“Μέτρα τώρα για να προστατευτεί η υγεία και η ζωή του λαού” είναι το βασικό αίτημα της κινητοποίησης που διοργανώνουν την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Ν.Τ Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ, στις 18.00.

Στη συγκέντρωση έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή οι εξής:

– Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου

– Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία & Επισιτιστικά Επαγγέλματα

– Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου

– Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Σάμου)

– Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ-ΔΕΗ) (Παράρτημα Σάμου)

– Σύλλογος Υπαλλήλων ΕΛ-ΤΑ Σάμου

– Σύλλογος Εργαζομένων Γεν. Νοσοκομείου Σάμου

– Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου

– Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρλοβάσου

– Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου

– Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών

– Ομάδα Γυναικών Καρλοβάσου

– Ομάδα Γυναικών Μαραθοκάμπου (μέλη ΟΓΕ)

– Σύλλογος Κυριών & Δεσποινίδων Παγώνδα Σάμου “Ομόνοια”

– Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου

– Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης

Το κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση αναφέρει:

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο στα νησιά μας όσο και πανελλαδικά με την πανδημία, έχει χτυπήσει κόκκινο. Τα κρούσματα βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 21.000, ασθενείς παραμένουν ακόμη και σε φορεία ή δεν μπορεί να τους δοθεί φροντίδα για άλλα νοσήματα αφού οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι τεράστιες και ταυτόχρονα τείνουν να γίνουν «μιας νόσου».

Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Η πολιτική της είναι εγκληματική! Έχει ως βασικό άξονα της «ατομική ευθύνη» και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Συνεχίζει την πολιτική υποχρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ, το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων και της μείωσης προσωπικού αντί για προσλήψεις. Μόνο φέτος μείωσε την κρατική χρηματοδότηση των δημοσίων μονάδων υγείας κατά 279 εκ. επιπλέον και τα κονδύλια για την πανδημία κατά 208 εκ.!

Οι αναστολές συμβάσεων, ιδιαίτερα στους υγειονομικούς που οι ελλείψεις ήταν ήδη τεράστιες ενώ μεγαλώνουν αφού και αυτοί νοσούν ξανά και ξανά, οι απολύσεις και συνολικά το χτύπημα των δικαιωμάτων μας δεν μπορούν να μας κρατούν απαθείς. Η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και ιχνηλάτησης θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και συνολικά το λαό. Στα πλαίσια της «ατομικής ευθύνης» καλούμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για διαγνωστικά τεστ σε ιδιωτικά κέντρα, να πληρώσουμε τα πανάκριβα μέσα προστασίας, να απευθυνθούμε στον ιδιωτικό τομέα για άλλα προβλήματα υγείας που επιδεινώνονται εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα στο δημόσιο.

Τα πρωτόκολλα τους είναι υπερμετάδοσης και όχι προστασίας! Η μείωση της καραντίνας σε 5 μέρες είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη αφού οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης για να σωθούν τα κέρδη των εργοδοτών!!! Η επιμονή να μην κάνουν πραγματική επίταξη της ιδιωτικής υγείας, κλινικών, νοσοκομείων και διαγνωστικών, αλλά αντίθετα να τους αποζημιώνουν αδρά και ταυτόχρονα να δέχονται μόνο τα «ελαφριά» περιστατικά, δείχνει τη σαπίλα του συστήματος που υπηρετούν όπου η υγεία και η ζωή του λαού μετριέται με χρήμα για να πλουτίζουν ακόμη και μέσα σε συνθήκες πανδημίας οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην υγεία.

Το άνοιγμα των σχολείων με του ίδιους όρους που είχαν κλείσει χωρίς ουσιαστικά μέτρα, με 25-30 μαθητές στοιβαγμένους σε αίθουσες και κοντέινερ, με το «πρωτόκολλο» να προβλέπει κλείσιμο ενός τμήματος αν νοσήσει το 50%+1 των μαθητών της τάξης (πχ 12-15 παιδιά), οδηγεί σε χιλιάδες κρούσματα καθημερινά μετατρέποντας και τον εκπαιδευτικό χώρο σε εστία υπερμετάδοσης. Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν και να παραμείνουν ανοιχτά με όλα τα μέτρα που διεκδικεί η μαθητική, γονεϊική, εκπαιδευτική κοινότητα και τα συνδικάτα.

Δεν ανεχόμαστε άλλο η κυβέρνηση προκλητικά να συνεχίζει να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική προστασία της υγείας και της ζωής του λαού και των παιδιών μας. να μην ενισχύει το δημόσιου συστήματος Υγείας, να αφήνει χιλιάδες χωρίς δουλειά και εισόδημα (μουσικοί, εργαζόμενοι στην εστίαση κλπ), να μην παρέχει δωρεάν μέσα προστασίας και τεστ, να μετατρέπει το εμβόλιο από σωτήριο επιστημονικό επίτευγμα σε εκβιαστικό μέσο υλοποίησης αντεργατικών στόχων, με αναστολές εργασίας, απολύσεις και πρόστιμα.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο ή φοβισμένο. Ο λαός μόνο μπορεί να σώσει το λαό με τον οργανωμένο αγώνα του! Κάνουμε δική μας υπόθεση την προστασία της υγείας, της ζωής, της μόρφωσης των παιδιών μας και των δικαιωμάτων μας. Ενώνουμε τη φωνή μας σε επίπεδο νησιού καθώς και με άλλα σωματεία πανελλαδικά.

