Απάντηση στην αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα, Δ. Μανωλάκου και Μ. Συντυχάκη, σχετικά με επιστολή του Σωματείου Συνταξιούχων Σάμου με την οποία εκφράζεται η δυσαρέσκεια των μελών του απέναντι στον ΕΟΠΥΥ και τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τις Μονάδες Υγείας του νησιού, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα πληροφορεί συγκεκριμένα για τα εξής:

1. Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σας ενημερώνουμε ότι οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας παρέχονται σε όλους τους λήπτες υγείας δωρεάν κατά την προσέλευσή τους στα Κέντρα Υγείας Σάμου και Καρλοβασίου, αρμοδιότητας 2ης Υ.ΠΕ. Πειραιώς & Αιγαίου.

Ειδικότερα:

Α. Το Κ.Υ. Καρλοβασίου λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση και προσφέρει υπηρεσίες, ως εξής:

– Σε επείγοντα περιστατικά που θα προσέλθουν όλο το 24ωρο.

– Καθημερινά λειτουργούν ιατρεία για εξυπηρέτηση τόσο συνταγογράφησης όσο και επίσκεψης σε ιατρούς ειδικοτήτων Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας – Καρδιολογίας –  Παιδιατρικής – Ακτινοδιαγνωστικής.

– Επιπλέον επισκέπτες ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, ειδικοτήτων Δερματολογίας – Νεφρολογίας, προσφέρουν υπηρεσίες κατόπιν ραντεβού βάσει προγράμματος.

– Το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο εξυπηρετούν σε εξετάσεις μικροβιολογικές – Αιματολογικές – Ακτινογραφίες – υπερήχους δωρεάν κλπ.

– Στο μαιευτικό γίνονται δωρεάν test-pap, καθώς και μαιευτική υποστήριξη στις εγκύους.

– Λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου με τρείς εμβολιαστικές γραμμές κατά του κορωνοϊού καθώς και όλων των υπολοίπων εμβολίων (αντιγριπικών, τετάνου κλπ).

– Στα περιφερειακά ιατρεία υπηρετούν ιατροί σε προσωποπαγείς θέσεις για εκπλήρωση της υποχρεωτικής δωδεκάμηνης υπηρεσίας υπαίθρου και Επιμ. Β ́ Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες στην περιοχή ευθύνης τους.

Β. Το Κ.Υ. Σάμου λειτουργεί με μόνιμο προσωπικό τρεις (3) ιατρούς και δύο (2) νοσηλευτές.

Η στελέχωση με ιατρό ειδικότητας ακτινοδιαγνωστικής και βιοπαθολογίας και αντίστοιχα παρασκευαστών και βοηθών ακτινολόγων δεν είναι εφικτή, λόγω έλλειψης κτιριακής υποδομής και μηχανολογικού εξοπλισμού. Για τους ανωτέρω λόγους δεν λειτουργούν εργαστήρια και οι ασφαλισμένοι παραπέμπονται από το Κέντρο Υγείας για δωρεάν περίθαλψη στο Νοσοκομείο και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ εργαστήρια.

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι, ως προς τις θέσεις των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου τα σχετικά κενά δόθηκαν στο πλαίσιο της Γ4γ/Γ.Π. οικ.60060/30-9-2021 Προκήρυξης του Υπουργείου Υγείας για την οποία έχουν εκδοθεί τα οριστικά αποτελέσματα.

2. Κατ’ επέκταση, με το αρ. πρωτ. 18106/15-11-2021 έγγραφο του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, σας γνωρίζουμε ότι το εν λόγω Νοσοκομείο πραγματοποίησε παλαιότερα δυο φορές πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα του νησιού. Η πρώτη με αριθμό πρωτ. 1947/19-2-2019 και η δεύτερη με αριθμό 9419/7-8-2019, χωρίς κανένας ιδιώτης να εκδηλώσει ενδιαφέρον, για τη σύναψη σύμβασης με το Νοσηλευτικό Ίδρυμα. Οι προσκλήσεις αυτές στάλθηκαν και στους τρεις (3) ιδιώτες ιατρούς, διαγνωστικών εργαστηρίων του νησιού, με αρνητικό αποτέλεσμα.

Σε συνάρτηση ότι κανένα από τα προαναφερόμενα ιδιωτικά εργαστήρια δεν έχει συνάψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, είχε σαν αποτέλεσμα να μη δεχτούν να συνάψουν σύμβαση και με το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου. Σημειώνεται ότι χωρίς σύμβαση δεν μπορεί να γίνει καμία διαδικασία και σε τυχόν κατασταλτικό έλεγχο αυτών δεν θα ήταν σύννομη. Κύριο μέλημα της Διοίκησης του Νοσοκομείου είναι η εξυπηρέτηση όλων των ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο, με γνώμονα πάντα τις νόμιμες διαδικασίες.

3. Εξάλλου, σύμφωνα με τα άρθρα 4 (παρ.4), 6 (περ.7 – εδ.α ́) και 18 (περ.δ – εδ.β ́-γ ́) του ισχύοντος Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ 4898/τ.Β́’/1.11.2018), προβλέπονται τα εξής:

Σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να συνάψει σύμβαση με μία κατηγορία παρόχων, αποζημιώνει απευθείας τους ασφαλισμένους για παροχές σε είδος, κατόπιν σχετικής απόφασης του Δ.Σ., σύμφωνα βέβαια με τα προβλεπόμενα περί ασφαλιστικής τιμής ή κρατικού τιμολογίου καθώς και συμμετοχής των ασφαλισμένων,

Σε περίπτωση που σε μία περιοχή, παραμεθόρια ή νησιωτική, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να διενεργήσουν κάποια ιατρική εξέταση ούτε σε δημόσια ούτε σε συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτική δομή υγείας, τότε ο Οργανισμός τους αποζημιώνει απευθείας με τιμή που θα αποζημίωνε τον συμβεβλημένο πάροχο υγείας.

Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι νοσηλεύονται σε δημόσιο Νοσοκομείο και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, απαιτείται να διενεργηθεί κάποια ιατρική-θεραπευτική πράξη-εξέταση αλλά για οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν είναι εφικτό, τότε αναζητείται καταρχήν άλλο δημόσιο Νοσοκομείο που θα έχει τη δυνατότητα εκτέλεσής της.

Σε περίπτωση που βεβαιωμένα δεν υπάρχει, τότε η εξέταση εκτελείται σε ιδιώτη πάροχο που επιλέγει η Διοίκηση του Νοσοκομείου και αποζημιώνεται από αυτό (χωρίς καμία δηλαδή εμπλοκή του ασφαλισμένου).

Κατόπιν των ανωτέρω, ο ΕΟΠΥΥ έχει μεριμνήσει για την επίλυση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των ζητημάτων που θέτουν οι ασφαλισμένοι της Σάμου και ως εκ τούτου δεν συντρέχει προς αυτήν την κατεύθυνση κάποιος λόγος τροποποίησης του Ε.Κ.Π.Υ“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!