειος 1553 / 77%

Δυτική Μεσόγειος 378 / 18%”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!