Φωτογραφίες από τη σελίδα facebook "Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη"

Από τη Σάμο ξεκίνησε η συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο του τριετούς Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο φορείς τον Σεπτέμβριο, για περιβαλλοντικές δράσεις.

Τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Νοεμβρίου, ομάδες αποτελούμενες από στελέχη του ιδρύματος και στρατιωτικό προσωπικό ενόπλων δυνάμεων από τις μονάδες του νησιού πραγματοποίησαν συνολικά 10 παράκτιους καθαρισμούς σε δύσβατες περιοχές. Οι κοινές ομάδες δράσης, στις οποίες συμμετείχε εθελοντικά το στρατιωτικό προσωπικό της 79ης ΑΔΤΕ, πραγματοποίησαν ταυτοχρόνως τη Δευτέρα 8 καθαρισμούς. Περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες καθάρισαν τις παραλίες Ασπροχόρτι, Αγία Παρασκευή, Γαλάζιο, Λειβαδάκι, Μελισσόβραχα, Πασχάλη, Πράσσο και Ψαθάκια, στις οποίες μετακινήθηκαν με συνδυασμό χερσαίων και πλωτών μέσων. Η δράση συνεχίστηκε την Τρίτη, παρά τη βροχόπτωση, με παράκτιους καθαρισμούς στο Πυθαγόρειο και στα Τσόπελα.

Οι ομάδες μετακινήθηκαν με συνδυασμό χερσαίων και πλωτών μέσων που διέθεσε η 79η ΑΔΤΕ, ενώ ο “Τυφώνας”, το επιχειρησιακό πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, υποστήριξε τη δράση, διαθέτοντας το μόνιμο προσωπικό του, καθώς και τα μέσα του για για τις μετακινήσεις ομάδων, καθώς και για την ανέλκυση και μεταφορά απορριμμάτων.

Πέραν των παράκτιων δράσεων, πραγματοποιήθηκε υποθαλάσσιος καθαρισμός στον βυθό της παραλίας Γαλάζιο, με τη σημαντική συμβολή του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου. Στην καταδυτική ομάδα συμμετείχαν ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, ο ταξίαρχος Νικόλαος Γκρέτσας, διοικητής 79 ΑΔΤΕ, καθώς και ο Συνταγματάρχης Παύλος Ανδρικόπουλος, υποδιοικητής 79 ΑΔΤΕ.

Όλα τα απορρίμματα που απομακρύνθηκαν καταγράφηκαν με σκοπό να κατανοηθούν το είδος και η έκταση του ρυπαντικού φορτίου της Σάμου. Συνολικά συλλέχθηκαν 3.092 κιλά απορρίμματα, ανάμεσά τους βυθισμένες λέμβοι βάρους 528 κιλών, οι οποίες ανασύρθηκαν από τον βυθό της παραλίας του Γαλάζιου και μεταφέρθηκαν στον “Τυφώνα”. Τα τρία κυριότερα απορρίμματα ήταν κομμάτια φελιζόλ άνω των 2,5 εκ. προερχόμενα από αλιευτική δραστηριότητα, κομμάτια πλαστικού άνω των 2,5 εκ. και πλαστικά καπάκια μπουκαλιών.

“Ευχαριστούμε θερμά τον Ταξίαρχο κ. Νικόλαο Γκρέτσα για τον συντονισμό των δυνάμεων του νησιού και την αποδοτική σύμπραξη” αναφέρει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, που “ανέβασε” και τις σχετικές φωτογραφίες:

Και δήμος-λιμεναρχείο-δύτες

Στον μεγάλης έκτασης καθαρισμό στις ΒΑ ακτές του νησιού, από το ακρωτήριο Πράσσο έως το Ασπροχόρτι πήραν μέρος το πλοίο “Τυφώνας” του Ιδρύματος, ο δήμος Ανατολικής Σάμου, το λιμεναρχείο κι ο σύλλογος αυτοδυτών, που ανέφερε: “Ήταν παραλίες φορτωμένες από σκουπίδια και από βάρκες και εξωλέμβιες των μεταναστών. Το αποτέλεσμα ΘΕΑΜΑΤΙΚΟ. Η ισχύς εν τη ενώσει”.

Δείτε και τις φωτογραφίες του συλλόγου αυτοδυτών:

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!