Απάντηση στην δημοτική παράταξη “Η Σάμος αλλάΖΕΙ”* σχετικά με το θέμα της μη διεκδίκησης άμεσης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των σχολείων της Σάμου, έδωσε την Τρίτη ο δήμος Ανατολικής Σάμου.

Ο δήμος αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Με αφορμή το δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης «η Σάμος Αλλάζει» και μόνο όσον αφορά τις ευθύνες που αποδίδει στην τοπική αυτοδιοίκηση για την μη διεκδίκηση της άμεσης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των σχολείων, η δημοτική αρχή θα ήθελε να διευκρινίσει τα εξής.

Μετά από την τεχνική τεκμηρίωση και τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των σχολείων μας, συντάχθηκε από τους αρμόδιους έγγραφο με το οποίο αιτήθηκε την άμεση χρηματοδότηση του δήμου Ανατολικής Σάμου με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία για όλα τα σχολεία που έχουν πληγωθεί από τον καταστροφικό σεισμό.

Το αίτημα χρηματοδότησης για τα σχολεία κατέθεσε ο Δήμαρχος στις 6/7 αυτοπροσώπως κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Εσωτερικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Στέλιο Πέτσα μαζί με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Καρρά.

Την επόμενη μέρα επισκέφθηκε και ενημέρωσε την Υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή παρουσία του Τεχνικού Διευθυντή του Υπουργείου, οι οποίοι επί τόπου συμφώνησαν να μεταβούν στο νησί ώστε να δουν από κοντά τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα σχολικά κτίρια, επίσκεψη την οποία ανέβαλε η Υπουργός.

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για τις ενέργειες αυτές και τις επισκέψεις του στα Υπουργεία που στόχο έχουν τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως όλες οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό με βασικότερο τις αποκαταστάσεις στα πληγωμένα σχολεία μας“.

Αναλυτικά το έγγραφο αίτημα:

Σάμος, 05/07/2021
Αριθ. Πρωτ. : 8751/2021
ΘΕΜΑ: «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»
Αξιότιμοι Υπουργοί,
Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, αλλά και το νησί της Σάμου, επλήγη από τον ισχυρότατο σεισμό στις 30/10/2020, συνεπεία του οποίου επήλθαν εκτεταμένες καταστροφές στις σχολικές δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον έλεγχο που διενεργήθηκε από τους μηχανικούς της «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.», από τις τριάντα έξι, (36) σχολικές δομές του Δήμου Ανατολικής Σάμου που ελέγχθηκαν, δεκαεννέα, (19), χαρακτηρίστηκαν «Α» και «Β», εννέα (9), χαρακτηρίστηκαν «Γ», «Δ» και «Ε», επτά, (7) χαρακτηρίσθηκαν σε μεικτές κατηγορίες κυμαινόμενες μεταξύ «Α έως Δ».
Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ανέθεσε σε εξειδικευμένους μηχανικούς τη σύνταξη μελετών για την στατική αποκατάσταση των σχολικών δομών σε κατηγορία στόχου Β1 και σας παραθέτουμε τα οικονομικά στοιχεία στον παρακάτω πίνακα:
ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
1 Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κοκκαρίου 270.079,78€
2 Δημοτικό Σχολείο Μυτιληνιών 295.513.96€
3 Δημοτικό Σχολείο Χώρας 343.639,30€
4 Δημοτικό Σχολείο Πυθαγορείου 424.787,22€
5 Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα 447.254,81€
6 Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου 120.859,60€
7 Γυμναστήριο Γυμνασίων Σάμου 172.612,44€
8 Άμεσα Μέτρα για προσωρινή λειτουργία ΔΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΩΝ 20.404,67€
9 Άμεσα Μέτρα για προσωρινή λειτουργία ΔΣ ΠΑΓΩΝΔΑ 64.793,63€
10 3ο Δημοτικό Σχολείο Σάμου 361.194,39€
11 Δημοτικό Σχολείο Αγ. Κωνσταντίνου 164.461,95€
12 Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Πύργου 278.226,29€
13 Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Άνω Βαθέος 454.053,60€
14 1ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου 15.775,42€
15 1ου Δημοτικού Σχολείου Βουρλιωτών 24.992,24€
ΣΥΝΟΛΟ: 3.408.000,00€
*Τα Δημοτικά Σχολεία Παγώνδα και Μυτιληνιών χρειάζονται άμεσα χρηματοδότηση ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε επιβεβλημένο, να υπάρξουν θεσμικές πρωτοβουλίες για την εξεύρεση χρηματοδότησης
Με Εκτίμηση,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΝΤΖΟΣ

* Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Η Σάμος αλλάΖΕΙ” Νίκος Ζάχαρης είχε δηλώσει την Δευτέρα, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα εξής:

Σήμερα είναι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Να ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά, μαθήτριες και μαθητές, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς τους.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια τα παιδιά μας ταλαιπωρήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού και το καταστροφικό σεισμό της Σάμου και έκαναν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Πέρασαν 11 μήνες από το σεισμό και τα κτίρια των Δημοτικών Σχολείων του Άνω Βαθέος, του Παλαιοκάστρου, του Πυθαγορείου και της Χώρας να μην έχουν ακόμη εκπονηθεί οι απαραίτητες μελέτες, να μην έχουν διατεθεί τα κονδύλια για την ανακατασκευή τους και οι μαθητές θα αναγκαστούν να κάνουν τα μαθήματά τους σε προκατασκευασμένες αίθουσες ή να μεταφέρονται σε άλλη σχολική στέγη.

Σαφώς και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας (Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση γενικότερα) για την καθυστέρηση και ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης για την μη διεκδίκηση της άμεσης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των σχολείων μας.

Χρηματοδότηση που διοχετεύεται ως πακτωλός εκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωση της τεράστιας ανθρωποφυλακής στη Ζερβού.

 Θα αφήσουμε να επιβεβαιωθεί από την ανάποδη η ρήση του Β. Ουγκώ: «Εκεί που ανοίγει μια φυλακή, κλείνει ένα σχολείο»;

Αξίζει αυτό το μέλλον στα παιδιά μας;“.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!