Φωτογραφία: Τρ. Τύπου πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή στη Σάμο σχολιάζουν τα κόμματα.

Ειδικότερα, η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ δηλώνει πως “τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο νησί μας αποτελούν πρόκληση, γιατί το ΚΥΤ της ντροπής δεν έκλεισε, απλά μεταφέρθηκε λίγα χιλιόμετρα παραπέρα. Το ΚΥΤ-“φυλακή” στη Ζερβού, με τις υποδομές που διαθέτει, δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή θα συνεχίσουν να εγκλωβίζονται άνθρωποι κυνηγημένοι από τους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη φτώχεια. Το δίκαιο αίτημα των νησιωτών να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ανθρώπινων ψυχών παραμένει αδικαίωτο και ζητούμενο στους αγώνες που έρχονται.

Άλλωστε, είναι σε πλήρη ισχύ τόσο οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, που γεννούν τα κύματα των προσφύγων, όσο και η αντιδραστική κι επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και οι απαράδεκτοι κανονισμοί του Δουβλίνου που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες. Όλα τα παραπάνω έχουν στηριχθεί διαχρονικά απ’ όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Τα κύματα των προσφύγων, με βάση και τις εξελίξεις στην περιοχή, είναι πιθανό να αυξηθούν, γι’ αυτό κι η αναφορά του πρωθυπουργού, ότι το μεγάλο μέγεθος της δομής θα αποδειχθεί αχρείαστο, είναι τουλάχιστον υποκριτική.

Το ΚΚΕ καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές και τις υπηρεσίες, όλο το λαό, να πάρουν ενεργό μέρος στο εργατικό – λαϊκό κίνημα. Να παλέψουν ενωμένοι για:

Κανένα κέντρο-φυλακή της ΕΕ στο νησί μας.

Άμεσος μαζικός απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.

Άμεση μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής με αξιοπρεπείς συνθήκες όπου θα υποβάλλονται τα αιτήματα ασύλου και γρήγορα να μετακινούνται στις χώρες προορισμού τους.

Να καταργηθούν οι συμφωνίες της ΕΕ (Δουβλίνο κλπ.) και η Κοινή Δήλωση με την Τουρκία που τους εγκλωβίζουν. Έτσι οι πρόσφυγες και μετανάστες μετά την ταυτοποίησή τους να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που επιθυμούν, να ταξιδεύουν ως εκεί με ευθύνη του κράτους και της ΕΕ και να υποβάλουν εκεί την αίτηση ασύλου.

Η κυβέρνηση να πιέσει για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία και από κει να ταξιδεύουν απευθείας για τις χώρες προορισμού τους.

Για όσους αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα, να εξασφαλίζεται με ευθύνη του κράτους η διαμονή τους σε αξιοπρεπείς ανοιχτές δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα και μέτρα για την ομαλή ένταξή τους.

Ιδιαίτερη μέριμνα για τα ασυνόδευτους ανήλικους.

Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας προσφύγων – μεταναστών και κατοίκων από την πανδημία (συνθήκες υγιεινής, μαζικά τεστ και εμβολιασμοί, δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας κ.ά.)”.

Η Ελληνική Λύση

“Ο κύριος Μητσοτάκης, που προεκλογικά διαβεβαίωνε πως δεν θα επιτρέψει τη μόνιμη εγκατάσταση μεταναστών στα νησιά, επισκέφθηκε τη νέα, μόνιμη δομή, παράνομων μεταναστών που η κυβέρνησή του κατασκεύασε στη Σάμο!” σχολιάζει η Ελληνική Λύση.

Όπως σημειώνει, “πρόκειται για τον ορισμό της πολιτικής εξαπάτησης, με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου των Ελλήνων, όπως ακριβώς έκανε και με τις Πρέσπες.

Η πρόταση της Ελληνικής Λύσης για δομές σε ακατοίκητα νησιά μέχρι την τελική απέλαση των παράνομων μεταναστών είναι η μοναδική εθνικά υπεύθυνη και άμεσα εφαρμόσιμη λύση. Λύση που όχι μόνο θα αποσυμφορήσει νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για νέες ροές”.

Το ΜέΡΑ25

Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25, μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Μιχάλη Κριθαρίδη, σχολιάζει πως “ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη νέα κλειστή προσφυγική δομή στη Σάμο, δηλώντας πως έκλεισε η προηγούμενη «δομή της ντροπής».

Η πραγματικότητα βέβαια κύριε Μητσοτάκη είναι πως έκλεισε η μία δομή της ντροπής, για να ανοίξει μία άλλη δομή της ντροπής. Γενικότερα θα λέγαμε πως από ντροπή σε ντροπή κινείται η προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, τόσο της χώρας μας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και δεν ξέρουμε πού ακριβώς βρήκε ο Πρωθυπουργός την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» στο προσφυγικό για την οποία μίλησε, εμείς βλέπουμε μισανθρωπικούς φράχτες και τείχη, παράνομες επαναπροωθήσεις και δομές – φυλακές, ως σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που είναι απορίας άξιο πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί -όπως μας είπε ο Πρωθυπουργός-, αφού απαγορεύεται με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο η χρηματοδότηση κλειστών προσφυγικών και μεταναστευτικών δομών.

Φαίνεται δυστυχώς, πως για άλλη μια φορά, όταν είναι να εφαρμοστούν ρατσιστικές, απάνθρωπες και ντροπιαστικές πολιτικές σε βάρος των κατατρεγμένων, ο νόμος πάει περίπατο και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει τα στραβά μάτια, ώστε να εγκληματεί εδώ η ελληνική Κυβέρνηση παριστάνοντας την «ασπίδα» της ΕΕ”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!