Πάνω από δύο πανέμορφα ορεινά χωριά της Σάμου, τον Πλάτανο και τα Σκουραίικα, πέταξε πρόσφατα το drone του Γιάννη Καπανταή για να αποτυπώσει με την κάμερά του τα υπέροχα πλάνα που μπορείτε να απολαύσετε στα παρακάτω βίντεο!

Πλάτανος

Ο Πλάτανος βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Σάμου, σε απόσταση 45 χλμ. από την πόλη της Σάμου και 13 χλμ. από το Καρλόβασι. Το χωριό είναι χτισμένο σε μεγάλο υψόμετρο πάνω στο όρος Καρβούνη, ανάμεσα σε δάση και αμπέλια.

Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί το Δημοτικό σχολείο, έργο του σπουδαίου Πλατανιώτη αρχιτέκτονα και κληρικού Νικολάου Τσουκαλαδάκη.

Έργο του ίδιου και η Πορφυριάδα Σχολή, στο Καρλόβασι. Αξιόλογη είναι επίσης, η αρχιτεκτονική των παραδοσιακών σπιτιών, με τον τύπο του δώματος που καλύπτεται από κόκκινο πηλό της περιοχής.

Ονομαστή είναι η γραφική του πλατεία με τα πλατάνια, τη βρύση με τα κρυστάλλινα νερά, τα καφενεία και τις ταβέρνες.

Πηγή: VisitSamos.gr

Σκουραίικα Σάμου

Τα Σκουραίικα είναι μικρό χωριό που βρίσκεται στα Νότια της Σάμου στους πρόποδες του όρους Μπουρνιά, παρακλάδι του όρους Καρβούνι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 181 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Συνορεύει στα βόρεια με το Νεοχώρι, ανατολικά με τους Σπαθαραίους και δυτικά με τα Κουμαίικα.

Τα Σκουραίικα είναι χτισμένα σε ένα βαθούλωμα στην πλαγιά του όρους Μπουρνιά παρακλάδι του όρους Καρβούνι και ανάμεσα σε δύο χείμαρρους: ανατολικά με το ρέμα της «Μουριάς» και δυτικά με το ρέμα «Ξουδμέϊκα»

Το χωριό πήρε το όνομά του από τον πιο πλούσιο κάτοικο εκ των πρώτων οικιστών, τον Γεώργιο Σκούρα.

Τα Σκουραίικα έχουν 105 σπίτια και είχαν 600 κατοίκους που ασχολούνταν με τη γεωργία, την αλιεία και το εμπόριο. Σήμερα έχουν 120 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους γεωργοί και συνταξιούχοι.

Το χωριό Σκουραίικα παράγει ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, οπωροκηπευτικά, κουκιά που έχουν πανσαμιακό χαρακτήρα διότι είναι γλυκά και γρήγορα στο βράσιμο, αμύγδαλα και κρασί στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ο Ενοριακός Ιερός ναός Σκουραιίκων είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Είναι ένας μεγαλόπρεπος λιθόχτιστος ναός, βυζαντινού ρυθμού (μονόκλιτος εγγεγραμμένος σταυροειδής μετά τρούλου). Άρχισε να χτίζεται από τους κατοίκους το 1920 και τελείωσε το 1922. Είναι σχέδιο του γάλλου μηχανικού Ντιμπρέ.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!