Σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα έναν χρόνο μετά τον φονικό σεισμό στη Σάμο πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη των δύο αδικοχαμένων μαθητών, του Άρη και της Κλαίρης, στο στενό σοκάκι που έμελε να γίνει ο τάφος τους, με την πτώση ενός παλαιού κτίσματος που τους καταπλάκωσε.

Παρουσία των γονέων και συμμαθητών τους, εκπαιδευτικών, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, του καθηγητή Γεωλογίας-προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα και σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη τους από τον μητροπολίτη κ. Ευσέβιο.

Αμέσως μετά έγινε η μετονομασία της συγκεκριμένης οδού σε Οδό Μαθητών Άρη και Κλαίρης, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου, την οποία ανέγνωσε η γραμματέας του Συμβουλίου, Μαρία Κονδύλη.

Οι γονείς των γονιών με βουβό πόνο ευχαρίστησαν τον κόσμο για την παρουσία του, αλλά και τη στήριξή του όλον τον προηγούμενο χρόνο. “Είναι μία δύσκολη ημέρα. Ένας χρόνος από την απώλειά των παιδιών μας και η αγάπη του κόσμου είναι τόσο μεγάλη, που ευχόμαστε να φτάνει στον Άρη και στην Κλαίρη και να ζεσταίνει τις ψυχούλες τους” είπε η μητέρα της άτυχης μαθήτριας, Κόμισσα Σκρίνου.

“Είναι μία ημέρα μνήμης για τα αδικοχαμένα παιδιά, τον Άρη και την Κλαίρη. Βρισκόμαστε εδώ στη σεμνή τελετή της ονοματοδοσίας της οδού που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα την ημέρα του φονικού σεισμού, σε οδό Κλαίρης και Άρη, ενώ λίγο νωρίτερα σε σύσκεψη ο υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος, αφού άκουσε και κατέγραψε επιμέρους προβλήματα, ενημέρωσε λεπτομερώς για την μέχρι τώρα πορεία των έργων και δράσεων αποκατάστασης των καταστροφών από τον σεισμό” δήλωσε ο βουλευτής του νομού, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Ένα δύσκολο έτος χαρακτήρισε τον χρόνο που πέρασε και ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, λέγοντας ότι όσες καταστροφές και αν έγιναν, θα αποκατασταθούν. “Μόνο η απουσία των παιδιών θα παραμείνει” τόνισε.

“Είναι μια δύσκολη ημέρα που δεν υπάρχουν λόγια αυτή την στιγμή. Υπάρχει ανάγκη για έργα. Για εργασία, συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς όπως κάναμε εδώ και ένα χρόνο και συνεχίζουμε. Έτσι αυτή πρέπει να είναι η απάντηση της πολιτείας απέναντι στον άδικο χαμό των δύο μαθητών. Να προχωρήσουνε όσο πιο γρήγορα γίνεται τα μέτρα αποκατάστασης και στήριξης” είπε ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος και συμπλήρωσε:

“Σήμερα είχαμε μια διευρυμένη σύσκεψη στη Λέσχη Αξιωματικών με όλους τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής και τους αυτοδιοικητικούς. Ο στόχος ήταν να εμπλουτίσουμε το πλαίσιο στήριξης που ισχύει μέχρι σήμερα. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας arogi.com.gr που θα αφορά και τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας στην Σάμο. Έχουν γίνει οι σχετικές διατάξεις άρα δρομολογείται και αυτό. Έχουμε ολοκληρώσει σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό τη διαδικασία αποζημίωσης των επιχειρήσεων. Προχωρούν οι διαδικασίες όσον αφορά στις κατοικίες που θα στηριχτούν στο άνοιγμα της πλατφόρμας για την Σάμο. Αυτό σημαίνει ότι οι σεισμόλπηκτοι συμπολίτες μας θα μπαίνουν και θα μπορούν να λαμβάνουν ποσά από 14.000 ευρώ και κάτω όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές. Παράλληλα τέθηκε στο τραπέζι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του νησιού, για υποδομές, παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς φορείς αλλά και με ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα ώστε να καταφέρουμε να δρομολογήσουμε το νησί σε μία τροχιά ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Αυτό το κάνουμε σε κάθε περιοχή που έχει πληγεί από μία φυσική καταστροφή, το κάνουμε φυσικά και στην Σάμο με αποτέλεσμα την επόμενη περίοδο να έχουμε και μια πιο στοχευμένη σύσκεψη με τους ερευνητικούς και πανεπιστημιακούς φορείς στο νησί ώστε να δρομολογήσουμε τα επόμενα βήματα της σχετικής μελέτης που θα πραγματοποιηθεί για το νησί”.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!