Παλεύουμε και Διεκδικούμε:

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείο Σάμου, στα Κέντρα Υγείας Βαθιού και Καρλοβάσου, στο Περιφεριακό Ιατρείο Μαραθοκάμπου και στα αγροτικά ιατρεία όλων των χωριών.

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, για εξοπλισμό με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα και μέσα.

• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ, στις κλινικές και τα διαγνωστικά.

• Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.

• Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού όλου του πληθυσμού και των προσφύγων και μεταναστών. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”.

• Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

• Οργάνωση της ασφάλειας των εργαζομένων και τακτικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ και κλιμακίων του ΕΟΔΥ κυρίως σε μεγάλους εργασιακούς χώρους.

• Άδειες ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.

• Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, πλειστηριασμός ή κατάσχεση λαϊκής κατοικίας.

• Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και του πανεπιστημίου. Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας και βοηθητικού με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες. Να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των μαθητών με περισσότερα δρομολόγια ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.”

Η ΕΛΜΕ Σάμου απευθύνει το δικό της κάλεσμα στην κινητοποίηση της Πέμπτης 20/1 για την υγεία στην Πλατεία Πυθαγόρα:

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα το σχολείων μετά τις γιορτές προκαλούν την οργή και το θυμό μαθητών και εκπαιδευτικών, συνολικά όλης της κοινωνίας. Το άνοιγμα των σχολείων με το «μέτρο» τους ενός επιπλέον τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους, τη στιγμή που η πανδημία με τη νέα μετάλλαξη έχει φουντώσει, το δημόσιο σύστημα υγείας έχει πρακτικά καταρρεύσει, αποτελεί κοροϊδία και εμπαιγμό.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας είναι εγκληματικές. Μοναδική έγνοια τους είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομίας, οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό και δεν επιτάσσουν τον ιδιωτικό τομέα υγείας, δεν κάνουν προσλήψεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών, μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ σε χώρους διασποράς του κορωνοϊού, φορτώνουν το κόστος για την προμήθεια των μασκών και των τεστ στους γονείς και τους μαθητές.

Οι όροι λειτουργίας των σχολείων, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, το απαράδεκτο 50% +1, για να κλείσει ένα τμήμα, το αίσχος της 5νθήμερης καραντίνας, που θα οδηγεί τους νοσούντες να προσέρχονται κανονικά στην εργασία, τα self-test, που σε πολλές περιπτώσεις δε γίνονται και δε δηλώνονται με τον σωστό τρόπο, θα εκτινάξουν τα κρούσματα.

Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να πάρει ουσιαστικά μέτρα, δεν το έκανε όμως, γιατί τα θεωρεί «κόστος» και γιατί δεν της «καίγεται καρφί» για τη μόρφωση των μαθητών μας. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα υλοποιήσει και θα τρέξει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική (κατηγοριοποίηση σχολείων, υποχρηματοδότηση, Τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ κλπ). Με την ίδια λογική βρήκε λύση και για τους εκπαιδευτικούς που νοσούν, να αναλαμβάνουν να απασχολούν τα τμήματά τους άλλοι εκπαιδευτικοί κι αν αυτοί έχουν συμπληρώσει το ωράριό τους να τους ανατίθενται υποχρεωτικές υπερωρίες. Επίσης όπου υπάρχει ανάγκη να σταματά η λειτουργία των τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης και οι αντίστοιχοι εκπαιδευτικοί να καλύπτουν τα κενά που προκύπτουν.

Δεν περιμένουμε λύσεις από αυτές τις απαράδεκτες πολιτικές, της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θεωρούν την υγεία και τη μόρφωση ως κόστος. Δεν περιμένουμε λύσεις από τα κόμματα που την υπηρετούν. Δυναμώνουμε την οργάνωση και τον αγώνα, με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Διεκδικούμε:

• Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα.

• Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και στοχευμένα εκτάκτως (rapid, PCR, κ.τ.λ.) δωρεάν για όλο τον πληθυσμό.

• Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας.

• Κανένας εκπαιδευτικός δεν δέχεται απασχόληση πέραν του διδακτικού του ωραρίου και σε περίπτωση υποχρεωτικής υπερωρίας αυτό πρέπει να ζητηθεί γραπτά με ευθύνη της ΔΙΔΕ. Κανένας εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής δεν δέχεται να παραβιάσει τη σύμβαση εργασίας που έχει υπογράψει και να αναλάβει τμήμα γενικής παιδείας.

• Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας.

• Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και δωρεάν πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων, ιδιαίτερα για όσους νόσησαν.

• Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας. Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους, με πλήρεις αποδοχές.

• Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν θετικοί ή νοσούν (10 ημερών), σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους.

• Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Κάλυψη όλων των αναγκών Ειδικού Επιστημονικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

• Να καταργηθούν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Ούτε σκέψη για διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου.

• Κανένας εκπαιδευτικός δεν συμπληρώνει φόρμες για την αξιολόγηση. Υπογράφουμε μαζικά τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία – αποχή και δεν συμμετέχουμε σε καμιά διαδικασία αξιολόγησης. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες προώθησης της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που οργανώνουν το Νομαρχιακό τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό κέντρο Σάμου. Όλοι στον αγώνα! Όλοι στη συγκέντρωση για την προστασία της υγείας του λαού την Πέμπτη 20-01-22 στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ στις 18.00“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!