Το μοιραίο αεροσκάφος σε φωτογραφία από το Flight24radar.com

Στο χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα μικρού ιδιωτικού αεροσκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου τη Δευτέρα αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Όπως σημειώνει, “το ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου Cessna C182 απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Χάϊφα στο Ισραήλ με δύο (2) επιβαίνοντες. Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε ιδιωτική πτήση και θα προσγειωνόταν λίγα λεπτά μετά τις 20:00 στο αεροδρόμιο του νησιού. Λίγο πριν την προσγείωσή του, χάθηκε η επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου στη Σάμο και η ΥΠΑ ενημέρωσε το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης για την απώλεια επικοινωνίας.

Παράλληλα, κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροπλάνου στη θαλάσσια περιοχή νότια του αεροδρομίου της Σάμου.

Το Λιμενικό σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εντόπισε και περισυνέλεξε τις σορούς των δύο επιβαινόντων του μικρού αεροσκάφους.

Για το αεροπορικό συμβάν έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ)”.

Το Λιμενικό

Από την πλευρά του, το Λιμενικό ανακοίνωσε πως “ενημερώθηκε βραδινές ώρες χθες η Λιμενική Αρχή Σάμου από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Πυθαγορείου και κυβερνήτη ιδιωτικού σκάφους για πτώση αεροσκάφους στη θαλάσσια περιοχή Ποτοκάκι Πυθαγορείου Σάμου, με δύο επιβαίνοντες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Αεροδρομίου Σάμου.

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εφαρμόστηκε άμεσα το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησαν έρευνες προς εντοπισμό του αεροσκάφους και των επιβαινόντων του, από τέσσερα (4) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (2) σκάφη δύναμης Frontex, εννέα (9) ιδιωτικά σκάφη, καθώς και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι σοροί των εν λόγω επιβαινόντων (ανδρός – γυναίκας) εντοπίστηκαν στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή από σκάφος δύναμης Frontex και περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ ακολούθως μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πυθαγορείου, όπου παρελήφθησαν από ΕΚΑΒ Σάμου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε έρευνα από κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. προς εντοπισμό του αεροσκάφους και τυχόν εγκλωβισμένων σε αυτό, με αρνητικά αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια λοιπών ερευνών, εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν, από περιπολικά σκάφη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και ιδιωτικά σκάφη, συντρίμμια του αεροσκάφους, τα οποία τοποθετήθηκαν σε στεγασμένο χώρο του επιβατικού σταθμού του παλαιού λιμένα Σάμου.

Προανάκριση, στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων αναφορικά με την ανεύρεση των δύο σορών διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου”.

Η πορεία του αεροσκάφους από το Ισραήλ προς τη Σάμο

Το αεροσκάφος με κωδικό 4X-CHZ αναχώρησε από τη Χάιφα του Ισραήλ το απόγευμα της Δευτέρας.

Δείτε σε αναπαραγωγή, πατώντας το play στο “Playback of flight” εδώ, την πορεία του μοιραίου ισραηλινού αεροσκάφους που κατέπεσε ανοιχτά της Σάμου.

Στο τέλος του playback της διαδρομής φαίνεται ότι στις 19:57 το αεροσκάφος, ενώ πετούσε κοντά στο Αγαθονήσι, σταμάτησε ξαφνικά να εκπέμπει σήμα στην ιστοσελίδα Flight24radar.com.

 

Tα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια με την εφαρμογή Low Fare Calendar της Aegean!

Discover the best flight deals with Aegean Airlines Low Fare Calendar!