Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το σχέδιο διασύνδεσης της Σάμου και πολλών άλλων ελληνικών νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων την κατασκευή νέου υποσταθμού κλειστού τύπου στη Σάμο για τις ανάγκες τροφοδότησης, ενώ ακόμη θα συμβάλλει στην ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο νησί.

Σύμφωνα με το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο οποίο έχει ενταχθεί το ευρύτερο σχέδιο της διασύνδεσης, το συνολικό κόστος των έργων θα ανέλθει στα 860 εκατ. Ευρώ.

Η χρηματοδότηση τόσο αυτού το έργου όσο και των υπόλοιπων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα προέλθει από ένα μείγμα χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ, δανεισμό από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ίδιους πόρους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διασύνδεση όλων των νησιωτικών ομάδων που διαθέτουν αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα.

Πρόκειται για τα νησιά Σκύρος, Χίος, Σάμος, Λέσβος, Λήμνος, Ψαρά, Θύμαινα, Φούρνοι, Αγαθονήσι και Ικαρία.

Πώς θα γίνει η διασύνδεση

Σύμφωνα με τα πλάνα του ΑΔΜΗΕ:

– H Α΄ Φάση περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης) Κορίνθου-Κω, Κω-Ρόδου, ΚΥΤ Ν. Σάντας-Λήμνου, Λήμνου-Λέσβου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.

– Η Β΄ Φάση περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις ΚΥΤ Αλιβερίου-Σκύρου, Λέσβου-Χίου, Κω-Σάμου και Ρόδου-Καρπάθου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.

– Η Γ΄ Φάση περιλαμβάνει το κλείσιμο των διασυνδετικών βρόχων με τις διασυνδέσεις Λέσβου-Σκύρου και Χίου-Σάμου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Εκτός από το “‘άπλωμα” των καλωδίων το πρότζεκτ προβλέπει και την κατασκευή πέντε υποσταθμών κλειστού τύπου για τις ανάγκες τροφοδότησης.

Οι σταθμοί θα κατασκευαστούν στα νησιά της Σάμου, της Λήμνου, της Λέσβου, της Σκύρου και της Χίου.

Όσον αφορά την Ικαρία και το Αγαθονήσι, το πιο ωφέλιμο σενάριο προκρίνει τη διασύνδεσή τους με τη Σάμο.

Η υλοποίηση του σχεδίου βασίζεται στο πόρισμα ειδικής επιτροπή σύμφωνα με το οποίο η διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι η καλύτερη, ασφαλέστερη και οικονομικότερη λύση για την τροφοδότηση των περισσότερων εκ των Μη Διασυνδεδεμένων Νήσων (ΜΔΝ) του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τα οφέλη της διασύνδεσης

Η επιλογή του σχήματος των διασυνδέσεων έγινε καθώς προσφέρει οφέλη όπως:

– Αύξηση την αξιοπιστία του σχήματος διασύνδεσης και βελτίωση της ροής ενέργειας από και προς το ΕΣΜΗΕ, λόγω πολλαπλότητας σημείων σύνδεσης του συγκροτήματος των νησιών με αυτό.

– Ενίσχυση της δυνατότητας για ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΑΔΜΗΕ στα νησιά Σάμος, Χίος, Λέσβος και Λήμνος το συνολικό περιθώριο ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ φτάνει στα 360 MW.

– Μεγαλώνει το σύνολο των νησιών που διασυνδέονται στο ΕΣΜΗΕ.

Πηγή: Υpodomes.com και ADMIE.gr

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!