Φωτογραφία του Βαγγέλη Καρρά

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Σάμου προκάλεσαν οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις που επέφερε στο νησί το καιρικό σύστημα με το όνομα “Διομήδης”.

Στο Πυθαγόρειο σημειώθηκε κατολίσθηση μεγάλων βράχων, η οποία έκλεισε τον δρόμο που συνδέει την περιοχή “Ρεματάκι” με την μαρίνα, όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες του Τάσου Νικολαΐδη και του αντιδημάρχου Ανατολικής Σάμου, Βαγγέλη Καρρά.

Ο κ. Καρράς, μέσα από τη σελίδα του στο facebook, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν να πλησιάζουν στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι κατολισθήσεις, αφού το φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου, κατόπιν ενημέρωσης του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Πυθαγορείου, σε συνέχεια προηγούμενης απαγόρευσης και σε συνεννόηση με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ανατολικής Σάμου παρακαλεί τους πολίτες και τα διερχόμενα οχήματα να αποφεύγουν τη διέλευση από το προαναφερόμενο σημείο λόγω επικινδυνότητας.

Φωτογραφίες του Τάσου Νικολαΐδη:

Φωτογραφίες του Βαγγέλη Καρρά:

Στον δήμο Δυτικής Σάμου σημειώθηκαν καταπτώσεις πρανών και καταστροφή μεγάλου τμήματος της αγροτικής οδοποιίας στην ευρύτερη περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Καλλιθέας.

Ήδη από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας έχει αποκατασταθεί η οδική επικοινωνία της περιοχής όμως εφίσταται η προσοχή όλων λόγω επικινδυνότητας.

Εν τω μεταξύ, προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και στη Σάμο το επόμενο 48ωρο απέστειλε το απόγευμα της Δευτέρας στα κινητά των κατοίκων του νησιού η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

Για την Τρίτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ενίσχυση των βροχοπτώσεων στην Σάμο, ενώ από το πρωί της Τετάρτης οι βροχές θα σταματήσουν, οι άνεμοι θα μετατραπούν σε βόρειους, ισχυρούς και η θερμοκρασία θα πέσει.

Αναλυτικά η πρόβλεψη για την πόλη της Σάμου έως και την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου:

Η πρόγνωση για το Πυθαγόρειο έως και την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου:

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Σάμου    έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστάμε   στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί:

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!