fbpx

Ερωτήσεις και παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανατολικής Σάμου

Ερωτήσεις σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού της 30ης Οκτωβρίου στη Σάμο υπέβαλε προς την δημοτική αρχή Ανατολικής Σάμου η Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί. Επίσης, η δημοτική παράταξη πραγματοποίησε, μέσω του επικεφαλής της, Κώστα Τζίχα, παρεμβάσεις για το θέμα της παράδοσης του ΚΥΤ Βαθέος στον δήμο και για το θέμα των καταστροφών που προκαλεί ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων.

Για την αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ υπέβαλε αναλυτικά προς τη δημοτική αρχή τις εξής ερωτήσεις:

Πρόσφατα και με αφορμή την αποκατάσταση των ζημιών από τις φωτιές στην Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Αττική, ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή και στην προσπάθειά του να πείσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις επικαλέστηκε την ταχύτητα αποκαταστάσεων των ζημιών από τον σεισμό στη Σάμο.

Γνωρίζει κάτι ο πρωθυπουργός που δεν έχουμε αντιληφθεί εμείς; Διότι σε ένα μήνα συμπληρώνουμε 1 χρόνο από τον φονικό σεισμό και οι πληγές είναι ανοιχτές και κακοφορμίζουν.

Με την ευκαιρία της πρωθυπουργικής δήλωσης και της επίσκεψης που αναμένεται, έχουμε να υποβάλλουμε τις εξής ερωτήσεις:

1 Πόσα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα και πόσα έχουν κατεδαφιστεί;

2 Πόσοι συμπολίτες μας υπέβαλλαν αίτηση στεγαστικής συνδρομής, πόσοι εγκρίθηκαν και πόσοι τελικά έλαβαν τη συνδρομή;

3 Πόσοι από τους πληγέντες συμπολίτες μας υπέβαλλαν αίτηση-φάκελο δικαιολογητικών για αποζημίωση αποκατάστασης των σπιτιών τους και σε πόσους έχει εγκριθεί;

4 Ποια μέριμνα έχει λάβει το κράτος προκειμένου να έχουν οι πληγέντες τη δυνατότητα γρήγορης σύνταξης μελέτης για να υποβάλλουν φάκελο για αποκατάσταση, γιατί όπως οι ίδιοι μας ενημερώνουν, οι ιδιώτες μηχανικοί αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον όγκο των μελετών , με συνέπεια κάποιοι να προχωρούν σε επισκευές εκ των ενόντων με ότι αυτό σημαίνει σε μελλοντική ασφάλεια του κτιρίου.

4α Ειδικότερα με το Πάνω Βαθύ και την ιδιαιτερότητα του οικισμού, ποια πρόνοια έχει ληφθεί για να δοθούν γρήγορα οι γνωμοδοτήσεις της εφορίας νεωτέρων μνημείων που είναι προϋπόθεση για τα υπόλοιπα που αναφέραμε; Και ειδικότερα για το Παγώνδα που βρίσκεται η υπόθεση του αυτοκινητόδρομου πρόσβασης στο σχολείο;

5 Πόσα σχολεία έχουν πληγεί και δεν χρησιμοποιούνται, σε πόσα από αυτά έχει προχωρήσει η μελέτη επισκευής, τι γίνεται με τη χρηματοδότηση των επισκευών τους και πότε αναμένεται να δημοπρατηθεί η επισκευή τους.

6 Ποια είναι η πρόοδος των μελετών και της σύνταξης φακέλων για τις δημόσιες υποδομές που επλήγησαν και πότε αναμένεται να περάσουν στη φάση δημοπράτησης και εκτέλεσης των έργων; (Πχ. προσήνεμος μόλος Κοκκαρίου, Δρόμος Σάμου – Καρλοβάσου στα Αυλάκια κλπ).

7 Η κυβέρνηση έχει απορρίψει εξ αρχής το αίτημα αποζημίωσης στο 100% των πληγέντων επαγγελματιών όπως θα έπρεπε, αλλά έστω και τα ψίχουλα που δίνει , πόσοι τα έχουν λάβει και πόσοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα ή απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους;

Ζητάμε από τη δημοτική αρχή ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού, να δοθούν στη δημοσιότητα το αργότερο ως τη Πέμπτη οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις“.

Με αφορμή την ενημέρωση του δημάρχου για την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τη “φιέστα” που ετοιμάζεται για την “παράδοση του χώρου του πρώην ΚΥΤ στο δήμο“, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανατολικής Σάμου, δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Τζίχας, έκανε την παρακάτω παρέμβαση:

Η κατάργηση αυτού του αίσχους δίπλα στη πόλη της Σάμου, είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό γεγονός. Θα ήταν όμως ακόμη πιο σημαντικό αν συνοδευόταν και από ριζική αλλαγή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι τώρα.

