Συγκέντρωση για να τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου διοργανώνει την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στο Καρλόβασι το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Η συγκέντρωση θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Καρλοβάσου.

Στο κάλεσμά τους για την συγκέντρωση, το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν:

Νοέμβρης 1973 – Νοέμβρης 2021

Το Πολυτεχνείο Ζει!

Κανείς αντίπαλος δεν είναι αήττητος από την λαϊκή οργανωμένη πάλη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ: Τετάρτη 17 Νοέμβρη στις 6:00 μ.μ. στην Πλατεία Καρλοβάσου και στην Ικαρία στις 7.00 μ.μ. στην Πλατεία Ευδήλου

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, Νέες και Νέοι,

48 χρόνια απ’ τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας με την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα τον Νοέμβρη του 1973 και τα συνθήματα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα. Ζουν στους αγώνες που σήμερα δίνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός για υγεία, παιδεία, ειρήνη, ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Το σύνθημα Έξω οι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ συναντιέται με τη σημερινή πάλη ενάντια στους πολέμους που σκοτώνουν και ξεριζώνουν λαούς, τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που απειλούν την ειρήνη, τη φιλία και την ασφάλεια των λαών, σχεδιασμοί στους οποίους εμπλέκεται όλο και βαθύτερα η χώρα μας.

Οι συμφωνίες που κλείνει η Ελλάδα με ΗΠΑ, Γαλλία, Σαουδική Αραβία κλπ αιματοκυλούν λαούς επιδιώκοντας ένα αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και οφέλη για την Ελληνική αστική τάξη. Δεν γίνονται για την εγγύηση της ασφάλειας που δήθεν λένε. Όσο βαθύτερη είναι η εμπλοκή, τόσο περισσότερο μπαρούτι μυρίζει, τόσο ο πόλεμος χτυπάει την πόρτα μας και η χώρα μας παραχωρεί κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε νέα συμφωνία. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των έως τώρα κυβερνήσεων οι οποίες στηρίζουν το ίδιο σύστημα που στήριζε και η αμερικανοκίνητη χούντα, που πραγματοποίησε το πραξικόπημα και άνοιξε το δρόμο για την εισβολή στην Κύπρο.

Το ίδιο σύστημα είναι που έχει ρημάξει τη ζωή του λαού. Που δημιούργησε ελλείψεις στην υγεία, φτιάχνει το σχολείο της αγοράς, χτυπά εργασιακά δικαιώματα, ωράρια, μισθούς, την ασφάλιση, την πρόνοια και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες με σκοπό να κάμψουν την αντίσταση των εργαζομένων. Μας αφήνει αθωράκιστους σε κάθε λογής φυσική καταστροφή αδιαφορώντας για τις καταστροφές περιουσιών και ανθρώπινων ζωών.

Το Πολυτεχνείο διδάσκει ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος μπροστά στη δύναμη του λαού που οργανωμένα μάχεται. Ότι μόνη υπερδύναμη είναι ο λαός και μόνο αυτός μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο ενώνοντας τις φωνές μας με όσους συμμετείχαν στην αντιδικτατορική πάλη. Νίκησαν και έδειξαν το δρόμο και για τους αγώνες που συνεχίζονται. Αγώνες που φέρνουν αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και το λαό και μας γεμίζουν αισιοδοξία, όπως ο νικηφόρος αγώνας των εργαζομένων στην Cosco, στην e-food και τόσων άλλων κλάδων. Διδασκόμαστε ότι όποια κι αν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων, όσο ισχυρές κι αν είναι οι συμμαχίες τους, η δύναμη του εργαζόμενου λαού μπορεί να τα ανατρέψει και να δώσει τη δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος τη ζωή του, να καρπωθεί εκείνος τον πλούτο που παράγει. Οι φοιτητές τον Νοέμβρη του ΄73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών.

Η οργάνωση στα σωματεία και στους φορείς του λαϊκού κινήματος αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απάντησή μας στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση και τα “παπαγαλάκια” της να συκοφαντήσουν τους αγώνες μας, είναι η καλύτερη απάντηση μπροστά στην ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”, “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” παραμένουν ανεξίτηλα μέχρι σήμερα. Όσο κυριαρχεί το σύστημα που γεννά χούντες, κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά και εκμετάλλευση, θα παλεύουμε για την ανατροπή του!

Καλούμε τα σωματεία του νησιού, τους φοιτητικούς συλλόγους, τη μαθητική κοινότητα να τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο της εξέγερσης και να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία.

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

Ανακοίνωση για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου εξέδωσε και η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης:

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τιμά την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλη του λαού μας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους φορείς του λαϊκού κινήματος και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, την Τετάρτη 17 Νοέμβρη.

Στη Σάμο παίρνουμε μέρος στη συγκέντρωση στο Καρλόβασι, στις 6 μμ.

Η πρόσφατη ανανέωση και υπογραφή μιας σειράς από επιθετικές συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη, όπως η Ελληνοαμερικάνικη, η Ελληνογαλλική, οι αντίστοιχες συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ αποτελούν σήματα κινδύνου για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής.

Έρχονται να “κουμπώσουν” με τα σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, τις δεκάδες στρατιωτικές ασκήσεις – πρόβες πολέμου κατά άλλων λαών, με τη γενικότερη πολεμική προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον αναβαθμισμένο ρόλο που επιδιώκει να παίξει η ελληνική αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή.

Καμιά σχέση δεν έχει η υπογραφή αυτών των συμφωνιών με την ειρήνη, την ασφάλεια, την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όπως επιχειρούν να πείσουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα.

Αντίθετα, οι εξελίξεις αποκαλύπτουν πως ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για νέες ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.

Οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ αποτελούν δήθεν παράγοντες “ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας”, είναι αβάσιμοι.

Ο λαός μας γνωρίζει καλά ότι αυτοί είναι που φέρουν εγκληματικές ευθύνες για την αμερικανοκίνητη Χούντα στην Ελλάδα, το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο, που ρίχνουν νερό στο μύλο της τουρκικής επιθετικότητας, που προωθούν διχοτομική λύση στο Κυπριακό, που στρώνουν το έδαφος για επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της ίδιας αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής βρίσκονται τα τεράστια κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας εν μέσω της αναζωπύρωσης του τετάρτου κύματος της πανδημίας, σε παιδεία – πρόνοια, οι χρόνιες ελλείψεις σε βασικά έργα – υποδομής προστασίας από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς.

Μετράνε και την τελευταία δεκάρα όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, υποτάσσουν τη ζωή του λαού στην επικίνδυνη λογική “κόστους – οφέλους”, ενώ την ίδια ώρα θυσιάζουν στο βωμό του ΝΑΤΟ 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα καταφέρουν να σβήσουν τη λαϊκή πάλη, ότι θα καταφέρουν να βάλουν στο μουσείο τα πάντα επίκαιρα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας για “ψωμί – παιδεία – ελευθερία – εθνική ανεξαρτησία”, για απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, οι αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος δίνουμε μαχητικό “παρών”, μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους φορείς του λαϊκού κινήματος, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ!

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ!

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ!
ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ!

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!

ΟΥΤΕ ΓΗ – ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!