Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, Γιώργος Κυριαζής.

Επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρη-Οδυσσέα Παπαγιαννίδη, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, Γιώργος Κυριαζής.

Με αυτήν εκφράζει “την έντονη ανησυχία μας για το μέλλον του τόπου μας και των επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από Covid-19, σεισμό, προσφυγικό” και εξηγεί πως “η μεγάλη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των μηχανημάτων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τη μεταποίηση και παραγωγή προϊόντων επηρεάζει δυσμενώς τα συμβασιοποιημένα έργα στα προγράμματα Leader“.

Κατά τους επιχειρηματίες του νησιού, “η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2021 και έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα, προκαλεί σημαντικό πρόβλημα στην αγορά, με σημαντικές επιπτώσεις, σε βαθμό που να αδυνατούν οι ενταγμένοι στα προγράμματα να υλοποιήσουν τα έργα.

Έχει καταγραφεί ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στις τιμές βασικών υλικών, όπως τα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός, ανοξείδωτα, αλουμίνιο), τα πλαστικά (PVC, πολυαιθυλένιο κλπ), το πετρέλαιο και τα παράγωγά του.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα παραπάνω υλικά έχουν προκύψει, το τελευταίο εξάμηνο, αυξήσεις της τάξεως από +15% έως + 75% και αντιλαμβάνεστε τη δυσχερή θέση των επενδυτών που προβλέπουν στο έργο τους προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και κτηριακή κατασκευή.

Ως αποτέλεσμα αυτών είναι οι ενταγμένοι στο έργο να καλούνται να ολοκληρώσουν συμβάσεις, που κοστολογήθηκαν με στοιχεία του 2017-2018 και συμβασιοποιήθηκαν τέλη του 2020 με αρχές του 2021, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τις αυξήσεις αυτές και να οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία εκτέλεσης ή ολοκλήρωσης των έργων.

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε όλα τα παραπάνω και προτείνουμε στην αύξηση όλων των εγκεκριμένων προϋπολογισμών κατά 20% ώστε να καλυφθούν οι ανατιμήσεις που προέκυψαν το 2021” αναφέρει ο κ. Κυριαζής.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!