Tη λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου 2022, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα, έως και τις 16/1/2022, με δυνατότητα να επεκταθούν και παραπάνω αν κριθεί απαραίτητο, θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, οι ονομαζόμενες ΚΝ95 ή FFP2 ή εναλλακτικά διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη. Η σύσταση είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας αναπνευστικής προστασίας τόσο στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ, όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά αυτή θα είναι υποχρεωτική πλέον και στο προσωπικό των χώρων εστίασης. Σύσταση απευθύνεται συνολικά να επιλέγονται οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Στη διασκέδαση και την εστίαση θα υπάρχει ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 και παράλληλα δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση για όρθιους. Στα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα και παράλληλα θα υπάρξουν και μετρικές αποστάσεις.

“Σε περίπτωση που δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση αυτών των μέτρων, άμεσα θα διακοπεί και η μουσική, την οποία στην παρούσα φάση την επιτρέπουμε. Με οποιαδήποτε όμως παρατήρηση από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων ότι δεν θα τηρούνται, θα κοπεί και η μουσική” ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Στους αθλητικούς χώρους, στα γήπεδα, επιβάλλεται περιορισμός της παρακολούθησης των αγώνων από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

“Σε περίπτωση που και σε αυτή την περίπτωση δεν τηρηθούν τα μέτρα από τους φιλάθλους, αυτομάτως όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών” είπε ο κ. Πλεύρης.

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR 48 ωρών. Και στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηριοποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

Θα υπάρξει τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες. Η τηλεργασία θα φτάνει σε ποσοστό έως και το 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο. Το ακριβές αυτό ποσοστό θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία.

“Αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον μπαίνουμε στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στην ελληνική επικράτεια, και ειδικά στην περιοχή της Αττικής, όπου στα κρούσματα φαίνεται ότι υπάρχει μία αρκετά μεγάλη άνοδος. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα προστασίας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση” τόνισε ο υπουργός.

Όπως ανέφερε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχώς ενισχύεται, ενώ παράλληλα ήδη για την Αττική έχει εκπονηθεί και σχέδιο πλήρους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν και πολλές ιδιωτικές δομές προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, αν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 έως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 έως 30 ετών, ενώ περίπου ένα 20% είναι στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου έχει γίνει και αναμνηστική δόση σε ποσοστό σχεδόν του 90%.

Ο κ. Πλεύρης απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες “και ειδικά στα νεότερα παιδιά τα οποία έχουν βγει έξω και διασκεδάζουν και ενδεχομένως νοσούν αλλά νοσούν πάρα πολύ ελαφριά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποφύγουν να έχουν επαφές με τους γονείς τους, με τους παππούδες τους, με τις γιαγιάδες τους.

Είναι πάρα πολύ κρίσιμο και το καταλαβαίνουμε ότι η Πρωτοχρονιά είναι μία οικογενειακή γιορτή που θα μαζευτεί η οικογένεια. Ωστόσο, όσοι έχουν βρεθεί σε χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος να υπάρχει μετάδοση της πανδημίας, είναι προτιμότερο να αποφύγουν τις συναναστροφές με τους οικείους τους ή αυτές οι συναναστροφές να έχουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Άρα, η έκκληση είναι να είμαστε προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα, να τηρούμε τα μέτρα, να είμαστε εμβολιασμένοι και να βγούμε να διασκεδάσουμε, αλλά παράλληλα να ξέρουμε ότι την επόμενη ημέρα όσους συναντήσουμε θα πρέπει να έχουμε κάνει έναν έλεγχο προκειμένου να είμαστε ασφαλείς απέναντί τους. Και αν δεν είναι απαραίτητο, να αποφύγουμε να τους συναντήσουμε, όταν είναι μεγαλύτεροι των 60 ετών και σίγουρα εάν είναι ανεμβολίαστοι”.

“Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε και σε αυτή την πρόκληση και είναι βέβαιο ότι με τα στοιχεία τα οποία έχουμε τις επόμενες μέρες θα δούμε συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων που θα αφορούν κυρίως τη μετάλλαξη Όμικρον. Αλλά όσο αυτή η άνοδος των κρουσμάτων δεν συνδυάζεται και με άνοδο των νοσηλειών, μας κάνει αισιόδοξους ότι το εθνικό σύστημα υγείας, όπως έχει ανταπεξέλθει μέχρι τώρα, θα συνεχίσει να ανταπεξέρχεται” υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!