Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βαθύ, ενόψει της έναρξης της άσκησης “ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021”, της πρώτης μεγάλης επιχείρησης εκκένωσης προσφύγων σε πραγματικό χρόνο, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της Σάμου, στη θέση Ζερβού.

Μίλησαν σχετικά ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, και η διοικητής της άσκησης, αρχιπύραρχος Καλλιόπη Σαΐνη.

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, “η άσκηση ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021 είναι μια μεγάλη πρόκληση, που θα δοκιμάσει στη πράξη την επιχειρησιακή ικανότητα και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση ενδεχόμενων κρίσεων. Πρόκειται για ένα γενναίο βήμα που θα αναδείξει την ετοιμότητά μας, τόσο επί χάρτου, όσο και σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο”.

Από την πλευρά της, η διοικητής Καλλιόπη Σαΐνη δήλωσε πως “μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή της άσκησης «Αγνοδίκη» τον χειμώνα του 2021 και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα σε δομές της ενδοχώρας, η ομάδα σχεδιασμού και διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μεταφέρεται πλέον και στα νησιά, στο πλαίσιο μιας ευρύτερα αναπτυσσόμενης στρατηγικής για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση κρίσεων στο πεδίο. Προσδοκούμε η άσκηση ΠΡΟΜΑΧΟΣ 2021 να αφήσει παρακαταθήκη τεχνογνωσίας και πολύτιμης εμπειρίας που θα αξιοποιηθεί με την οργάνωση σε ετήσια βάση ασκήσεων τόσο τοπικού, όσο και εθνικού χαρακτήρα”.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πρόκειται για την πρώτη ιστορικά άσκηση σε κράτος-μέλος της ΕΕ στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση εκκένωσης προσφύγων σε πραγματικό χρόνο και με τη συμμετοχή όλων των εθνικών αρχών.

Με 2.000 συμμετοχές στο πεδίο και 1.000 από την Αθήνα και τα ΚΥΤ, με την ταυτόχρονη συμμετοχή έξι Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Φυλάκιο Έβρου, Χίος, Σάμος, Μυτιλήνη, Λέρος, Κως), επτά Εθνικών Κέντρων Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ, ΓΓΠΠ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ), τεσσάρων ευρωπαϊκών και διεθνών Οργανισμών (EASO-Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ύπατη Αρμοστεία, FRONTEX), του δήμου Ανατολικής Σάμου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά και των ίδιων των επωφελουμένων προσφύγων και μεταναστών, “η μεγάλης εμβέλειας, πρωτοποριακή αυτή άσκηση φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του σχεδιασμού και της διαχείρισης κρίσεων εκτάκτων αναγκών από φυσικές καταστροφές” αναφέρει το υπουργείο.

Το σενάριο περιλαμβάνει και τους χώρους διαμονής των ασυνόδευτων ανηλίκων, με συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης των παιδιών, ενώ αντιμετωπίζει και την εμπορία ανθρώπων (trafficking) ως μέρος της διαχείρισης κρίσης.

Η άσκηση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα, Μάνο Λογοθέτη, ενώ το γενικό πρόσταγμα έχει η αρχιπύραρχος δρ Καλλιόπη Σαΐνη, διοικητής του ΠΡΟΜΑΧΟΥ, γενική συντονίστρια του Εθνικού Σχεδίου Εκτάκτων Αναγκών “Αγνοδίκη” και ειδική σύμβουλος της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδιας για την Ένταξη, Σοφίας Βούλτεψη.

Το μεγαλύτερο τμήμα του σεναρίου θα είναι διαθέσιμο μέσω των social media και σε livestreaming μέσω της ιστοσελίδας της άσκησης (https://promahos2021.migration.gov.gr/).

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!