Κινητοποίηση οργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης στο Βαθύ το Εργατικό Κέντρο Σάμου, με τη συμμετοχή του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, σωματείων και φορέων, με σκοπό “να διατρανωθεί για άλλη μια φορά η ριζική αντίθεση στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και το πώς θα οργανωθεί καλύτερα η δράση ώστε να μείνει στα χαρτιά και να μην εφαρμοστεί”.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΕΚΣ, εκφράστηκε “κραυγή αγωνίας γιατί έχει περάσει ένας χρόνος από τον φονικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου και η τοπική κοινωνία συνεχίζει να ζει με τις καταστροφικές συνέπειές του και την ανασφάλεια. Τα ψεύτικα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις περισσεύουν, αλλά αυτά δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Το κράτος και οι υπηρεσίες του να κινούνται με ρυθμούς χελώνας και ο κόσμος να μένει σε κίτρινα κτίρια με ευθύνη του για την ίδια του τη ζωή και με γκρεμισμένα ή ετοιμόρροπα κτίρια γύρω του”.

Μετά την πορεία στο κέντρο της πόλης, χαιρετισμό στη συγκέντρωση, στην πλατεία Πυθαγόρα, απηύθυνε εκ μέρους του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ ο γραμματέας, Μανώλης Παχυμανώλης, περιγράφοντας “το δύσκολο εργασιακό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και στον δημόσιο τομέα με την εντατικοποίηση της δουλειάς, την ακρίβεια στα λαϊκά νοικοκυριά”. Όπως επισήμανε, “η μόνη διέξοδος είναι η οργάνωση και οι διεκδικήσεις να είναι μόνιμο μέλημα της κοινωνίας μας, πόσο μάλλον και για την αποκατάσταση του νησιού από τον σεισμό”.

Την κεντρική ομιλία έκανε το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νανά Νικολάου, που αρχικά εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στον “παλικαρίσιο αγώνα” που δίνουν οι λιμενεργάτες της Cosco, που είχε ως αποτέλεσμα ύστερα από 7ήμερη απεργία τους να δικαιωθεί η πλειονότητα των αιτημάτων τους. “Χρειάστηκε γι’ αυτό να θρηνήσουμε έναν νεκρό εργάτη, όπως και στη Θεσσαλονίκη τον διανομέα της Wolt που δούλευε με το συνεργατικό μοντέλο που ορίζει ο νόμος έκτρωμα του Χατζηδάκη” ανέφερε.

Η ομιλήτρια εστίασε σε βασικά σημεία του νόμου, όπως η κατάργηση του 8ωρου και της αμοιβής των υπερωριών, την απλήρωτη δουλειά, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων, το “άθλιο καθεστώς” της τηλεργασίας, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Ταυτόχρονα, περιέγραψε την κατάσταση που έχει επέλθει το νησί μετά τον φονικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου, “με τους σεισμόπληκτους να μένουν σε σπίτια με ακριβά ενοίκια και τη στεγαστική συνδρομή να παραμένει πολύ μικρή και εκπρόθεσμη, ενώ συναντούν σοβαρές δυσκολίες για να βρουν και να πληρώσουν μηχανικό που θα ολοκληρώσει τη μελέτη για την επισκευή των σπιτιών τους με το ίδιο το κράτος να σφυρίζει αδιάφορα σε αυτό”. Έκανε αναφορά και στην ανάγκη να επισκευαστούν άμεσα τα σχολεία που έπαθαν ζημιές από τον σεισμό, να αναγερθούν νέα και να μη γίνει μονιμότητα το μάθημα σε κοντέινερ, αλλά και στην ανάγκη άμεσης αποκατάστασης των ζημιών σε δημόσιες υποδομές, μόλους λιμένων και αλιευτικών καταφυγίων, τον δρόμο στα Αυλάκια.

Τέλος, έγινε κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο να ενταθούν οι προσπάθειες σε διάφορους χώρους για την επιτυχία των αρχαιρεσιών (ξενοδοχοϋπάλληλοι-επισιτισμός-τουρισμός, μουσικοί, χειριστές κλπ), άμεσα να προχωρήσουν σε συνελεύσεις, συσκέψεις, συντονισμό με τα μέλη, νέες εγγραφές στα σωματεία. Να πάρουν αποφάσεις ότι δε θα καταθέσουν μητρώα, καταστατικό, οικονομικές καταστάσεις στο κράτος, “που θέλει να φακελώσει τους αγωνιστές και να δώσουν τη μάχη ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις να δοθεί μεγάλη απεργιακή απάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα στους χώρους δουλειάς”.

Φωτογραφίες: ΕΚΣ

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!