Φωτογραφία αρχείου από το 902.gr

Η κυβέρνηση αποφάσισε να τελειώνει με τα επιδόματα ανεργίας” τονίζει  σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία & Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, ενώ παράλληλα το σωματείο προγραμματίζει Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο.

Η ανακοίνωση που περιλαμβάνει τα αιτήματα του σωματείου αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Με απόλυτη συνέπεια ως προς την ικανοποίηση των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας, το υπουργείο εργασίας και η κυβέρνηση δίνουν το τελειωτικό χτύπημα στους εποχικούς εργαζόμενους του κλάδου.

Ο φετινός χειμώνας δε θα έχει ΚΑΜΙΑ προστασία για τους ανέργους!

– Οι εποχικά εργαζόμενοι στον επισιτισμό μένουν για δεύτερη χρονιά χωρίς δουλειά και χωρίς επίδομα ανεργίας.

– Ενεργοποιείται ο κόφτης των 400 ημερών επιδότησης για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με αποτέλεσμα οι περσινές παρατάσεις του επιδόματος ανεργίας να αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εποχικών από τη φετινή επιδότηση.

– Η τροπολογία για τα 50 ένσημα αφήνει εκτός επιδότησης ανεργίας όλους όσους δεν έχουν προσληφθεί από τους ξενοδόχους το καλοκαίρι του 2021, ακόμη κι αν μονομερώς ανέστειλαν τις συμβάσεις τους, όπως είχαν δικαίωμα, τον Μάη και τον Ιούνη.

– Όσοι δούλεψαν για πρώτη φορά φέτος θα περάσουν χειμώνα χωρίς εισόδημα, αφού δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε καμιά επιδότηση του ΟΑΕΔ, γιατί το 2020, με κλειστές επιχειρήσεις, δεν είχαν 80 ημέρες ασφάλισης.

– Και συνολικά όσοι είχαν συμβάσεις σε μονομερή αναστολή είναι αποκλεισμένοι από επιδόματα ασθένειας, ενώ σύντομα θα μείνουν έξω από κι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η εφαρμογή όλων των διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη συνοδεύεται από ακόμη χειρότερα μέτρα που χτυπούν ακόμη και την ελάχιστη προστασία που είχε απομείνει για τους άνεργους που αποτελούν την πλειοψηφία στον επισιτισμό και τουρισμό κάθε χειμώνα.

Κόβουν τη μισή ανάσα των εποχικών -αυτά τα 400 ευρώ για τρεις μήνες κάθε χρόνο- για να ταΐσουν ξανά και ξανά με νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο.

Τους ξεζουμίζουν για λίγους μήνες με μισθούς που δεν φτάνουν για να ζήσει κανείς ούτε δεκαήμερο, για να τους έχουν στα αζήτητα, χωρίς εισόδημα μέχρι την επόμενη σεζόν.

Το σύνθημα εκατοντάδων συνδικάτων μέσα στην πανδημία: «κανένας εργαζόμενος μόνος του» είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Τώρα είναι η ώρα να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η οργάνωση και στο δικό μας σωματείο με νέες εγγραφές για να σηκώσουμε νέους αγώνες απέναντι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στην κυβέρνησή τους.

Μαζί με την πάλη για ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, πληρωμένες υπερωρίες, προστασία της συνδικαλιστικής δράσης απαιτούμε:

– Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.

– Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ.

– Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

– Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.

– Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

Η πρώτη απάντηση να είναι η μαζική συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση 29/10, 10 πμ“.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!