“Είναι εξωφρενικό και ανεπίτρεπτο μια ολόκληρη κοινωνία, πολίτες και δικηγόροι να είναι έρμαιο και «παιχνίδι» μερίδας δικαστικών υπαλλήλων που παραβιάζουν τον νόμο και ενεργούν αυθαίρετα και ετσιθελικά. Είναι εγκληματικό να καταστρέφεται μία κοινωνία που μάταια προσδοκά απονομή δικαιοσύνης και δικαστική προστασία” αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, Γιώργος Κολλάρος.

Όπως εξηγεί στην επιστολή αυτή, που κοινοποιεί και στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, με έγγραφό του ο σύλλογος Δικαστικών υπαλλήλων Σύρου ενημέρωσε ότι “η Γ.Σ. στη συνεδρίαση της 29/9/2021 αποφάσισε την απεργιακή κινητοποίηση τις μέρες των συνεδριάσεων του μεταβατικού Εφετείου Αιγαίου στη Σάμο στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την τροποποίηση του ΠΔ 282/1994 με το ΠΔ 88/21-10-2020, δυνάμει του οποίου και λόγω της απόλυτης διατύπωσής του οι υποθέσεις της μεταβατικής έδρας στη Σάμο εκδικάζονται πλέον αποκλειστικά και χωρίς τη διαζευκτική ευχέρεια με υπαλλήλους της γραμματείας του Εφετείου Αιγαίου, ανεξαρτήτως των πρακτικών δυσχερειών που προκύπτουν, των εκάστοτε υπηρεσιακών αναγκών και οποιουδήποτε κωλύματος των συναδέλφων δικαστικών υπαλλήλων του Εφετείου”.

Σύμφωνα με τον κ. Κολλάρο, το μεταβατικό Εφετείο Αιγαίου έχει να συνεδριάσει στη Σάμο εδώ και δύο χρόνια, “με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην απονομή της δικαιοσύνης, αφού στις δικασίμους του έτους 2020 έκαναν απεργία οι δικαστικοί υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Σάμου και στις τρεις δικασίμους του 2021 οι δικαστικοί υπάλληλοι της Σύρου. Η απεργία των δικαστικών υπαλλήλων της Σάμου στηριζόταν σε δίκαια αιτήματα και κυρίως στο γεγονός της μη κάλυψης από το αρμόδιο υπουργείο των οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα το Πρωτοδικείο και οι εν γένει δικαστικές υπηρεσίες του να υπολειτουργούν, μάλιστα ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου σε ένδειξη συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα τους στήριξε τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Εν τω μεταξύ, μετά από αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, στις 21-10-2020 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΠΔ 88/21-10-2020 2020 δυνάμει του οποίου οι υποθέσεις της μεταβατικής έδρας στη Σάμο εκδικάζονται πλέον αποκλειστικά με υπαλλήλους της γραμματείας του Εφετείου Αιγαίου.

Εξαιτίας λοιπόν της τροποποίησης του ΠΔ, οι υπάλληλοι της Σύρου, χωρίς κανένα ουσιαστικό και νομικό λόγο, εντελώς προσχηματικά, χωρίς συνδικαλιστικό αντικείμενο (αφού ούτε υπηρεσιακές ανάγκες υφίστανται καθώς το Εφετείο είναι στελεχωμένο με επαρκές υπαλληλικό προσωπικό, το δε κώλυμα συναδέλφων που επικαλούνται είναι αόριστος και αναπόδεικτος λόγος) άρχισαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα το Εφετείο στη Σάμο να μη συνεδριάσει ούτε τον Φεβρουάριο, ούτε Απρίλιο-Μάιο και τώρα Οκτώβριο του 2021.

Διαμαρτυρόμαστε λοιπόν έντονα προς κάθε κατεύθυνση και καλούμε τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Άρειο Πάγο να παρέμβει άμεσα και καταλυτικά ούτως ώστε να εφαρμοστεί το ΠΔ 88/2020 ή να μεριμνήσει ώστε τουλάχιστον ένας υπάλληλος με οργανική θέση αποκλειστικά να καλύπτει τη γραμματεία του μεταβατικού Εφετείου Αιγαίου. Σε κάθε περίπτωση, το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να λυθεί το θέμα της αρνησιδικίας, των καταστροφικών για τη κοινωνία της Σάμου συνεπειών ένεκα των συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων, να προβεί άμεσα στην κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων στο Πρωτοδικείο Σάμου.

Είναι υποχρέωσή σας να επιλύσετε το πρόβλημα που ανέκυψε με τον προσφορότερο τρόπο, ούτως ώστε να σταματήσει η αρνησιδικία, ο εμπαιγμός, η κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών Συνταγματικών δικαιωμάτων δικηγόρων και πολιτών και η κατάλυση του Κράτους δικαίου” τονίζει ο πρόεδρος των δικηγόρων της Σάμου.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!