Δηλαδή, 1ον αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών όπως ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες , όσες διασώζονται δηλαδή ακόμη, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού που λειτουργούσε ως αντίβαρο στη καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Δικαιώματα που ορίζουν ότι ο ΟΗΕ υποδέχεται, περιθάλπει, καταγράφει τους πρόσφυγες και τους κατανέμει αναλογικά στις χώρες μέλη του έως ότου αρθούν οι αιτίες της προσφυγιάς στις χώρες τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου στις χώρες που επιθυμούν.

2ον Να μην εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες στις χώρες –σύνορα της Ε.Ε σε κλειστά ή ανοιχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά να φεύγουν αμέσως για τις χώρες προτίμησής τους. Δηλαδή να μην δημιουργούνται οι προϋποθέσεις άθλιων συνθηκών διαβίωσης των ίδιων και σειρά αρνητικών επιπτώσεων για τα νησιά και τις κοινωνίες τους, που ζουν τις συνέπειες αυτής της κατάστασης.

Δεν είναι λοιπόν για πανηγυρισμούς και κυβερνητικές φιέστες όπως η αναμενόμενη με τον πρωθυπουργό. Είναι για πανηγυρισμούς το γεγονός ότι δίπλα μας στήθηκε ένα νέο Γκουαντάναμο, με απρόβλεπτες επιπτώσεις; Μήπως πιστεύει αλήθεια κανείς τα περί 3000 ατόμων στο στρατόπεδο του Ζερβού, που λέει ο κ.Μηταράκης, ή ότι ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια η Ε.Ε για την «άνετη διαμονή» των προσφύγων;

Ξοδέψανε γιατί περιμένουν κόσμο και κοσμάκη και ξέρουν ότι όσους κι αν αποτρέψει η Φρόντεξ και οι άλλοι κατασταλτικοί μηχανισμοί – που υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή όσο υπολογίζουν μια οδοντογλυφίδα – όταν υπάρχουν εκατομμύρια ξεριζωμένοι, τελικά θα περάσουν.

Όχι βέβαια ως εχθροί – εισβολείς όπως βολεύει τους κυβερνώντες να διαχέεται στη κοινωνία για να κάνουν τη δουλειά τους.

Οι πραγματικοί εχθροί –εισβολείς είναι μέσα στη χώρα με τις βάσεις τους που την κάνουν στόχο επιθέσεων, είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις που δίνουν 6,6 δις το χρόνο για το ΝΑΤΟ, που κάνουν «αγορές του αιώνα» όπως τώρα με τα Ραφάλ και τις φρεγάτες και πάει λέγοντας.

Αυτοί σε τελική ανάλυση φέρνουν τους πρόσφυγες, αυτοί και μαζί τους και η «πτωχή Ελλάς» τους ρημάζουν τις χώρες τους και τους ξεριζώνουν από τη γη τους και τελικά τους αφήνουν αβοήθητους όπως στο Αφγανιστάν. Απέναντι σ’ αυτούς πρέπει να αστράψει η οργή και να υψωθεί ο πατριωτισμός και όχι απέναντι σε δυστυχισμένους ανθρώπους.

Και κάτι τελευταίο: Καλλιεργείτε με τους κούφιους πανηγυρισμούς σας ψευδαισθήσεις και αδιέξοδες προσμονές στους κατοίκους αυτής της πολύπαθης πόλης, που πραγματικά βλέπει τη φθίνουσα πορεία της χρόνια τώρα και πάντως πολύ πριν το 2015 που είχαμε αυτό το μαζικό κύμα προσφύγων . Ή να σας το πώς αλλιώς παραφράζοντας τα λόγια του ποιητή, τι θα κάνουμε τώρα χωρίς «βαρβάρους», να φταίνε για όλα;

• Που θα κρυφτεί το διαχρονικό (όλων των δημοτικών διοικήσεων) αίσχος – σκάνδαλο του βιολογικού;

• Που θα κρυφτεί το αλόγιστο μπάζωμα της παραλιακής ζώνης χωρίς να προβλεφθεί έγκαιρα ο περιφερειακός και να υπάρξει πρόβλεψη για πλαζ μέσα στη πόλη όπως υπήρχαν παλιά;

• Και μια και λέμε για περιφερειακό που θα κρυφτεί αυτό το επίτευγμα των ζιγκ-ζαγκ και των συνεχών κατολισθήσεων που από τη μελέτη ως τη κατασκευή ,κόλλησε πάνω στη πόλη χωρίς τη στοιχειώδη πρόνοια να δώσει τη δυνατότητα μελλοντικής επέκτασής της μέσα στα όριά του;

