Yπογράφηκε από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγο Ιωάννη Σταμούλη, η η απόφαση για την επέκταση της απαγόρευσης χρήσης πυρός έως και τις 15 Νοεμβρίου 2021, στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2021 Πυροσβεστικής διάταξης σε Σάμο, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Προηγήθηκαν σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των συγκεκριμένων περιοχών.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των ρυθμίσεων της 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 1923, τεύχος Β’, της 13.5.2021, περιλαμβάνονται:
1. Επέκταση του πεδίου εφαρμογής των μέτρων για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών, καταλαμβάνοντας πλέον και χώρους που βρίσκονται εντός ή σε απόσταση τριακοσίων (300) μέτρων από δάση ή δασικές εκτάσεις, αγροτικές και λοιπές εκτάσεις (παρ. 2 του άρθρου 1).
2. Εναρμόνιση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου με τις ισχύουσες διατάξεις για δασικές, αγροτικές και λοιπές εκτάσεις, οικοπεδικούς κλπ. χώρους, με αύξηση του επιπέδου πυροπροστασίας των αναφερόμενων στη διάταξη χώρων.
3. Ο καθορισμός νέων απαγορεύσεων, περιορισμοί ή/και επιτρεπόμενες ενέργειες για καύση ανά κατηγορία καύσης, όπως καύση κλαδεμάτων πολυετών φυτειών (άρθρο 4), και η καύση για την αναβλάστηση των βοσκοτόπων (άρθρα 6) ή για τη λειτουργία των πεδίων βολής και των ανοικτών σκοπευτηρίων (άρθρο 14), τη χρήση και καύση ειδών πυροτεχνίας ή τη ρίψη Sky Lanterns (άρθρο 15) ή για τη χρήση συσκευών έψησης (άρθρο 16).
4. Η ρύθμιση εκ νέου διατάξεων απαγόρευσης, περιορισμοί ή/και επιτρεπόμενες ενέργειες αναφορικά με την καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας (άρθρο 3), την καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων (άρθρο 5), τους χώρους απορριμμάτων, αποβλήτων και ογκωδών αντικειμένων (άρθρο 8), τους χώρους υγειονομικής ταφής (άρθρο 9) και το κάπνισμα μελισσών (άρθρο 11).
5. Η ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Συντονιστή Επιχειρήσεων, ως νέο όργανο, σύμφωνα με το ν. 4662/2020 (Α΄ 27), ύστερα από αιτιολογημένη έγγραφη εισήγηση του Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού και σύμφωνη γνώμη του Διοικητή της αρμόδιας Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης, να εκδίδει κανονιστική πράξη με την οποία καθορίζεται η επέκταση των οριζόμενων χρονικών ορίων για τη χρήση πυρός στις αναφερόμενες στην παρούσα Πυροσβεστική Διάταξη εκτάσεις (άρθρο 19).
Αναλυτικά οι γενικές διατάξεις της Πυροσβεστικής Διάταξης είναι οι εξής:
1. Οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση φωτιάς και να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, όπως καθορίζονται στην παρούσα, τα οποία συμβάλλουν είτε στην ελαχιστοποίηση πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, είτε στην άμεση και ευχερέστερη καταστολή της στους χώρους, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 1 της παρούσας.
2. Με την επιφύλαξη των ειδικότερων ρυθμίσεων των άρθρων 3 έως και 16, στις κατά περίπτωση εκτάσεις, περιοχές και χώρους του άρθρου 1, απαγορεύεται:
2.1. Η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (άρθρο 3), κλαδεμάτων πολυετών φυτειών (άρθρο 4), χορτολιβαδικών εκτάσεων (άρθρο 5) και η καύση για την αναβλάστηση των βοσκοτόπων (άρθρο 6).
2.2. Η τοποθέτηση, φύλαξη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών εντός αυτών (άρθρο 7).
2.3. Η τοποθέτηση, φύλαξη ή απόρριψη και καύση απορριμμάτων, αποβλήτων η ογκωδών αντικειμένων εντός αυτών (άρθρο 8).
2.4. Η καύση εντός των χώρων Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων (άρθρο 9).
2.5. Η καύση ανθρακοκαμίνων, ασβεστοποιίας και η εγκατάσταση εργαστηριακών συγκροτημάτων (άρθρο 10).
2.6. Το κάπνισμα μελισσών (άρθρο 11).
2.7. Το άναμμα φωτιάς, η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων – σπίρτων και άλλων υλών σε οικοπεδικούς χώρους (άρθρο 12).
2.8. Οι θερμές εργασίες (άρθρο 13).
2.9. Η ρίψη βολών στα πεδία βολής και ανοικτά σκοπευτήρια (άρθρο 14).
2.10. Η καύση ειδών πυροτεχνίας και η ρίψη sky lanterns (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια) (άρθρο 15).
2.11. Η χρήση συσκευών έψησης (άρθρο 16).
2.12. Το άναμμα και η διατήρηση φωτιάς στην ύπαιθρο για οποιοδήποτε σκοπό.
2.13. Η απόθεση ή εγκατάλειψη ή η απόρριψη, από πεζούς ή εποχούμενους, οποιουδήποτε αντικειμένου ή ύλης ή ουσίας (όπως τσιγάρα, σπίρτα ή άλλα συναφή), η οποία δύναται να αποτελέσει αιτία έναυσης φωτιάς ή πυρκαγιάς.
2.14. Η θήρα με όπλα, που έχουν βύσμα από ύλη, από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά.
3. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπονται ενέργειες και εργασίες που προϋποθέτουν τη χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο ή σε χώρους του άρθρου 1 της παρούσας, την τοποθέτηση, φύλαξη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών, τη χρήση ειδών πυροτεχνίας ή τη χρήση συσκευών έψησης κ.λπ., μόνο υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στα άρθρα 3 έως και 16 της παρούσας.