“Καλούμε τους συμπολίτες μας να είμαστε όλοι το Σάββατο 18/9 στις 10.00 το πρωί στη Ζερβού, να δώσουμε βροντερά το μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι δεν θέλουμε η Σάμος να γίνει το Γκουαντανάμο της Ευρώπης” δηλώνει η δημοτική παράταξη “η Σάμος αλλάΖΕΙ”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Νίκο Ζάχαρη, “το Σάββατο 18/9 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης θα εγκαινιάσει την υπερδομή-φυλακή των 5000+ στη Ζερβού.

Η δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ», τα δυόμισι χρόνια παρουσίας της στον δήμο Ανατολικής Σάμου, με τις παρεμβάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο και με δεκάδες Δελτία Τύπου στα ΜΜΕ έχει πάρει σαφή και ευδιάκριτη στάση για την τοπική διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ως ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Με δεδομένη τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και της Σάμου που βρίσκεται στον διάδρομο των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών από την Ανατολή προς την Ευρώπη και την εκτίμηση ότι το πρόβλημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών θα συνεχίζεται για τα πολλά επόμενα χρόνια, η διαχείριση του υπερπληθυσμού προσφύγων/μεταναστών στην χώρα μας και στα νησιά πρέπει να γίνει πιέζοντας πολιτικά, νομικά και ηθικά να επιδειχθεί διπλή αλληλεγγύη, τόσο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, όσο και από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μια πολιτισμένη, δημοκρατική κοινωνία οφείλει να αντιμετωπίζει την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, εφαρμόζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και υπηρετώντας μια πολιτική που διασφαλίζει ταυτόχρονα το διπλό δικαίωμα: τόσο τα δικαιώματα των μονίμων κατοίκων (αίσθημα ασφάλειας, ανεμπόδιστη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο και τις υπηρεσίες, καθαριότητα, ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή, τουριστική ανάπτυξη), όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσωρινά φιλοξενούμενων (στέγη- τροφή – ατομική υγιεινή – υγεία – εκπαίδευση).

Με τις παραπάνω βασικές αρχές υποστηρίξαμε από την αρχή τη δημιουργία ενός μικρού Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στην περιοχή Ζερβού, για την προσωρινή, ασφαλή και ανθρώπινη διαμονή, με χώρους ιατρικής υποστήριξης και μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση. Ακολούθως οι φιλοξενούμενοι αυτοί να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα και με βάση τις διαδικασίες υποβολής Ασύλου να προωθούνται σε χώρες της Ευρώπης στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της αναλογικής κατανομής.

Είναι σε όλους κατανοητό ότι αυτή η πρότασή μας δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ (που είναι πιστή εφαρμογή των επιλογών των ιθυνόντων συντηρητικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για δημιουργία των πέντε (5) υπερδομών-φυλακών στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, που θα παίξουν τον ρόλο των ακριτικών φυλακίων στην Ευρώπη-φρούριο και θα συγκρατούν τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές.

Με πακτωλό χρημάτων (132 εκατομμύρια ευρώ για τις δομές Σάμου, Κω και Λέρου και 176 εκ. ευρώ για τις δομές Λέσβου και Χίου) της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο «πρόθυμος» υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης παραδίδει στις 18 Σεπτεμβρίου την 1η υπερδομή-φυλακή της Σάμου, αφού καταπάτησε την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου και άσκησε συνεχείς και ωμούς εκβιασμούς στη σαμιακή κοινωνία, που τα τελευταία χρόνια έχει εξαντλήσει τα αποθέματα της ανθρώπινης αλληλεγγύης και τα όρια αντοχής της ασφαλούς διαβίωσης.

Την ίδια στιγμή, 11 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της Σάμου, δεν βρέθηκαν χρήματα για την επισκευή των σχολείων του δήμου μας και τα παιδιά μας θα κάνουν για χρόνια μαθήματα σε προκάτ. Το δε Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η σημαντικότερη εθνική και αναπτυξιακή επένδυση των τελευταίων 40 χρόνων στα νησιά του Αιγαίου, δέχτηκε ένα προσχεδιασμένο, καλά μελετημένο πλήγμα μείωσης των φοιτητών του, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωσή του τα επόμενα χρόνια.

Η δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» είναι πολιτικά απέναντι σε αυτές τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και δεν αποδέχεται το μέλλον που μας επιφυλάσσει για τη Σάμο”.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube

Βρείτε τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!