Απάντηση στην ερώτηση που έχει κατατεθεί στη Βουλή από την Ελληνική Λύση με θέμα την “Καθυστέρηση των έργων αποπεράτωσης της Πορφυριάδας Σχολής στο Καρλόβασι της Σάμου” έδωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Δείτε την πλήρη ερώτηση των βουλευτών Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης  προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Υπουργό Εσωτερικών και στη συνέχεια την απάντηση της κ. Κεραμέως.

Ερώτηση με θέμα “Καθυστέρηση των έργων αποπεράτωσης της Πορφυριάδας Σχολής στο Καρλόβασι, της Σάμου” (ημερομηνία 7/9/2021):

“Κυρία και κύριε Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Σάμου και σύμφωνα με δημοσίευμα σε ιστοσελίδα του Διαδικτύου, καθυστερεί η ολοκλήρωση των εργασιών αποπεράτωσης των ζημιών του εξωτερικού χώρου της Πορφυριάδας Σχολής, στο Καρλόβασι, της Σάμου.

Οι ζημιές προκλήθηκαν, ως γνωστόν, από τον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε την Σάμο στα τέλη Οκτωβρίου, του 2020.

Η Πορφυριάδα Εμπορική Σχολή είναι ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα κτίσματα της πόλης του Καρλοβάσου.

Αποτελείται από δύο παράλληλες πτέρυγες συμμετρικές μεταξύ τους, οι οποίες συνδέονται με μια τρίτη κάθετη σ’ αυτές, δημιουργώντας στην εικόνα κάτοψης, σχήμα που μοιάζει με το γράμμα «Η» (ήτα).

Η Πορφυριάδα χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα με χρήματα του Καρλοβασίτη Πορφύριου Ζαμπέτη και στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της φιλοξένησε την Εμπορική Σχολή της Σάμου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε στις δέουσες παρεμβάσεις, προκειμένου οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών του διατηρητέου κτηρίου της Πορφυριάδας Σχολής, στο Καρλόβασι, της Σάμου να επισπευστούν, ώστε να αποπερατωθούν εντός του τρέχοντα μήνα;

Η απάντηση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (ημερομηνία 2/11/2021):

Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 8930/13-9-2021, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Η μέριμνα για την ανέγερση των σχολικών κτηρίων, την επισκευή, συντήρηση και τη βελτίωση των υποδομών των σχολικών μονάδων εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Δήμων βάσει των άρθρων 75 παρ. Ι τομέας ΣΤ΄ του Ν.3463/2006, ΦΕΚ 114/Α’ και 94 παρ.4 του Ν. 3852/2010, ΦΕΚ 87/Α’.

Ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με τη σχολική στέγη, είναι επιτελικός, με τον καθορισμό των προδιαγραφών των χώρων ως προς το είδος, τον αριθμό και το μέγεθος αυτών που αποτυπώνονται στο εκάστοτε κτηριολογικό πρόγραμμα.

Μετά από έλεγχο του αρχείου της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ., διαπιστώθηκε ότι έχει χορηγηθεί το αριθμ. πρωτ. 70775/ΣΤ1/17-6-2010 κτηριολογικό πρόγραμμα για το 1ο 12/θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο στο Καρλόβασι της Σάμου, για προσθήκη και εσωτερική διαρρύθμιση στο κτήριο της Πορφυριάδας σχολής στο οποίο στεγαζόταν η σχολική μονάδα“.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!