Στη Σάμο βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, ο ειδικός γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκομένων Φορέων, Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου, κι ο βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, που έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου, με μοναδικό θέμα συζήτησης την “αποκάθαρση, αποκατάσταση του περιβάλλοντος και μεταβίβαση του οικοπεδικού χώρου του πρώην ΚΥΤ Σάμου” στον δήμο, με σκοπό την αξιοποίησή του από την τοπική κοινωνία.

“Το σημαντικό είναι ότι μετά από έξι χρόνια που βασανίστηκε, η Σάμος αφήνει πλέον το Μεταναστευτικό πίσω” τόνισε επανειλημμένα στην τοποθέτησή του ο υπουργός.

“Η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του Μεταναστευτικού απέδωσε αυτά που υποσχεθήκαμε σε εσάς και στους πολίτες της Σάμου ότι θα αποδώσουν” είπε αρχικά στην παρέμβασή του ο κ. Μηταράκης, αναφερόμενος στους δύο στρατηγικούς στόχους που έθεσε ο ίδιος και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Την ουσιαστική μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες. “Στη Σάμο το 2017 είχαμε 5.300 αφίξεις, το 2018 8.700 αφίξεις, το 2019 10.500 αφίξεις, αντίθετα το 2020 είχαμε 1.300 αφίξεις, μία μείωση 88%. Και φέτος στο πρώτο δεκάμηνο του 2021 είχαμε 242 αφίξεις, σε σχέση με 10.545 το 2019 είναι μείωση 98%. Την ίδια εποχή η Ιταλία έχει διπλασιασμό αφίξεων, η Βουλγαρία έχει τετραπλασιασμό και η Ισπανία στα Κανάρια νησιά έχει επταπλασιασμό. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν είναι ο κορωνοϊός αυτός που επηρέασε τις αφίξεις προς τη χώρα μας, γιατί οι αφίξεις συνολικά στην ΕΕ φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με το 2020. Η χώρα μας το τελευταίο 12μηνο έχει μείωση ροών συνολικά στα νησιά μας κατά 90%” επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, υποστηρίζοντας ότι ο πρώτος στρατηγικός στόχος της πολιτικής του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, επιτυγχάνεται.

“Το Βαθύ που περπάτησα, από το ξενοδοχείο μέχρι την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, μία πόλη πολύ πιο ήσυχη, πιο ασφαλής σε σχέση με αυτά που βιώσαμε μαζί την τελευταία διετία, με αυτά που βιώσαμε τα προηγούμενα έτη είναι η απόδειξη ότι επιτυγχάνουμε και τον δεύτερο στόχο” είπε ο κ. Μηταράκης και συνέχισε: “Η μείωση των ροών οδήγησε σε μείωση των διαμενόντων. Στις 31/10/2019 είχαμε εδώ στην πόλη 6.200 άτομα, πέρυσι τέτοια εποχή 4.200 άτομα, μία μείωση 32%. Στο τέλος Οκτωβρίου φέτος είχαμε 354, δηλαδή χρησιμοποιείται το 1/10 της νέας δομής, μία μείωση 94% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019”.

“Υποσχεθήκαμε μείωση ροών και το κάναμε. Υποσχεθήκαμε αποσυμφόρηση και το κάναμε. Υποσχεθήκαμε ότι ο Covid-19 δεν θα επηρεάσει τις τοπικές κοινωνίες λόγω των δομών και αυτό έγινε πράξη, δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής στη δομή, στο ΚΥΤ Βαθέος, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα στη Δομή Ζερβού. Σας υποσχεθήκαμε ότι μόλις ανοίξει η νέα δομή θα κλείσει η παλιά και πάρα πολλοί αμφέβαλλαν, έλεγαν δε θα γίνει αυτό, μας κοροϊδεύουν, θα έχουμε δύο δομές. Η δομή παραδόθηκε τον ίδιο μήνα από την έναρξη της δομής Ζερβού, όπου εντός τεσσάρων ημερών είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά, άρα και αυτό πραγματοποιήθηκε.

Υποσχεθήκαμε ότι θα δώσουμε ανταποδοτικά στους δήμους και έχουμε δώσει συνολικά 6,9 εκατ. ευρώ στον δήμο Ανατολικής Σάμου από το 2020 μέχρι σήμερα, 2.412.214 ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη, 1,8 εκατ. ως αποζημιώσεις και έκτακτες επιχορηγήσεις και έχουμε εντάξει 5 έργα στο Ταμείο Αλληλεγγύης συνολικού ποσού 2,6 εκατ. Θεσπίσαμε μόνιμο μηχανισμό αποζημιώσεων για τους κατοίκους, αν και δε νομίζω ότι θα χρειαστεί ποτέ να αποζημιωθούν κάτοικοι, διότι δε θεωρώ ότι θα ξαναέχουμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πράγματι οι περίοικοι εδώ στην πόλη από τη λειτουργία του ΚΥΤ Βαθέος” είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

“Η δομή είναι επαρκώς μακριά από την πόλη και έχει τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των ωφελούμενων, του προσωπικού και της τοπικής κοινωνίας. Και μέχρι στιγμής, κι ελπίζω αυτό να συνεχίσει και στο μέλλον, απ’ ό,τι γνωρίζω, δεν έχει δημιουργηθεί κανένα σημαντικό περιστατικό που να σχετίζεται με τη λειτουργία της” συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θεωρεί τους δήμους βασικό σύμμαχο στο θέμα του μεταναστευτικού και στηρίζεται στους δήμους.