• Που θα κρυφτεί το γεγονός ότι μια ολόκληρη περιοχή αγροτική, τα Περιβόλια, έγιναν οικόπεδα και κτίστηκαν , χωρίς οι δημοτικές αρχές να δεσμεύσουν οικόπεδα για τις ανάγκες της πόλης( σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, πάρκινγκ κλπ)με συνέπεια τώρα, η πόλη να ασφυκτιά;

Ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος……

Μην πανηγυρίζετε λοιπόν και καλλιεργείτε φρούδες ελπίδες με μια πολιτική που δεν δίνει πεντάρα για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά μόνο για το συμφέρον των λίγων εκλεκτών του συστήματος.

Κρατείστε λίγο αποστάσεις.

Οι δήμοι είναι εκ του νόμου πια κρατικό εξάρτημα, μην το αποθεώνετε κι από πάνω!

Για τις ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες λόγω της εκρηκτικής αύξησης του πληθυσμού των αγριογούρουνων η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:

Το μεγάλο πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στη Σάμο, είναι παλιό και εμφανίζεται κατά καιρούς με ένταση και μεγάλης έκτασης ζημιές στην ύπαιθρο.

Αυτή την περίοδο συγκεκριμένα, υπάρχει τεράστιος πληθυσμός που εκτός από την περιοχή του ανατολικού άκρου του νησιού, όπου συνήθως λόγω της απαγόρευσης του κυνηγιού κινούνται και πολλαπλασιάζονται, έχουν επεκταθεί σε όλη την Ανατολική Σάμο και αναφέρονται σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες στον Πύργο, στους Βουρλιώτες μέχρι και τον Πλάτανο.

Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τον έλεγχο του πληθυσμού τους σε επίπεδα που δεν θα προκαλούν καταστροφές και θα επιτρέπουν την συνύπαρξή τους με τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Να σημειώσουμε ότι το αγριογούρουνο ήταν ενδεχόμενα ενδημικό είδος κατά την αρχαιότητα ή και κατά την περίοδο ερήμωσης του νησιού, αλλά είχε εκλείψει τα τελευταία 150 χρόνια τουλάχιστον.

Οι εκτεταμένες καλλιέργειες σε όλο το νησί από τα μέσα του 19ου αιώνα και ολόκληρο σχεδόν τον 20ο, που έφθαναν μέχρι ψηλά στις βουνοκορφές του Καρβούνη και σε αρκετές περιοχές του Κέρκη, δεν άφηναν περιθώρια ανοχής στα μεμονωμένα μεγάλα θηράματα που περνούσαν τον Επταστάδιο και τα οποία εξοντώνονταν άμεσα από παγανιές κυνηγών.

Η επανεμφάνιση του αγριογούρουνου έγινε στις αρχές της 10ετίας του 1990 όταν, όπως όλη η κοινωνία γνωρίζει, μεταφέρθηκαν από εκτροφεία της ηπειρωτικής Ελλάδας στη Σάμο επειδή κάποιοι ήθελαν να υπάρχει ως θήραμα για το κυνήγι τους ή για οικολογικούς λόγους. Γρήγορα όμως η αναπαραγωγή τους εξελίχθηκε σε μάστιγα με υφέσεις και εξάρσεις αλλά με συνεχή παρουσία.

Τα μεμονωμένα που, όπως υπερτονίζουν κάποιοι, περνάνε από τη Μικρά Ασία είναι σπάνιο φαινόμενο, που δεν θα μπορούσε από μόνο του να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση αν θέλουμε πρωτογενή τομέα στη Σάμο, αν θέλουμε να περισώσουμε και να αναπτύξουμε τις καλλιέργειες που έχουν απομείνει στην περιοχή του Καρβούνη κυρίως , πρέπει να απαιτήσουμε επαναλαμβανόμενα, με βάση τις περιόδους αναπαραγωγής, δραστικά μέτρα περιορισμού και ελέγχου του πληθυσμού του αγριογούρουνου.

Ενδεχόμενα με μεγαλύτερες χρονικές περιόδους κυνηγιού του συγκεκριμένου είδους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δίνονται αποζημιώσεις για το 100%των ζημιών στις καλλιέργειες.

Ζητάμε να γίνει σχετικό διάβημα από τον Δήμο προς τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες, διεκδικώντας τα μέτρα που προτείνονται“.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ:

   

Ενημερωθείτε μέσα από το κανάλι μας στο Viber

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!

Related Articles

error: Content is protected !!