fbpx

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το αφιέρωμα της Λαϊκής Ορχήστρας Σάμου στον Κ. Ρούκουνα στην ΕΡΤ1!

Αφιέρωμα στον κορυφαίο τραγουδιστή της μικρασιάτικης σχολής του Ρεμπέτικου, τον Κώστα Ρούκουνα, παρουσιάστηκε την Κυριακή στην εκπομπή “Το Αλάτι της Γης” της ΕΡΤ1 με τον Λάμπρο Λιάβα.

Για το αφιέρωμα στον σπουδαίο Κώστα Ρούκουνα ταξίδεψαν στην Αθήνα και συμμετείχαν στην εκπομπή εξαιρετικοί Σαμιώτες μουσικοί που με πολλή αγάπη και σεβασμό ερευνούν και αποδίδουν το έργο του. Αποτελούν τη “Λαϊκή Ορχήστρα Σάμου”: Παναγιώτης Παναγάκης (τραγούδι), Γιάννης Αναστασόπουλος (βιολί), Αλέξανδρος Διακογιάννης (τσίμπαλο), Μιχάλης Κατσαρός (κιθάρα), Παύλος Σίμος (ούτι), Στέλιος Βαρβάκης (κρουστά), Χρήστος Μητατάκης (κοντραμπάσο) και Χαρίλαος Νικολάου (κλαρίνο).

Επίσης έπαιξαν οι Σαμιώτες μουσικοί: Κυριάκος Μαυρίκης (κιθάρα-σαντούρι-τραγούδι), Μανώλης Βουλαρίνος (κιθάρα-τραγούδι), Βασίλης Σαράντου (βιολί), Γιάννης Μυτιληνός (ακορντεόν), Πέτρος Ρήνας (μπουζούκι-κιθάρα-τραγούδι), Κώστας Κρητικός (μπουζούκι-τραγούδι) και ο Δημήτρης Ζαχαρίου (βιολί).

Χόρεψαν οι: Βαγγέλης Σκαραμάγκος, Ρούλα Σαρδάνη, Μαρία Σπήλιου, Τριαντάφυλλος Αυγερινός και Δημοσθένης Καπακλής.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την εκπομπή – αφιέρωμα στον μεγάλο Σαμιώτη ρεμπέτη, Κώστα Ρούκουνα!

Το ίδιο επεισόδιο μπορείτε επίσης να το παρακολουθήσετε από την επίσημη σελίδα της εκπομπής.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τα γυρίσματα της εκπομπής, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην σελίδα της εκπομπής “Αλάτι της γης” στο facebook!

Λίγα λόγια για τον Κώστα Ρούκουνα

Γεννημένος το 1904 στη Σάμο (απ’ όπου και πήρε το παρατσούκλι “Το Σαμιωτάκι”), μεγάλωσε με τα σμυρναίικα και τους αστικούς σκοπούς της Ιωνίας και του Ανατολικού Αιγαίου. Το 1928 ήρθε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε μια μεγάλη καριέρα στη δισκογραφία των 78 στροφών, καθώς και στα λαϊκά κέντρα του μεσοπολέμου. Από το 1930 έως τη δεκαετία του ’60 υπολογίζεται ότι ηχογράφησε περισσότερα από 180 τραγούδια, από τα οποία περίπου 50 φέρονται ως δικές του συνθέσεις. Διακρίθηκε ιδίως στα σμυρναίικα (με περισσότερους από 30 αμανέδες!), αλλά ερμήνευσε και δημοτικά-νησιώτικα τραγούδια και ρεμπέτικα της πειραιώτικης σχολής, σε συνεργασία με όλα τα μεγάλα ονόματα. Οι ηχογραφήσεις του συχνά αποτύπωσαν κοινωνικά γεγονότα και λειτούργησαν ως μουσικά χρονικά, μουσικές εφημερίδες της εποχής! Ενώ παράλληλα δεν ξέχασε ποτέ το νησί του, αφιερώνοντας πολλά από τα τραγούδια του στη Σάμο.

Πηγή φωτογραφιών: Σελίδα facebook της εκπομπής “Αλάτι της γης”

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!