“Νομίζω ότι η Σάμος πλέον έχει αφήσει πίσω της το μεταναστευτικό. Αυτό φαίνεται στις ποιοτικές δημοσκοπήσεις που ρωτάμε τον κόσμο εάν θεωρούν ότι η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη απ’ ό,τι ήξερε και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών παραδέχεται ότι το σήμερα είναι καλύτερο από το χτες. Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας εμπιστεύτηκαν σε αυτό το δύσκολο δρόμο και κάποια στιγμή το είχα πει και στο δημοτικό συμβούλιο της Χίου” ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηλώνοντας βέβαιος ότι η νέα, κλειστή ελεγχόμενη δομή στη θέση Ζερβού καλύπτει και την οποιαδήποτε μελλοντική ανάγκη μπορεί να υπάρξει.

“Η δομή είναι άδεια και θα είναι ακόμα πιο άδεια, ελπίζω, στο τέλος του χρόνου” προσέθεσε ο κ. Μηταράκης. “Αφήσαμε λοιπόν το μεταναστευτικό πίσω μας και νομίζω αυτή είναι μια επιτυχία που ανήκει σε όλους. Από κει και πέρα, ιδεοληψίες θα υπάρχουν πάντα. Θα υπάρχουν αυτοί που ονειρεύονται την πολιτική ανοιχτών συνόρων που δημιούργησε την κρίση του 2015. Αυτοί που για οικονομικούς ή για ιδεολογικούς λόγους θέλουν να ξαναδούμε ροές. Αλλά με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτό δεν θα ξανασυμβεί” τόνισε.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι άδειες θα είναι και οι δομές που πρόκειται να εγκαινιαστούν στις 27 Νοεμβρίου στην Κω και στη Λέρο, ενώ ανέδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης “μέσα στο 2022 να ολοκληρώσει τη δημιουργία των νέων δομών στη Χίο για να κλείσει η ΒΙΑΛ, και στη Λέσβο για να κλείσει η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι”.

Το παλιό ΚΥΤ στο Βαθύ

“Έχω δεσμευθεί προς τον δήμο, με εντολή του πρωθυπουργού, ότι το υπουργείο θα πληρώσει το ισόποσο της αγοράς. Επαφίεται, λοιπόν, στο δήμο ανατολικής Σάμου, που έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες, να ξεκινήσει τη διαδικασία με την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και να ετοιμαστεί η συμβολαιογραφική πράξη αγοράς της έκτασης από τον δήμο. Εμείς θα μεταβιβάσουμε ως δωρεά του υπουργείου προς τον δήμο το ποσό που απαιτείται για την αγορά της έκτασης, για τα έξοδα της μεταβίβασης και για τα έξοδα που θα χρειαστούν και για τις πρώτες ενέργειες για τη χρήση της γης” είπε για το χώρο του παλαιού ΚΥΤ στο Βαθύ, καλώντας τον δήμο, που έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία, να επιλέξει τι θέλει να κάνει.

“Το σημαντικό είναι ότι μετά από έξι χρόνια που βασανίστηκε η Σάμος, πλέον μπορούμε να πούμε ότι το Μεταναστευτικό είναι πίσω μας και δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για τη μέση οικογένεια, για τον μέσο επιχειρηματία στη Σάμο. Φαντάζομαι έτσι ισχύει και στη Χίο αυτή τη στιγμή, δεν είναι το θέμα συζήτησης πλέον στις παρέες μας, στις οικογένειές μας κάθε μέρα, όπως ήταν το 2015-2016.

Πέρα από όλους εσάς, θέλω να ευχαριστήσω δύο εξαιρετικούς Σαμιώτες για τη μεγάλη στήριξη και εμπιστοσύνη τους. Τον καθηγητή και βουλευτή της ΝΔ κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, που από την πρώτη στιγμή στήριξε την πολιτικής απεμπλοκής της Σάμου από το Μεταναστευτικό, και τον δικό σας, τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνο Λογοθέτη, ο οποίος νυχθημερόν ασχολήθηκε και με το θέμα της λειτουργίας της νέας δομής και με το άμεσο κλείσιμο του Βαθέος” κατέληξε ο κ. Μηταράκης.

Πηγή: Samos Voice

Οι λοιπές τοποθετήσεις

Από την πλευρά του ο κ. Στεφανάδης τόνισε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο το μεταναστευτικό και δε θα επιτρέψει ξανά η Σάμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, τόνισε ότι η συνεργασία όλων έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα για το κλείσιμο του ΚΥΤ στην πρωτεύουσα του νησιού και η συνέχισή της θα μπορέσει να έχει ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα για την αξιοποίηση του χώρου ζητώντας να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά του υπουργείου.

Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης ζήτησαν να εκποιηθούν παλιές μηχανές και σκάφη που βρίσκονται σε αποθήκες του Λιμενικού και μάλιστα υπήρξε πρόταση τα χρήματα που θα προκύψουν να δοθούν στο Λιμενικό Ταμείο. Επίσης τέθηκε θέμα για τις αποζημιώσεις προς τους ιδιοκτήτες των όμορων οικοπέδων του πρώην ΚΥΤ, αλλά και των δικαιούχων που είχαν πέσει θύματα κλοπής από μετανάστες.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει όλες τις προτάσεις που τέθηκαν στο συμβούλιο από το οποίο απείχε η Λαϊκή Συσπείρωση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αναφέροντας ότι “το «κακοστημένο σόου» της κυβέρνησης με φόντο τη Σάμο για το «επίτευγμα» της γιγάντιας φυλακής προσφύγων συνεχίζεται”.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!