Ο δήμος Ανατολικής Σάμου, ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει το νησί με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις, ενημερώνει τους δημότες ότι η πολιτική προστασία και η κοινωνική υπηρεσία του δήμου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη προκύψει.

Πρώτο μέλημα του δήμου είναι η προστασία της ζωής και της υγείας των δημοτών.

Για τον λόγο αυτό, και σε περίπτωση ανάγκης χρήσης θερμαινόμενου χώρου σε ευάλωτο πληθυσμό ή μη, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 2273353454 ή 2273353450 (εργάσιμες ημέρες και ώρες) και εκτός ωραρίου εργασίας στα κινητά για τη Δημοτική Ενότητα Βαθέος 6981792718 ή 6970107383 και για τη Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου 6985874363.

Μέτρα αυτοπροστασίας από τους κινδύνους συνιστά το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σάμου

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σάμου, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, και τους δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.

– Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

– Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

– Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

– Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

– Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί:

– Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

– Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Έκτακτη σύσκεψη στο περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για την κακοκαιρία

Κατόπιν εντολής του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη, και με μέριμνα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων επιχειρησιακών φορέων, με θέμα την επιδείνωση του καιρού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τις επόμενες ώρες.

Στην σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος, συζητήθηκε ο σχεδιασμός και η συνεργασία όλων, ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας γενικότερα και να αποφευχθούν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο τα προβλήματα που ενδεχομένως να δημιουργήσει η κακοκαιρία.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε χθες Πέμπτη 20/01/2022 από την ΕΜΥ/ΕΜΚ, διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα “ΕΛΠΙΣ” (“ELPIS”) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο (22/1/2022) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1/2022).

Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Αμέσως μετά την σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα και είμαστε σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη κακοκαιρία.

Συγκαλέσαμε την σημερινή σύσκεψη μετά και από εντολή του Περιφερειάρχη ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων επιχειρησιακών φορέων και να συντονιστούμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκληθούν.

Καλώ τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να επικοινωνούν άμεσα είτε με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας στο τηλέφωνο 2251200300 είτε με την Aστυνομία ή την Πυροσβεστική σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!