Φωτογραφία αρχείου

Αναχώρησαν σήμερα, Τρίτη, από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας “Ελ. Βενιζέλος” με προορισμό την Πορτογαλία, οι πρώτοι 41 Αφγανοί αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Πορτογαλίας, η οποία προβλέπει συνολικά τη μετεγκατάσταση 1.000 αναγνωρισμένων προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

Με τη σημερινή αναχώρηση, η οποία έγινε παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλου Γεωργιάδη, του υποδιοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, Ιωάννη Σφυράκη, και της πρέσβεως της Πορτογαλίας, Ηelena Paiva, ο αριθμός των αναγνωρισμένων προσφύγων και μεταναστών που μετεγκαταστάθηκαν στην Πορτογαλία φτάνει τους 57.

Τις επόμενες εβδομάδες θα αναχωρήσουν άλλοι 43 ωφελούμενοι του προγράμματος με προορισμό τη Λισαβόνα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Πορτογαλίας και συγκεκριμένα του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε πως “συνεχίζουμε τη στρατηγική μετεγκαταστάσεων προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Τα τελευταία δύο χρόνια φεύγουν από τη χώρα μας πολύ περισσότεροι απ’ όσοι μπαίνουν. Θέλω να ευχαριστήσω την Πορτογαλία, η οποία προσφέρθηκε να πάρει 1.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Σήμερα 41 άτομα από το Αφγανιστάν πετούν με το αεροσκάφος για τη Λισαβόνα. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι η λύση για το Μεταναστευτικό” τόνισε.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πτήση για Γαλλία

Την ίδια ώρα, επίσης σήμερα, αναχώρησαν από Αθήνα αεροπορικώς για Γαλλία 11 ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία προστίθενται στα 995 παιδιά που ήδη έχουν ήδη μετεγκατασταθεί με ασφάλεια σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεπεράστηκε έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο στόχος – ορόσημο των 1.000 μετεγκαταστάσεων της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, “που επιτεύχθηκε μετά από σκληρή δουλειά, σε όλη την διάρκεια της πανδημικής κρίσης και παρά το κλείσιμο των συνόρων”.

Τα 11 παιδιά που έφυγαν σήμερα για το Παρίσι (10 αγόρια από το Αφγανιστάν κι ένα κορίτσι από το Ιράκ) αποχαιρέτισαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, “με μεγάλη συγκίνηση και με τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν την πορεία τους με ασφάλεια και νέες ευκαιρίες”, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ένταξη, Σοφία Βούλτεψη, και η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

“Πρόκειται για ένα σημαντικό και πρωτοποριακό εγχείρημα που αποτελεί επιτυχία της χώρας μας και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας προστασίας των πιο ευάλωτων από τους ευάλωτους, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 με την δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας, μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη” επισημαίνει το υπουργείο.

Για την επίτευξη του στόχου απαιτήθηκε σειρά ενεργειών και διαπραγματεύσεων, αλλά και “χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης” με τις ευρωπαϊκές χώρες. Στην πρώτη γραμμή, στο πλευρό της Ελλάδας και των παιδιών που φιλοξενεί, βρέθηκαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία, αλλά και το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Ελβετία.

Από την πλευρά τους, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ενθάρρυναν και συνέβαλαν αποφασιστικά, δικαιώνοντας τον ρόλο τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην έμπρακτη εφαρμογή των ευρωπαϊκών αξιών.

Το 80% των ασυνόδευτων που έχουν μέχρι στιγμής μετεγκατασταθεί είναι ηλικίας 15 ως 17 ετών, το 17% από 11 ως 14 χρόνων, το 1% από 6 ως 10 χρόνων, το 1% από 0 ως 5 χρόνων, το 1% άνω των 18 ετών. Επί του συνόλου, το 92% είναι αγόρια και το 8% κορίτσια. Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών κατάγονται από το Αφγανιστάν και ακολουθούν Συρία, Πακιστάν, Κονγκό και Αίγυπτος.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό πρόγραμμα που υλοποιείται εξ ολοκλήρου εν μέσω πανδημίας, η οποία προκάλεσε πολλαπλές δυσκολίες και πολλές προκλήσεις. Η πρώτη πτήση του Προγράμματος Μετεγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2020 και ο σημερινός απολογισμός ουδεμία σχέση με προηγούμενα ανάλογα προγράμματα. Η χώρα μας είναι πλέον σε θέση να εκπληρώνει επιτυχώς και εγκαίρως τέτοιες σημαντικές αποστολές με ανθρωπιστική διάσταση, αλλά και διάσταση εξωτερικής πολιτικής” δήλωσε η κ. Βούλτεψη.

“Χωρίς αυτό το πρόγραμμα δεν θα καταφέρναμε να προστατέψουμε αποτελεσματικά το σύνολο των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στη χώρα μας. Αυτό ακριβώς το πρόγραμμα είναι που μας επέτρεψε να προχωρήσουμε σε μια σειρά από βελτιώσεις στο σύστημα και να προστατέψουμε αποτελεσματικά και τα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, φροντίζοντας παράλληλα ώστε η μετεγκατάσταση των υπολοίπων να διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες” ανέφερε από την πλευρά της η κ. Αγαπηδάκη.

“Για όλους αυτούς τους λόγους, μεγάλη σημασία έχει στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης και να ενεργοποιείται σε περίπτωση που οι ροές υπερβαίνουν τη φέρουσα ικανότητα της χώρας μας να φροντίσει τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Πιστοί στην δέσμευσή μας, συνεχίζουμε τις προσπάθειες για τη μετεγκατάσταση 549 ακόμη ασυνόδευτων ανηλίκων και στις προσεχείς εβδομάδες οργανώνεται η ασφαλής μεταφορά 84 ακόμη παιδιών” αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Φωτογραφίες: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!