fbpx

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ιστορίες σαμιώτικου κρασιού!

Αφιέρωμα της Σαμιώτισσας, Ειρήνης Λιναρδάκη, με τίτλο “Ιστορίες σαμιώτικου κρασιού”, φιλοξενεί η ταξιδιωτική ιστοσελίδα WeTravel.gr.

Δείτε το αφιέρωμα παρακάτω:

Γέμισε ξέχειλα την κούπα σου σαμιώτικο κρασί” είχε πει ο γνωστός φιλέλληνας ποιητής Λόρδος Βύρωνας, μαγεμένος από την γλύκα του σαμιώτικου κρασιού.

Στο μυαλό όμως κάθε οινόφιλου κι όχι μόνο – με μια άμεση αναφορά στη γλώσσα κι έναν συνειρμό στη σκέψη το υπέροχο σαμιώτικο κρασί – φαντάζει με την ευλογία της Θείας κοινωνίας.

Αυτή ήταν κι η δικιά μου πρώτη συνειρμική επαφή με το Νέκταρ του νησιού, όταν μικρό κοριτσάκι πιασμένη από το χέρι της γιαγιάς μου της Ειρήνης της Σαμιώτισσας μετάλαβα σώμα κι αίμα Χριστού.

Ήταν τα Χριστούγεννα των 5 μου χρόνων που βρέθηκα στο νησί, στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στο Βαθύ και μετά όταν όλη η οικογένεια κάθισε στο στολισμένο από τα χέρια της γιαγιάς μου Χριστουγεννιάτικο τραπέζι εκείνης της ημέρας ξαναείδα το κατακόκκινο χρώμα του.

Εκεί ήταν κι ο παπα-Μανώλης που ήταν κι αυτός καλεσμένος στο τραπέζι της γιαγιάς κι δεν παρέλειψε να σηκώσει ξέχειλο το ποτήρι του με το κατακόκκινο σαμιώτικο κι να ευχαριστήσει εγκάρδια τον παππού μου τον Δημητράκη για το άφθονο κρασί που του είχε στείλει από το Αμπέλι του για την θεία κοινωνία.

Σάμος – Εμπειρία μοναδική

Από τα πέντε μου χρόνια άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι θεϊκό κυλούσε στο “DNA” του σαμιώτικου κρασιού. Η υποψία μου για την ευλογημένη του καταγωγή επιβεβαιώθηκε εκείνη την γιορτινή ημέρα των Χριστουγέννων, δοκιμάζοντας δύο σταγόνες από το γλυκό κόκκινο κρασί, που είχαμε στο τραπέζι. Ίδιο με την θεία κοινωνία που είχα λάβει το πρωί στους Αγίους Θεοδώρους.

Ανεξίτηλες εικόνες και μνήμες μιας άλλης εποχής, στην αγαπημένη μου Σάμο, την εποχή του τρύγου.

Το σαμιώτικο κρασί προηγείται της ιστορίας του λατρεμένου μου νησιού, καθότι έρχεται από την εποχή του μύθου και φτιάχνει της εποχές της Ελληνικής Ιστορίας με αναπόσπαστο κομμάτι της σαμιακής γης.

Όταν οι γνωστές Αμαζόνες, για να γλιτώσουν την οργή του Θεού Διονύσου, κρύφτηκαν στα δάση και την πυκνή βλάστηση του νησιού μας. Ο Διόνυσος μην μπορώντας μόνος του να τις ανακαλύψει στα απέραντα δάση της Σάμου ζήτησε την βοήθεια των Σαμιωτών και με την βοήθεια τους κατάφερε να τις νικήσει.

Έτσι ο Θεός του κρασιού δώρισε στους φίλους του Σαμιώτες που τον βοήθησαν να νικήσει τις ανυπάκουες πολεμίστριες Αμαζόνες ένα κλήμα που βγάζει το άσπρο μοσχάτο αλλά κι την γνώση της καλλιέργειας του.

Αλλά η Ιστορία του κρασιού αυτού δεν κουβαλά μαζί της μόνο ρίζες από την αρχαιότητα, ιστορίες με πειρατές, Οθωμανούς, την σημαντική του παρουσία στην Ελληνική επανάσταση αλλά κι σημαντικούς ανθρώπους που μαγεύτηκαν από το μοναδικό του άρωμα κι την γεμάτη γεύση του.

Ένας από σημαντικούς λάτρεις του Σαμιώτικου κρασιού, ήταν κι ο Γάλλος οινοποιός Φαγέ που τον 19ο Αιώνα εγκαταστάθηκε στην Σάμο και με τις γνώσεις του ενέπνευσε κι εξέλιξε τις γνώσεις των Σαμιωτών για καλύτερες τεχνικές στην παρασκευή κρασιού. Από τα τέλη του 19 ου αιώνα τροφοδοτούνται με σαμιώτικο κρασί οι διεθνείς αγορές ενώ η καθολική εκκλησία και η ορθόδοξη το προμηθεύονται για την Θεία Ευχαριστία.

Το εμβληματικό βαρέλι στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου.

Τα κρασιά της ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνουν εκατοντάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη βράβευση τοποθετείται χρονολογικά το 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά των διεθνών τιμητικών απονομών και διακρίσεων ανά το κόσμο.

Η γιορτινή διάθεση των τρυγάδων, τα φωτεινά χαμόγελα, ο δημιουργικός ξεσηκωμός της περίοδου του τρύγου, κάνουν το νησί ξεχωριστό.

Αμπέλια στις μοναδικές πλαγιές της Σάμου.

Τα απέραντα σαμιώτικα αμπέλια που μεγαλώνουν σε αυτή την ευλογημένη γη «αναπνέοντας» τον αιγιοπελαγίτικο αέρα του νησιού αυτού κατατάσσουν τον συνεταιρισμό  μεταξύ των 10 μεγαλύτερων της χώρας.

Και είναι η πιο τρανή απόδειξη οτι το λατρεμένο νησί του Πυθαγόρα με ότι όμορφο παράγει η σαμιακή γη είναι πολύτιμο δώρο Θεού στην γη.

Τι θα μπορούσα να γράψω για αυτό το θεϊκό νέκταρ του συνεταιρισμού κρασιών της Σάμου. Εδώ πάει αυτό που λένε “Τα λόγια είναι περιττά”.

Και για το τέλος φίλοι μου κράτησα το κρασί της Θείας Ευχαριστίας, η Θείας Κοινωνίας, η Θεία Μετάληψη, η το Δείπνο του Κυρίου.

Το κρασί αυτό προέρχεται από ποικιλίες ερυθρού και λευκού μοσχάτου. Έχει κόκκινο χρώμα και αρώματα μοσχάτου, αποξηραμένων φρούτων και καρπών,μελιού, κεριού και λιβανιού.

Η γεύση του είναι μαλακή με μακριά διάρκεια και παράγεται από τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της Σάμου με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας”.

Πηγή: WeTravel.gr

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!