Τη νέα κλειστή και ελεγχόμενη δομή αιτούντων άσυλο στη Σάμο επισκέφτηκε την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Gerald Darmanin.

Τον υπουργό ξενάγησε στη νέα δομή ο γενικός γραμματέας υποδοχής αιτούντων άσυλο, Μάνος Λογοθέτης.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών στην κλειστή και ελεγχόμενη δομή στην περιοχή Ζερβού Σάμου:

Ο κ. Darmanin τη Δευτέρα συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη ενόψει και της ανάληψης από τη Γαλλία της Προεδρίας της Ε.Ε. κατά το α’ εξάμηνο του 2022.

Στη συνάντηση αποτυπώθηκε σύγκλιση απόψεων και θέσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως η προστασία των συνόρων καθώς οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, η Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής και η Γαλλία ως χώρα προορισμού.

Μετά τη συνάντηση ο Γάλλος υπουργός δήλωσε ότι τόσο στη Σάμο, όσο και γενικότερα στη χώρα μας μπόρεσε να δει την “πλήρη αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της ελληνικής κυβέρνησης στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης”, ενώ πρόσθεσε ότι “με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε καλά στη Γαλλία ότι οι Έλληνες όχι μόνο προστατεύουν τα σύνορά τους αλλά προστατεύουν ολόκληρη την Ευρώπη”.

Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού εσωτερικών, Gerald Darmanin, σε βίντεο:

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε την σημασία της ισχυρής συμμαχίας που αναπτύσσουν σε πολλά επίπεδα Ελλάδα και Γαλλία και τόνισε πως και “οι δύο χώρες προτάσσουν την επίτευξη μιας δίκαιης ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου με ισόρροπη κατανομή του βάρους, αλλά και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στην Ευρώπη.’’

Αναφορικά με το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης, μετέφερε τη θέση της Ελλάδας ότι “η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεπάγεται συνολική αδράνεια της Επιτροπής στη διαχείριση του μεταναστευτικού, και τόνισε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις τομείς, όπως η προστασία των συνόρων, οι εξωτερικές σχέσεις και οι επιστροφές, στους οποίους είναι δυνατή η ανάληψη άμεσης δράσης με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο“.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Μηταράκη σε βίντεο:

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!