Με τη διαχείριση δυο περιστατικών εμπορίας γυναικών (trafficking) που διαμένουν στους καταυλισμούς της Χίου και της Κω ξεκίνησε την Πέμπτη στη Σάμο η διήμερη άσκηση “ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021”.

Πρόκειται για την πρώτη ιστορικά άσκηση σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια της οποίας μεταξύ των άλλων θα πραγματοποιηθεί και επιχείρηση εκκένωσης καταυλισμού προσφύγων-της ΚΕΔ Ζερβού σε πραγματικό χρόνο, με τη συμμετοχή όλων των εθνικών Αρχών.

Η άσκηση διοργανώνεται από τη γενική γραμματεία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Μάνο Λογοθέτη και το γενικό πρόσταγμα έχει η αρχιπύραρχος Δρ Καλλιόπη Σαΐνη (φωτογραφία), γενική συντονίστρια του Εθνικού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών “Αγνοδίκη” και ειδική σύμβουλος της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδιας για την Ένταξη, Σοφίας Βούλτεψη.

Σύμφωνα με τα σενάρια της χθεσινής άσκησης, οι τοπικές αρχές παρενέβησαν αρχικά στη Χίο. Εκεί, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, υπήρξε πληροφορία από ανώνυμο τηλεφώνημα σχετικά με γυναίκα υπήκοο Νιγηρίας, με το όνομα Lydia Bisoron, ηλικίας περίπου 20 ετών, αδύνατης, με μαύρα κοντά μαλλιά, η οποία διαμένει στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Χίο. Η πληροφορία ανέφερε πως πιθανόν αποτελεί θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από δύο ομοεθνείς της, που διαμένουν επίσης στο ΚΥΤ.

Στη συνέχεια επενέβησαν στην Κω και ενώ το ΚΥΤ του νησιού εκκενώνονταν μετά από ισχυρό μετασεισμό, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν άτομο σε κατάσταση πανικού, το οποίο έλεγε συνεχώς «saveLeila, saveLeila». Η έρευνα οδήγησε σε Αφρικανή ονόματι Λειλά, θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από δύο ομοεθνείς της, η οποία και εξαναγκάζεται, με τη χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας, καθώς και θρησκευτικών τελετών μαγείας (βουντού, τζούτζου), να πραγματοποιεί ερωτικές συνευρέσεις εντός του ΚΥΤ Κω, κυρίως με αλλοδαπούς άνδρες.

Στην άσκηση “ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021” συμμετέχουν 2.000 άτομα στο πεδίο και 1.000 από την Αθήνα και τα ΚΥΤ, με την ταυτόχρονη συμμετοχή έξι Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Φυλάκιο, Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Λέρος, Κως), επτά εθνικών κέντρων επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ, ΓΓΠΠ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ), τεσσάρων ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών (EASO-Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ύπατη Αρμοστεία, FRONTEX), του δήμου Ανατολικής Σάμου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και των ίδιων των επωφελουμένων προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στόχος είναι η μεγάλης εμβέλειας αυτή άσκηση να εδραιωθεί ως αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του σχεδιασμού και της διαχείρισης κρίσεων εκτάκτων αναγκών από φυσικές καταστροφές.

Ας σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το σενάριο περιλαμβάνει τους χώρους διαμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων με συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης των παιδιών, αλλά και αντιμετωπίζει την εμπορία ανθρώπων ως μέρος της διαχείρισης κρίσης.

Για τη χθεσινή πρώτη μέρα της άσκησης “ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021”, από τη Σάμο όπου βρέθηκε, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, δήλωσε: “Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες, αλλά και λαμβάνουμε μέρος, σε μια πολύ σημαντική και πρωτοποριακή άσκηση που δοκιμάζει το σύνολο του δυναμικού της χώρας, με τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει πυλώνα προστασίας, όχι μόνο του προσφυγικού πληθυσμού, αλλά και των νησιών μας.

Μια από τις πιο σημαντικές αποστολές της είναι ακριβώς η εμπέδωση της ασφάλειας στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν νέες πτυχές, που περιλαμβάνουν εξαιρετικά ευαίσθητους τομείς, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα και η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Φωτογραφίες: Πρόμαχος 2021

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!